Author Topic: Locus Map 4, discussion  (Read 39144 times)

Offline Erelen

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Thanked: 1 times
    • View Profile
Re: Locus Map 4, discussion
« Reply #600 on: September 26, 2020, 01:45:28 »
« Last Edit: September 26, 2020, 02:10:09 by Erelen »
 

Offline poutnikl

  • Master of Locus
  • ****
  • Posts: 656
  • Thanked: 69 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A2 (6G/128G) / A10 / LM3 Pro + LM4 alpha
Re: Locus Map 4, discussion
« Reply #601 on: September 26, 2020, 01:54:10 »
It seems that mysterious update is not the same as the explicit update from the GP.

I was always able to overinstall the LM4v960 over the mysteriously installed LM4free/beta. Recently, for whatever reasons, I have explicitly demanded update of LM3 free/beta and since then, LM4 960 cannot be installed.

Perhaps it may play roles this is an ad supported free version, not unlimited beta version.

Something like that happened to me before, sometimes it is related to LM being set as a system manager application, which has to be turned off. But I guess it did not help me that time and I had to uninstall LM3 free/beta before being able to install LM4 alpha.

And exactly this I had to do now, importing then previously saved LM4 backup.



Sent from my Xiaomi MI A2 / Android 10, via Tapatalk

Offline tapio

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 413
  • Thanked: 66 times
    • View Profile
Re: Locus Map 4, discussion
« Reply #602 on: September 26, 2020, 10:49:26 »
New beta: Had to uninstall prev. beta. Then installation worked. But settings are all gone now. Have to reconfigure, eeeek.
Edit: Ok, used a recent backup which were made from the beta branch.
It's unfortunately not as easy as just doing a restore. E. g., access to ext. SD is lost and has to be reconfigured. But probably nothing that can be done on Locus side.
« Last Edit: September 26, 2020, 10:55:57 by tapio »
 

Offline john_percy

  • Master of Locus
  • ****
  • Posts: 831
  • Thanked: 121 times
    • View Profile
  • Device: MotoG
Re: Locus Map 4, discussion
« Reply #603 on: September 26, 2020, 22:12:09 »
New beta still shows highway=footway as residential not path in route planner chart.
As far as I can see path and footway are used pretty well interchangeably in UK mapping.


Sent from my moto g(6) plus using Tapatalk

 

Offline Erelen

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Thanked: 1 times
    • View Profile
Re: Locus Map 4, discussion
« Reply #604 on: September 27, 2020, 21:59:35 »
In four days (1 october) Locus 4 (962) will expire.
@Menion, please, upload build with extended expiration.
I already have some discomfort with Locus 3 interface :)
 

Offline poutnikl

  • Master of Locus
  • ****
  • Posts: 656
  • Thanked: 69 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A2 (6G/128G) / A10 / LM3 Pro + LM4 alpha
Re: Locus Map 4, discussion
« Reply #605 on: September 28, 2020, 13:23:18 »
New beta still shows highway=footway as residential not path in route planner chart.
As far as I can see path and footway are used pretty well interchangeably in UK mapping.


Sent from my moto g(6) plus using Tapatalk
I think there is general OSM trouble with proper mapping usage of
highway=footway and highway=path.

Some regions or  mappers prefer  =footway over =path for narrow single track path for pedestrians, mostly out of urban areas. Or they take them like  interchangeably.

OTOH, other regions a/o authors, like in Czech Republic, use mostly =path for them, using =footway rather for sidewalks and similar way in the urban area, often paved. Personally, I am not sure if I have ever encountered usage highway=footway e.g. for a hiking path in Czech countryside.

Considering the photos from the OSM Wiki....... they seem rather to support the Czech way ( what may include Menion :-) ) than the UK way.

Sent from my Xiaomi MI A2 / Android 10, via Tapatalk

Offline freischneider

  • Master of Locus
  • ****
  • Posts: 645
  • Thanked: 51 times
    • View Profile
  • Device: Samsung S8, Locus Pro, always newest official version
Re: Locus Map 4, discussion
« Reply #606 on: September 28, 2020, 19:20:15 »
I had that in a region in Slovenia too. I wrote to the mapper. He didn't really know and will correct everything.
 

Offline john_percy

  • Master of Locus
  • ****
  • Posts: 831
  • Thanked: 121 times
    • View Profile
  • Device: MotoG
Re: Locus Map 4, discussion
« Reply #607 on: September 28, 2020, 20:25:05 »
But in any case, I don't think footway is the same as residential. Certainly not for UK mapping.

Sent from my moto g(6) plus using Tapatalk

 

Offline poutnikl

  • Master of Locus
  • ****
  • Posts: 656
  • Thanked: 69 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A2 (6G/128G) / A10 / LM3 Pro + LM4 alpha
Re: Locus Map 4, discussion
« Reply #608 on: September 28, 2020, 20:30:02 »
@John Percy In UK context, you are right.

 In CZ context, they are in some sense alike, grouping them in similar manner as are grouped similar surfaces in incoming LM4  surface statistics.

I agree it is rather controversial and perhaps it should not be marked so.

Sent from my Xiaomi MI A2 / Android 10, via Tapatalk


Offline Menion

  • Administrator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 11929
  • Thanked: 461 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 2
Re: Locus Map 4, discussion
« Reply #609 on: September 30, 2020, 12:57:14 »
Hi guys,

new Beta version: MapGooglePlay_3.48.2.2_963_beta_with_sync.apk (extended till end of year, thanks for info).

Warning: as clearly from the name, this version already includes all LM4 stuff + also sync system. Discussion and info about sync in the separate topic please, thanks.

Discussion about "way types" ... thanks. I'll look at it more deeply and post also some more info about current implementation (little later).
Ideas, wishes, problems
Advanced topics, public discussion, sharing of knowledges, testing beta versions: you're here!
Support email: locus.map@asamm.com
 

Offline Frivold

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
  • Device: Samsung s10+
Re: Locus Map 4, discussion
« Reply #610 on: September 30, 2020, 14:18:36 »
I miss the oportunity to let the map autorotate when the map is NOT in center. I use this in the public version f.ex. when i am on a summit, and zoom the map in to see what I see in the horizont. When i point the phone in different directions i can read the map.  In v4 the autorotation disappear when zooming. I miss the possibility to keep autorotation.
 

Offline john_percy

  • Master of Locus
  • ****
  • Posts: 831
  • Thanked: 121 times
    • View Profile
  • Device: MotoG
Re: Locus Map 4, discussion
« Reply #611 on: September 30, 2020, 22:35:05 »
On the route planner chart, trunk roads are being shown as unknown, and motorway shown as highway.


Sent from my moto g(6) plus using Tapatalk

 

Offline Menion

  • Administrator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 11929
  • Thanked: 461 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 2
Re: Locus Map 4, discussion
« Reply #612 on: October 01, 2020, 07:42:34 »
@Frivold
well, I have to say that at least I personally am extremely happy with the map not rotation when not-centered. If there will be more people interested in the old behavior, I may create an expert setting for this behavior.

@john_percy
ah, very good observation, fixed!

Promised list of supported tags and it's setup on the screenshot below
Ideas, wishes, problems
Advanced topics, public discussion, sharing of knowledges, testing beta versions: you're here!
Support email: locus.map@asamm.com
 

Offline poutnikl

  • Master of Locus
  • ****
  • Posts: 656
  • Thanked: 69 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A2 (6G/128G) / A10 / LM3 Pro + LM4 alpha
Re: Locus Map 4, discussion
« Reply #613 on: October 01, 2020, 09:16:39 »
I have created some multisegment test route in the Route planner, going to play with segment way/surface stats. I have not created segments sequentionally, but by cutting original single segment by dragging the segment icon.

When I then clicked on the logical 1st route segment icon, the selection dialog displayed at the top "Part 3 of route" ( probably created as the third ), but then the altitude stats chart correctly displayed "Route segment 1".

Later I created the 4-segment route sequentially and realized the selection dialog numbering ( "Part n of route") was 3-2-4-1, instead of 1-2-3-4. I think the numbering could be more consistent. :-)

BTW, have I got the message right, that the segment based way/surface stats are planned, similarly as the segment altitude chart is already in place ?

Offline john_percy

  • Master of Locus
  • ****
  • Posts: 831
  • Thanked: 121 times
    • View Profile
  • Device: MotoG
Re: Locus Map 4, discussion
« Reply #614 on: October 01, 2020, 09:35:18 »
My observations:
1. Trunk should not be the same as Motorway, certainly not called motorway.
2. As I posted before, footway does not equate to residential, at least for UK mapping. Footway is very frequently used for out of town paths that have been identified by the mapper as used by pedestrians or walkers, while path is generic. I understand there are different usages.
3. Is it not turning_circle, rather than turning_loop?
4. There is a problem for UK end users, in that the OSM definition of Trunk is UK Primary roads, the OSM definition of Primary is UK A Roads, the OSM definition of secondary roads is UK B Roads or Secondary roads (this one is OK). On the map itself, this doesn't matter s the information is all visual but once it becomes textual it is potentially confusing. I don't see a way of resolving this however.


Sent from my moto g(6) plus using Tapatalk