Author Topic: Ještě autonavigace  (Read 5383 times)

Offline Čelda

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 150
  • Thanked: 2 times
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy A8 (dualSIM) Android 9, formerly: Lenovo VIBE Shot (dualSIM) Android 6.0.1, Gigabyte G1355 (dualSIM) Android 2.3.4
Ještě autonavigace
« on: November 02, 2013, 19:57:40 »
Používám autonavigaci v Locusu poměrně často - celkem mi vyhovuje, že
- můžu přímo navigovat ke "keškoidním" waypointům (jako např. doporučené parkovací body),
- mapa není "sterilní vektorová", ale "pořádná turistická" (byť má při zapnutém otáčení názvy vzhůru nohama)
- a s Eliškou kamarádím  :o :)
takže jsem ochoten tolerovat i některé nedotaženosti plynoucí z toho, že autonavigace není (a asi ani nebude) hlavním posláním Locusu.
Mám sice datový tarif, ale mám vypnuté automatické přepočítávání trasy - jednak to dlouho trvá (rozumím tomu, že je to daň za dotaz na server v Internetu) a mezitím není vidět moje pozice v mapě (zrovna, když to nejvíc potřebuju), druhak automatické přepočítávání trasy vede někdy k zacyklení - než to spočítá, tak já jedu dál třeba jinam, než předpokládal, a když to konečně spočítá, tak to zase začne přepočítávat atd. Takže Locus raději vyzvu k přepočtu trasy ručně.

Čekal jsem, co přinese verze 2.17.0 nového, dnes jsem to ještě testoval, no a teď bych shrnul, co mě tak asi nejvíc trápí a co chybí k tomu, aby to bylo "úplně použitelné". (Teď je to "s výhradami použitelné".):
1) Eliška (+ MapQuest) hlásí po většinu doby OK, ale občas hodí úplně nesmyslnou hlášku. (Přitom trasa je určená dobře.) Často se to stává, pokud je několik kruháčů relativně blízko za sebou - třeba tuhle jsem měl jet 2. a pak 1. odbočku. První kruháč zahlásila s menšící se vzdáleností dvakrát dopředu ("Za xxx metrů druhá odbočka") a když jsem byl na něm, tak zahlásila jen "Druhá odbočka", ale když jsem ho správně opustil a blížil se k dalšímu, tak řekla jen "Druhá odbočka", což bylo blbě - měla zahlásit první odbočku. Neměl jsem zrovna mobil daný v držáku navigace, abych se na něho mohl dívat, a tak jsem sjel blbě - i na druhém kruháči jsem jel druhou odbočku namísto první. Tady bych třeba pochopil, že to může být dáno nějakým nečekaným skokem polohy z GPS (Locus si myslí, že jsem ještě první kruháč neprojel.) Ale třeba dnes se mi stalo, že zahlásila správně odbočení doprava, odbočil jsem a hned poté zahlásila "Dojeli jste do cíle ...", i když do cíle to bylo podle displeje ještě 1.2 km rovně. Když jsem to ignoroval, za těch 1.2 km zahlásila "Dojeli jste do cíle ..." naprosto správně. Není mně moc jasné, kde se ty falešné hlášky berou, ale nejezdím tak často nějakou trasu abych mohl říct, zda se určitá trasa "odhlásí" takto špatně vždycky nebo je to náhodně.
2) Verze 2.17.0 rozšířila možnosti nastavení upozorňování při navigaci/navádění k trase, nicméně nedá se to nastavit, aby to upozornilo maximálně n-krát po sobě, tak to mám raději vypnuté. Příklad: Naviguju se a v určitém místě (omylem nebo záměrně) uhnu od spočtené trasy. Nemám zapnutý automatický přepočet (důvody výše). Pokud si nastavím třeba pípnutí jako upozornění při opuštění trasy, tak to s určitou periodou vypípává furt. To je v každém případě protivné - když to vím, že jsem mimo, už nepotřebuju, aby to prudilo. Třeba když uhnu a manželka vyběhne něco koupit do samošky, tak to v autě furt pípá. Nebo když záměrně jedu jinudy, tak než dám manuální přepočet (schválně čekám - viz níže), taky to protivně vypípává.
3) Podle mě to pro normálního uživatele začíná být strašně nepřehledné - rozdíl mezi navigací a naváděním k trase. Některé zdroje navigace (např. BRouter) dají jen takovou trasu, která neobsahuje data "o zlomech", proto, i když jsem chtěl navigovat, tak vlastně jenom navádím. Do toho se za určitých okolností přepíná i normální navigace na navádění. Ale nově se nastavuje upozornění na vzdálení od trasy zvlášť pro navigaci a zvlášť pro navádění ...
4) V navigaci chybí možnost zadání alespoň jednoho průjezdního bodu. Pokud dám navigovat a Locus mně tu trasu vede jinudy, než bych chtěl (většinou v situaci, kdy jsou dvě srovnatelné varianty), tak je asi nejjednodušší prostě vyjet tou špatnou trasou a po určité době dát manuální přepočet trasy - většinou už pak "pochopí", kudy se pojede. Já vím, v Locusu existuje nástroj, který umožňuje naplánovat trasu po kouskách přesně, ale to je jednak moc "kanón na vrabce" v situaci, kdy chci jenom "ne tudy, ale tudy" a druhak ani v něm asi nejde vložit navigační bod "mezi" - když to vede jinudy, než jsem chtěl, musím poslední přidaný bod (a cestu k němu) zrušit a vymezit nějaký bližší bod (nebo ne ?)

Uff, stačilo, jsem zvědavý, kdo to dočte až sem ...
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12529
  • Thanked: 797 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Ještě autonavigace
« Reply #1 on: November 07, 2013, 16:09:57 »
Zdravím Čeldo,
  dočetl jsem .. :). Děkuju za zpětnou vazbu, zkusíme s tím něco udělat

1. první věc je, že pokud někde eliška hlásí chybné údaje vždy, nebo alespoň většinou, ideální je, když mi napíšeš souřadnice odkud > kam + jak (např. MapQuest, auto rychle), případně rovnou celou trasu (exportovat do GPX) pokud ji máš uloženou a já to zkusím nasimulovat u sebe a případně opravit. Bez toho (nasimulování) s tím nic nesvedu.

2. rozumím, souhlasím, nastavení na frekvenci opakování přidáno

3. jo toho jsem si taky vědom. Nicméně snad do konce roku by mohlo být řešení které umožní i jakoby navigaci na trase která doteď umožnila jen navádění. uvidíme jak se to vyvrbí

4. rozumím, souhlasím, je to v plánu
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline Čelda

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 150
  • Thanked: 2 times
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy A8 (dualSIM) Android 9, formerly: Lenovo VIBE Shot (dualSIM) Android 6.0.1, Gigabyte G1355 (dualSIM) Android 2.3.4
Re: Ještě autonavigace
« Reply #2 on: November 07, 2013, 23:22:07 »
No sláva, je tu přeci nějaká odpověď ! Už jsem se bál, že všichni odpadli při čtení mého příspěvku někde v půlce a tudíž, že jsem to psal zbytečně.

> 1 .... Bez toho (nasimulování) s tím nic nesvedu.
Bohužel nejezdím tak často po nějaké pořád stejné trase, abych to mohl posoudit. Vím přesná místa, kde hlášení zafungovalo blbě, ale neměl jsem příležitost to stejnou jízdou ověřit. Dá se Eliška nějak vydráždit  ;) v teple domova ? Tj. např. vypnout GPS a posun polohy Locusu jen simulovat ručním posunem mapy ? (U testů navádění s TTS mi to šlo, u navigace s Eliškou se mi takto ručně nedařilo Elišku vybudit k hlášením.) Nebo třeba zatrekovat skutečnou jízdu do GPX/NMEA logu a pak nějak doma znovu simulovat reálnou jízdu jen "přehráváním" toho logu ?

>2. rozumím, souhlasím, nastavení na frekvenci opakování přidáno
Bezva !

> snad do konce roku by mohlo být řešení které umožní i jakoby navigaci na trase která doteď umožnila jen navádění.
Tak to by bylo super. Ono přece jenom luzný hlas Elišky je příjemnější než plechová huba TTS (která je pro češtinu navíc asi jenom placená) i třeba za cenu toho, že neřekne přesně, kolikátá je to odbočka na kruháči, ale jen "zjednodušeně", jestli mám odbočit "jakoby" doprava, "jakoby" doleva nebo jet na kruháči "jakoby" rovně (prostě neřešit, jestli to je kruháč nebo normální křižovatka a pokud doplňující informace nedá přímo zdroj trasy - třeba MapQuest - tak si je ve zbývajících případech odvodit a doplnit z tvaru trasy - např. zatím BRouter).
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12529
  • Thanked: 797 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Ještě autonavigace
« Reply #3 on: November 08, 2013, 12:20:28 »
přesně to co říkáš lze udělat. Vypnout GPS, v konfiguračním souboru http://support.locusmap.eu/hc/en-us/articles/200029201-Configuration-File nastavit parametr speed_for_moving_cursor_when_gps_off například na 20 (je to v m/s, takže 72 km/h) a pak by to mohlo fungovat (simulace jen pohybem mapy)

- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline Čelda

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 150
  • Thanked: 2 times
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy A8 (dualSIM) Android 9, formerly: Lenovo VIBE Shot (dualSIM) Android 6.0.1, Gigabyte G1355 (dualSIM) Android 2.3.4
Re: Ještě autonavigace
« Reply #4 on: November 09, 2013, 11:53:17 »
>1 .... občas hodí úplně nesmyslnou hlášku.
Tak je to "dobré",  nastavil jsem si ten parametr, dráždím Elišku doma  ::) a je to i při simulaci pokaždé stejně špatně jako v reálu, takže se to dá demonstrovat:

První chyba
Vytvořil jsem trasu (MapQuest, Rychle) pro průjezd těmi dvěma kruháči v Hodoníně, kde se mi to stalo:
http://members.upc.cz/celda/Prac1__Prac2.gpx
Trasa je určená a zobrazená správně (má se jet druhá odbočka a pak první odbočka). Při hlasové navigaci Eliška správně  3x odhlásí první kruháč ("Po dvou stech metrech druhá odbočka", "Po osmdesáti metrech druhá odbočka" na něm: "Druhá odbočka"), po jeho úspěšném průjezdu už správně ukazuje první odbočku na dalším kruháči, ale zahlásí namísto toho jen chybně "Druhá odbočka".

Druhá chyba
Opět "MapQuest, Rychle", má se odbočit doprava a pak jet 1.3 km rovně do cílového bodu v Olomučanech.
http://members.upc.cz/celda/Prac3__Prac4.gpx
Eliška správně zahlásí odbočení, ale hned po odbočení nesmyslně hlásí "Dojeli jste do cíle ...".
 

Offline Čelda

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 150
  • Thanked: 2 times
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy A8 (dualSIM) Android 9, formerly: Lenovo VIBE Shot (dualSIM) Android 6.0.1, Gigabyte G1355 (dualSIM) Android 2.3.4
Re: Ještě autonavigace
« Reply #5 on: November 17, 2013, 20:45:05 »
Tak co, týden utekl a stále nebyl čas ověřit (a případně opravit) chyby naservírované na zlatém podnose ? :-)
Nechci otravovat, ale když stejně bude opravná verze kvůli logování kešek ...
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12529
  • Thanked: 797 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Ještě autonavigace
« Reply #6 on: November 18, 2013, 10:51:00 »
a pardón, nějak jsem zlatý podnos minul ...

1) vypadá to že mapQuest servíruje divná data. Na tom prvním kruhovém objezdu totiž chybí ten opouštěcí bod, na výjezdu. Na druhém kruháči už je, proto to tam hlásí dobře. Locus totiž čeká, že kruhový objezd z mapquestu je složen ze dvou bodů, což u toho prvního neplatí. Nicméně teď už to snad bude opravené aby to alespoň nehlásilo ten další bod na jiném kruháči

2) taky mi to dělá. Problém je spíše, že locus nezahlásí vzdálenost k cíli a jen mekne že jste dojeli do cíle.

Děkuji za perfekt report, obě chyby opraveny
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline Čelda

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 150
  • Thanked: 2 times
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy A8 (dualSIM) Android 9, formerly: Lenovo VIBE Shot (dualSIM) Android 6.0.1, Gigabyte G1355 (dualSIM) Android 2.3.4
Re: Ještě autonavigace
« Reply #7 on: November 20, 2013, 23:13:53 »
Díky. Už jsem se bál, že jsem servíroval zbytečně :-)
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12529
  • Thanked: 797 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Ještě autonavigace
« Reply #8 on: November 21, 2013, 18:24:26 »
určitě ne, jen je potřeba se občas připomenout. Těch komunikačních míst mám nějak moc a občas se nějaké vykouří z palice
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline Čelda

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 150
  • Thanked: 2 times
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy A8 (dualSIM) Android 9, formerly: Lenovo VIBE Shot (dualSIM) Android 6.0.1, Gigabyte G1355 (dualSIM) Android 2.3.4
Re: Ještě autonavigace
« Reply #9 on: November 21, 2013, 18:46:23 »
Taxem aktualizoval Locus na verzi, kde by to mělo být opraveno, dneska Elišku zase testoval, tentokrát na trase Ústí nad Labem - Brno (s různými zajížďkami) a celkem to fungovalo. Ale přesto tam jedna nesmyslná hláška "Ostře doprava" na zcela rovném úseku byla. Ale bohužel asi nebudu už schopen najít, kde to bylo, protože to tam fakt neznám a potřebuju opravdu autonavigaci !  :o  :)
 

Offline Čelda

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 150
  • Thanked: 2 times
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy A8 (dualSIM) Android 9, formerly: Lenovo VIBE Shot (dualSIM) Android 6.0.1, Gigabyte G1355 (dualSIM) Android 2.3.4
Re: Ještě autonavigace
« Reply #10 on: November 21, 2013, 22:20:45 »
Taxem tu falešnou hlášku "Ostře doprava !" přece jenom našel a izoloval "na tácek" (MapQuest, Rychle):
http://members.upc.cz/celda/Prac5__Prac6.gpx
Domnívám se ale, že tentokrát asi bude na vině MapQuest - je/byl tam totiž podle fotomapy takový podivný, rozpláclý (oválný) kruháč.

P.S. Jestli to správně chápu, hlášky Elišky jsou nějak určeny elementy <locus:rtePointAction> v GPX souboru. Je někde seznam možných kódů v tomto elementu spolu s významem ? To je Locusí výmysl :) nebo je to nějaký standard ?
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12529
  • Thanked: 797 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Ještě autonavigace
« Reply #11 on: November 22, 2013, 10:11:09 »
díky, jdu se na to podívat

Jinak ty kódy ... když jsem do locusu začal dělat navigaci, jediným zdrojem pro výpočet byl MapQuest, takže tyhle kódy jsem přebral od něj. Seznam které v locusu jsou je tady http://code.google.com/p/android-locus-map/source/browse/src/locus/api/objects/extra/ExtraData.java?repo=locus-api#70

V praxi to znamená, že když testuju co říci, řídí se to těmito kódy. V případě MapQuestu mi tyhle hodnoty chodí přímo z jejich serveru, v případě jiných poskytovatelů si jejich výsledky převádím právě na tyto kódy
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline Čelda

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 150
  • Thanked: 2 times
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy A8 (dualSIM) Android 9, formerly: Lenovo VIBE Shot (dualSIM) Android 6.0.1, Gigabyte G1355 (dualSIM) Android 2.3.4
Re: Ještě autonavigace
« Reply #12 on: November 30, 2013, 17:16:07 »
no v tom předchozím byl Locus asi nevinně, ale mám izolovaný další případ, kdy Locus (Eliška) říká falešnou hlášku (MapQuest, rychle):
http://members.upc.cz/celda/Prac7__Prac8.gpx
Po projetí kruhového objezdu (2. odbočka) ještě na rovince daleko za kruhovým objezdem znovu falešně hlásí "Druhá odbočka".
 

Offline Čelda

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 150
  • Thanked: 2 times
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy A8 (dualSIM) Android 9, formerly: Lenovo VIBE Shot (dualSIM) Android 6.0.1, Gigabyte G1355 (dualSIM) Android 2.3.4
Re: Ještě autonavigace
« Reply #13 on: November 30, 2013, 17:28:40 »
A teď koukám, že je tu s verzí 2.17.4 ještě jeden nový, malý problém: I když jsem nalezenou cestu uložil do GPX tak, že navigační instrukce zůstaly zachovány, po zpětném importu do Locusu je nedetekuje a novým mechanismem je dopočítá (samozřejmě horší, ale to je jedno), prostě neumí z GPX převzít již jednou spočtené a uložené navigační instrukce  :(
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12529
  • Thanked: 797 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Ještě autonavigace
« Reply #14 on: December 01, 2013, 10:54:57 »
kloukám že na MapQuestu nějak začínají měnit to co dříve fugnovalo. Ten kruháč - doteď byly všechny kruhové objezdy určené dvěma body, jeden na vjezdu, druhý na výjezdu. ten tvůj krohový objezd má ale bod jen jeden a pak to podle toho vypadá. Zkusím s tím něco udělat ..

Ad re-import trasy. Chvilku mi to trvalo ale nakonec jsem an to přišel. Problém je že exportuješ trasu do GPX jako RTE a ne jako TRK (je to zaškrtávací nastavení hned dole u GPX typu). Pokud vyexportuješ jako TRK, pak to bude fungovat jak má.

Souhlasím, že takhle by mělo taky (z principu), nicméně nevím zda to půjde, zkusím ..
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download