Author Topic: LM4 - add waypoint to existing navigation  (Read 1570 times)

Offline Davidos

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 16
    • View Profile
  • Device: IPhone
LM4 - add waypoint to existing navigation
« on: April 10, 2021, 15:24:23 »
Hi,

how can I add a waypoint to an existing and already started navigation? My case: I started already a gpx file and that navigates me. During that navigation I'd like to add an additional waypoint.

Is this feature already available or planed?

Thanks.

David
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12823
  • Thanked: 952 times
  • Country: cz
    • View Profile
    • https://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: LM4 - add waypoint to existing navigation
« Reply #1 on: April 10, 2021, 20:42:03 »
Hello Davidos,
this function was recently added into Locus Map 4 as part of the Silver subscription.
It should be working (tested by me mainly), but it still misses wider feedback from the community if is really reliable or not.
« Last Edit: April 10, 2021, 22:25:30 by Menion »
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline freischneider

  • Expert
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 1049
  • Thanked: 123 times
    • View Profile
  • Device: Xiaomi Redmi Note 10 Pro, Android 11, Locus Map 4 Gold, Locus-Device-ID: aa54a2bc9
Re: LM4 - add waypoint to existing navigation
« Reply #2 on: April 10, 2021, 21:01:12 »
« Last Edit: April 10, 2021, 21:02:47 by freischneider »
 

Offline Davidos

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 16
    • View Profile
  • Device: IPhone
Re: LM4 - add waypoint to existing navigation
« Reply #3 on: April 11, 2021, 20:37:29 »
I only find a way to start a new navigation. But how to add a waypoint to a already started navigation so that the existing navigation will be only recalculated with the added waypoint?
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12823
  • Thanked: 952 times
  • Country: cz
    • View Profile
    • https://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: LM4 - add waypoint to existing navigation
« Reply #4 on: April 12, 2021, 08:49:32 »
This may help you during active navigation.
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline Davidos

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 16
    • View Profile
  • Device: IPhone
Re: LM4 - add waypoint to existing navigation
« Reply #5 on: April 12, 2021, 10:42:26 »
Hi Menion,

you describe exectly what I did. But the result is not the one I'm looking for. The following 2 pictures should make it more understandable

1. The original track that I started for navigation --> 66,2 km
2. The added waypoint stops the navigation and starts a new one. The new navigation is directly to the new added waypoint and back
« Last Edit: April 12, 2021, 12:42:27 by Davidos »
 

Offline 0709

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 113
  • Thanked: 49 times
    • View Profile
    • Locus track navigation
  • Device: THL4000 CM12.1 (A5.1.1) MI A2 Lite (A9)
Re: LM4 - add waypoint to existing navigation
« Reply #6 on: April 12, 2021, 13:09:46 »
But how to add a waypoint to a already started navigation so that the existing navigation will be only recalculated with the added waypoint?
@ Davidos.
If I understand you correctly next as shown in video is what you do expect also Locus to offer you ?

Active Navigation Screen shown:  https://youtu.be/R-iTs3Oz6-Q

Demo by app.  Fast replanning  by set or an extra Shaping or Via Point. (Both can be given free name)
By snap to street Shaping Point here a U-turn is created. Announcement by the U-turn command.
By snap to street Via Point here a U-turn is created. Announcement is by Via (name) and the U-turn command.
Locus Pro 3.59.0
 
The following users thanked this post: Andrew Heard, Davidos

Offline Davidos

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 16
    • View Profile
  • Device: IPhone
Re: LM4 - add waypoint to existing navigation
« Reply #7 on: April 12, 2021, 13:15:08 »
But how to add a waypoint to a already started navigation so that the existing navigation will be only recalculated with the added waypoint?
@ Davidos.
If I understand you correctly next as shown in video is what you do expect also Locus to offer you ?

Active Navigation Screen shown:  https://youtu.be/R-iTs3Oz6-Q

Demo by app.  Fast replanning  by set or an extra Shaping or Via Point. (Both can be given free name)
By snap to street Shaping Point here a U-turn is created. Announcement by the U-turn command.
By snap to street Via Point here a U-turn is created. Announcement is by Via (name) and the U-turn command.

Yes, exactly what I mean. Is this feature already part of LM4 or is it planned?
« Last Edit: April 19, 2021, 21:57:25 by Davidos »
 

Offline freischneider

  • Expert
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 1049
  • Thanked: 123 times
    • View Profile
  • Device: Xiaomi Redmi Note 10 Pro, Android 11, Locus Map 4 Gold, Locus-Device-ID: aa54a2bc9
Re: LM4 - add waypoint to existing navigation
« Reply #8 on: April 22, 2021, 07:06:01 »
But how to add a waypoint to a already started navigation so that the existing navigation will be only recalculated with the added waypoint?
@ Davidos.
If I understand you correctly next as shown in video is what you do expect also Locus to offer you ?

Active Navigation Screen shown:  https://youtu.be/R-iTs3Oz6-Q

Demo by app.  Fast replanning  by set or an extra Shaping or Via Point. (Both can be given free name)
By snap to street Shaping Point here a U-turn is created. Announcement by the U-turn command.
By snap to street Via Point here a U-turn is created. Announcement is by Via (name) and the U-turn command.

Yes, exactly what I mean. Is this feature already part of LM4 or is it planned?

Is integrated in LM4
 

Offline Davidos

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 16
    • View Profile
  • Device: IPhone
Re: LM4 - add waypoint to existing navigation
« Reply #9 on: April 22, 2021, 07:23:18 »
Maybe you can explain in some words how it than works. Because the solutiin in the video isbdifferent to the one I know from LM4 (see my pictures)

Thx!
 

Offline freischneider

  • Expert
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 1049
  • Thanked: 123 times
    • View Profile
  • Device: Xiaomi Redmi Note 10 Pro, Android 11, Locus Map 4 Gold, Locus-Device-ID: aa54a2bc9
Re: LM4 - add waypoint to existing navigation
« Reply #10 on: April 22, 2021, 08:03:11 »
Maybe you can explain in some words how it than works. Because the solutiin in the video isbdifferent to the one I know from LM4 (see my pictures)

Thx!
https://help.locusmap.eu/topic/navigate-along-the-route#comment-87902
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12823
  • Thanked: 952 times
  • Country: cz
    • View Profile
    • https://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: LM4 - add waypoint to existing navigation
« Reply #11 on: April 22, 2021, 12:50:22 »
Hi guys,
I've just spent on this few hours, so it is funny, that you just discuss it now ...

1. I've found a stupid issue in the current system where the app discarded most of the via-points from the existing route > fixed.

2. I've also improved the whole system so in the next version it will handle "Manual recalculation" settings and it should in case of "Route priority", find the nearest point on the track and create really only detour as small as possible.
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 
The following users thanked this post: Andrew Heard, Davidos