Author Topic: Navigace podle trasy  (Read 7045 times)

Offline roze

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 244
  • Thanked: 1 times
    • View Profile
  • Device: SGA70, Lenovo TAB 8 Plu
Navigace podle trasy
« on: April 20, 2015, 21:35:45 »
Rád bych poprosil o radu...
kromě jednoduché navigace mezi dvěma body (start/cíl) mám někdy naplánovanou delší trasu i s několika desítkami průjezdních bodů. Pak si nechávám vždy v terénu nalézt cestu mezi aktuálním a nejbližším bodem trasy. Nedá se to vypočtení/nalezení celé navigační trasy (sorry za tuto terminologii  ;)) připravit pro celou trasu najednou? A třeba i dopředu, v teple obývacího pokoje  :D.
Umím trasu převést na stopu, ale nevím, jak bych podle ní nechal Locus navigovat. Je to vůbec možné?
 

Online Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12519
  • Thanked: 792 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Navigace podle trasy
« Reply #1 on: April 21, 2015, 11:10:13 »
No nevím zcela přesně jak to myslíš, nicméně jediný pořádný způsob jak přímo v Locusu připravit komplikovanější trasu pro pozdější navigaci, je pomocí "Přidat novou trasu & měření". Ideálně pak tlačítko "5" dole ... http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:functions:add_new_route_measure#compute_route_no_5

Myslím ale že to už nejspíše znáš a používáš ne?
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline roze

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 244
  • Thanked: 1 times
    • View Profile
  • Device: SGA70, Lenovo TAB 8 Plu
Re: Navigace podle trasy
« Reply #2 on: April 21, 2015, 13:58:20 »
jj, plánování na které odkazuješ znám. Dá se ale nějak nechat pro CELOU takovou trasu spočítat navigace najednou?
Já umím jen ten postup, že si vyberu jeden bod z takové trasy a nechám si navigaci online spočítat.
Kdysi jsem si plánoval trasu v PC v Mapsource, na závěr si ji nechal přepočíst na silnici a takovou jsem pak poslal do Oregona a pak podle ní jel.
V Locusu bych si chtěl ušetřit tu opakovanou (bod po bodu) online komunikaci s MapQuest serverem. To nejde?
 

Online Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12519
  • Thanked: 792 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Navigace podle trasy
« Reply #3 on: April 21, 2015, 14:36:37 »
No jako že by jsi si naklikal 20 bodů a pak kliknul "vypočti" a mezi všemi body by se to vypočítalo, tak nic takového v Locusu není. Nicméně zmiňovaná fce, to jakoby částečně supluje. Spusť jí, vyber pod tlačítkem 5 příslušnou navigaci a pak jen klikej body na mapě a ono se s k nim hned bude počítat navigace přes internet.
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline Jencek

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 40
  • Thanked: 8 times
    • View Profile
  • Device: Xiaomi, Redmi Note 4, Global
Re: Navigace podle trasy
« Reply #4 on: April 21, 2015, 15:29:37 »
Já to včera udělal následovně, na mapy.cz v položce napravo - body a měření/měření vzdálenosti naklikal body kudy chci jet,
poté export do gpx. Import do Locusu. Zobrazit na mapě. Na počáteční bod ťap na navigovat, Locus dle tvaru trasy určil odbočky a bylo. Po cestě Eliška mluvila až až, (mám nastaveno hodně příkazů), poté jsem dal vytvořit kopii trasy z volbou vytvoř zpáteční trasu a to samé viz výš, po cestě z5. Aspoň mě to tak stačí.
Hledám pro radost.
 

Offline roze

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 244
  • Thanked: 1 times
    • View Profile
  • Device: SGA70, Lenovo TAB 8 Plu
Re: Navigace podle trasy
« Reply #5 on: April 21, 2015, 16:11:24 »
No, vidím, že jsem kecal - možnost 'Compute route (no. 5)' jsem napoprvé blbě pochopil - teď už ji opravdu zvládám.  :)

A než jsem stačil zformulovat další dotaz, tak mě Jan Šaradin předběhl. Přípravu trasy na PC dělám podobně jako on. A teď jsem ještě pobral trochu rad i pro Locus - zítra to zkusím prakticky v terénu.
Díky za rady.



 

Offline Condor

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 255
  • Thanked: 13 times
    • View Profile
  • Device: HTC_One_M9_pro (HTC_Desire_500) HTC_Desire_300_free
Re: Navigace podle trasy
« Reply #6 on: April 22, 2015, 03:03:53 »
Keď už je reč o navigaci tak sa pridám ;-)
Po zvládnutí a pochopení ako pracuje locus pri počítaním trasy som sa ku naučil velmi rýchlo pripraviť doma v teple domova vo volnych chvíľach. Pri pohybe doma (sk a online) to skor používam len na odhad trasy vzdialenosti a tak. Kedykoľvek v teréne si to môžem nechať prerátať.
Úplnu podrobnú offline trasu pripravujem pre offline použitie na cesty do zahraničia.
Nepochopil som o čom píšete to compute route a tlačidlo 5? Oni tie tlačidla v locuse sú nejako očíslované? Ale to nie je podstatné.
Neviem či popisujete rovnaký sposob aký používam ja takže popíšem moj sposob prípravy trasy a prácu s parametrami navigácie.

Mám na mape body cez ktoré chcem prechádzať autom aj tie ku ktorím sa dostanem len pešo. V mojom prípade sa jedná vacsinou o súradnice keš, prípadne čerpacie stanice, hotel, obchod. Ďalšie požiadavky na trasu napríklad že SK chcem ísť rýchlo aj po diaľnici, Maďarsko bez dialnic a najkratšou cestou.

Príprava navigačnej trasy:

Zvolim režim prídavania bodov a meranie a pridám bod na štart, kliknutím na navigovať dole na liste "zapnem" navigovanie a v nastavenií zvolim podmienky, rýchla, krátka, diaľnice áno/nie atď a pridávam body na bodoch na trase. Po každom pridaní bodu locus hneď ráta trasu-navigačné inštrukcie. Pri tomto pridávaní kedykoľvek kliknutím na navigovať off a znova on a znením parametre na pešo, rýchlo, platené, dialnice.... Nastavim to ako chcem ďalej pokračovať na trase a týmto sposobom menín parametre a pokračujem po bodoch až do cieľa. Na konci zelené OK a uložim si trasu po cestách, chodníkoch aj s navigovaním pre použitia offmine.

Pri jazde kedykoľvek ukončim navigaciu a znova ju spustim kliknutím na trasu a navigovať. Chytí sa k najbližšiemu bodu a ďalej naviguje. Ak sa nachádzam na úseku trasy kde je trasa oboma smermi (onejaká zachádzka) tak malú chvilu locus nevie kam ma má poslať no po pohybe začne navigovať v smere pohybu takže pokračuje správne.
 Snáď som to popísal zrozumiteľne a snáď to aj niekomu pomoze ako na to ;-)

A teraz moja otázka k editovaniu takto uloženej trasy a navigacie: Dajú sa presúvať body aj meniť trasa alebo vymazať bod alebo pridaťvto je OK no neviem donútiť locus aby pri takejto zmene znova vyrátal trasu a navigaciu cez ten premiestneny bod alebo pridaný. Tam už potiahne už len rovné vzdialenosti od najbližších bodov. Takže editovať navigačnú trasu neviem.
Dá sa to nejako? Alebo taká možnosť v locuse nie je?

Predstavujem si to takto:

Mám na uloženej trase body A, B, C, D.... rozhodnem sa presunúť bod C niekam inde. Locus by vymazal trasu od bodu B k bodu D a znova ju vypočítal cez bod C. To isté by sa malo logicky udiať pri vložení nového bodu alebo pri presunutí toho stredného ktorý automaticky locus vkladá medzi dva zadané.

Bolo by možné niečo také?

Prípadne ak to je už možné aj teraz, napísať ako editovať uloženú navigovanú trasu?

Ďakujem :-)
 

Offline roze

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 244
  • Thanked: 1 times
    • View Profile
  • Device: SGA70, Lenovo TAB 8 Plu
Re: Navigace podle trasy
« Reply #7 on: April 23, 2015, 22:43:19 »
condor: díky za sdílení zkušeností s plnováním tras
ten odkaz na compute route a tlačidlo 5 to je převzatý nadpis z dokumentace Locusu - viz http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:functions:add_new_route_measure#compute_route_no_5
tj. to je vlastně ten postup, který praktikuješ - postupně přidáváš body a necháváš si trasu postupně spočítat.

Já jsem si ale navykl plánovat trasu na PC (na větším monitoru). Výsledkem je u mne GPX se sérií průjezdních bodů. Tohle GPX si naimportuji do Locusu. Pokud na takovou trasu kliknu, tak mě to sice umožní 'navigovat' (viz post od Jan Šaradin) ale není to plnohodnotná navigace po silnici od křižovatky ke křižovatce i když zvolím hodně příkazů).

Napadlo mě ještě tu trasu v GPX zkonvertovat v PC na stopu, ale nejsem si jistý, jestli Locus pak po takové stopě umi navigovat? Zkusím to v příštích dnech.

Pokud jde o změnu trasy v Losusu, tak si myslím, že změna pozice trasového bodu někde uprostřed trasy je problém :-(.
Právě proto jsem si zvykl trasy definovat na PC mimo Locus, kde toto umím v pohodě.




 

Offline ZipZip

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Re: Navigace podle trasy
« Reply #8 on: April 28, 2015, 00:27:44 »
Já to včera udělal následovně, na mapy.cz v položce napravo - body a měření/měření vzdálenosti naklikal body kudy chci jet,
poté export do gpx. Import do Locusu. Zobrazit na mapě. Na počáteční bod ťap na navigovat, Locus dle tvaru trasy určil odbočky a bylo. Po cestě Eliška mluvila až až, (mám nastaveno hodně příkazů), poté jsem dal vytvořit kopii trasy z volbou vytvoř zpáteční trasu a to samé viz výš, po cestě z5. Aspoň mě to tak stačí.
Ahoj, jsem üplný začátečník. Mapy.cz >> gpx = jasné. Export do Locusu = jak?
Dík za radu.
 

Offline dvzd

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 170
    • View Profile
Re: Navigace podle trasy
« Reply #9 on: April 28, 2015, 09:28:24 »
Pres volbu Import.
 

Offline roze

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 244
  • Thanked: 1 times
    • View Profile
  • Device: SGA70, Lenovo TAB 8 Plu
Re: Navigace podle trasy
« Reply #10 on: May 16, 2015, 23:23:07 »
Měl bych ještě dva dotazy...
pokud mám složitější trasu o vícero průjezdních bodech, tak si dle příspěvku #3 nechám spočítat celou trasu.
Chápu, že když z takové trasy sjedu, tak je na mne abych se zase napojil, resp. pokud mám ale aktivní mobilní data, tak se trasa přepočítá sama, ale to je v mém případě nežádoucí, protože nová trasa se spočítá automaticky co nejkratší na původní cílový bod, ale dojde tak vynechání neprojetých průjezdních bodů. Jak se toto řeší?

Mám pro své potřeby upravený dashboard. Přidání nových polí a jejich úpravu zvládám. Rád bych si přidal nové pole, kde by byla položka 'vzdálenost do příštího průjezdního bodu'. Ale nikoliv do toho spočítaného MapQuestem, ale toho mého, který jsem MapQeustu zadal pro výpočet. Tohle jde?
 

Online Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12519
  • Thanked: 792 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Navigace podle trasy
« Reply #11 on: May 17, 2015, 11:02:00 »
Zdravím,

tohle je něco co Locus zatím neřeší. Tzn. přepočet opravdu přepočítá jen na poslední bod trasy a tvé průjezdní to prostě ignoruje. To je něco co bych rád v nejbližší době napravil a vylepšil, zatím ale nějaká klička není.

Ad dashboard - nejde.
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline Bucky Kid

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 304
  • Thanked: 5 times
    • View Profile
Re: Navigace podle trasy
« Reply #12 on: May 17, 2015, 14:58:37 »
Dopočítávání trasy do průjezdních bodů nebude nic komplikovaného, stačí když si Locus u trasy vytvořené v Locusu bude pamatovat uživatelem zadané waypointy a při navigaci aktuální průjezdní místo a v navigační trase pak bude měnit jen segment do aktuálního průjezdního místa
 

Online Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12519
  • Thanked: 792 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Navigace podle trasy
« Reply #13 on: May 17, 2015, 16:39:26 »
Dopočítávání trasy do průjezdních bodů nebude nic komplikovaného

Děkuju, hned jsem klidnější :)
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download