Author Topic: Dotazy začátečníka  (Read 4943 times)

Offline MilanSu

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
  • Device: Samsung SII, Toshiba Excite Pro, HTC HD2
Dotazy začátečníka
« on: January 08, 2014, 14:57:25 »
Omlouvám se, ale nikde jsme nenašel odpověď. Locus se mi moc líbí a tak ho různě zkouším a testuji. Je pravda trochu složitější, ale to je zase vyváženo možnostmi. Jde spíše jenom o to zjistit co je k čemu dobré. Používám i SmartMaps, ale tam je problém na Androidu navigovat po různých stezkách a cestičkách.
Narazil jsem na dva problémy.
Pokud plánuji trasu - nová trasa, vyznačuji body a při zaškrtnutém tláčítku Vypočti se mi rovnou vykresluje trasa. Ale pokud pak chci navigovat, musím trasu nejprve uložit a pak ze seznamu tras tuto vybrat a dát navigovat. Což někdy, hlavně když pouze zkouším a zjišťuji jak je trasa dlouhá apod. z.držuje. Lze navigovat rovnou nějak jinak?
Dnes jsem šel po městě a měl jsem puštěno navádění do bodu a na mapě se mi pořád zobrazovaly 2 čáry se šipkami, jedna červená a jedna oranžová, někdy se kryly, někdy byly různě. Nepřišel jsem na to, co by to mohlo být.
Děkuji za rady pro začátečníka s Locusem, ostatní navigace již používám řadu let
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12533
  • Thanked: 797 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Dotazy začátečníka
« Reply #1 on: January 08, 2014, 15:45:56 »
Zdravím Milane,

ad 1) zkus na obrazovce kde vyplňuješ jméno před uložením, kliknout na ikonu "Navádět". Buď bude v horním panelu a nebo pod HW tlačítkem "menu". Tím okamžitě spustíš navigaci bez ukládání. Po vypnutí navigace ale trasa zmizí

ad 2) tyšipky budou nejspíše "čára pohybu" a "čára pohledu" - viz. menu > nastavení > mapa - objekty & style
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline Čelda

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 150
  • Thanked: 2 times
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy A8 (dualSIM) Android 9, formerly: Lenovo VIBE Shot (dualSIM) Android 6.0.1, Gigabyte G1355 (dualSIM) Android 2.3.4
Re: Dotazy začátečníka
« Reply #2 on: January 08, 2014, 15:52:32 »
>Lze navigovat rovnou nějak jinak?
No pokud nechceš nijak kecat do toho, kudy tě povede, tak je to v kontextovém menu vybraného cílového bodu. Prostě buď máš nějaký cílový waypoint nebo si najdeš cíl a tam dlouhý stisk a vytvoří se ti bod. No a po jeho rozkliknutí vybereš ikonku "dvě šipky za sebou mířící do bodu" a dále "Navigovat do"

>2 čáry se šipkami,
Při defaultním nastavení barev určuje:
- červená čára směr pohybu odvozený z pozic GPS
- žlutá (? oranžová) kam směřuje vršek tvého displeje podle elektronického kompasu - prostě kdyby jsi držel místo mobilu pistoli a vystřelil, tak kam by to na mapě letělo :-)
A při navádění bys tam měl ještě mít modrou čáru k cíli.
 

Offline MilanSu

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
  • Device: Samsung SII, Toshiba Excite Pro, HTC HD2
Re: Dotazy začátečníka
« Reply #3 on: January 08, 2014, 18:42:34 »
Díky za rady, líbí se mi čím dál víc. Vše co je uvedeno výše, funguje jak by mělo. Navádět před uložením mám na Samsung SII na HW tlačítku.
Navigovat na jeden cíl mi asi šlo, ale právě si většinou chci trasu udělat podle svého a případně přizpůsobit to co je dopočteno.
V čechách je to super, tam mi nevadí nutnost být online, v zahraničí bohužel ano :):)
 

Offline MilanSu

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
  • Device: Samsung SII, Toshiba Excite Pro, HTC HD2
Re: Dotazy začátečníka
« Reply #4 on: January 09, 2014, 10:20:04 »
Ještě bych měl jeden dotaz. Lze nějak přinutit LOCUS, aby mě navigoval tudy kudy chci. Zkoušel jsem turistickou mapu SmartMaps a některé úseky Locus vynechá i přesto, že tam dám více bodů za sebou. V mapě SmartMaps je vyznačena turistická značka. Zkoušel jsem stejnou trasu vytvořit ve SmartMaps a tam to trasu určí správně (tedy tak jak chci já, ale taky ne vždy).
Už jsem na to přišel - vypnu si při plánování trasy a přidávání bodů navigaci.
Zjišťuji, že Locus mě čím dál tím více překvapuje svými možnostmi :):)
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12533
  • Thanked: 797 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Dotazy začátečníka
« Reply #5 on: January 09, 2014, 12:10:17 »
to jsem rád :)
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline MilanSu

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
  • Device: Samsung SII, Toshiba Excite Pro, HTC HD2
Re: Dotazy začátečníka
« Reply #6 on: January 15, 2014, 11:25:49 »
Teď jsem ještě zokoušel si plánování trasy na sobotu. A mám zase jeden dotaz. Naplánuji si trasu, uložím si ji, to je všechno v pohodě. Ale když pak chci plánovat další, nebo původní opravit, tak i když dám přidání nové stopy a v datech odškrtnu zobrazení stop, stejně mi v mapě  zůstávají "viset" původní body pospojované "vzdušnou čarou". To je dost nepřehledné. Lze nejak vyčistit mapu, abych ji měl "prázdnou"?
A ještě bych měl jeden návrh, pokud už to někde nejde. Zda by při ukládání navržené stopy, šlo nabídnout stopy již uložené a přepsat původní. I když dám stejný název, uloží se mi jako nová. Někdy plánuji trasu tak, že si ji naplánuji, pak ji zkouknu a následně ještě třeba upravím a rád bych si uložil pouze finální návrh. Samozřejmě mohu původní návrh smazat, ale ...
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12533
  • Thanked: 797 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Dotazy začátečníka
« Reply #7 on: January 16, 2014, 08:29:18 »
Zdravím,
 přiznám se, že nejsem úplně chytrý z tvého popisu. Pokud kreslíš trasu na mapě pomocí funkce "Přidat novou trasu", pak ta trasa je taová do růžova a po uložení do databáze změní barvu na tebou definovanou. Pokud tuhle uloženou trasu skryješ, tak prostě na mapě být vidět nemůže ... no nevím, možná nějaký screenshot?

  ohledně přepisu - jsi vůbec první kdo něco takového chce, takže se nad tím musím zamyslet. Nicméně nevím proč trasu nezkouknout ještě před uložením, pak jí můžeš doeditovat dokud je v tom "editačnm módu"
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline MilanSu

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
  • Device: Samsung SII, Toshiba Excite Pro, HTC HD2
Re: Dotazy začátečníka
« Reply #8 on: January 16, 2014, 11:12:43 »
Tak to s těmi "zamrzlými body" se mi už nějak podařilo vyřešit. Zřejmě někde zůstalo viset navigování. Udělal jsem si namátkově dva body a dal navádět a konec navigace  a zmizelo všechno. Snažil jsem se to znovu nějak nasimulovat, ale to se mi nezdařilo. Zkrátka funguje to v pohodě.
Nyní k plánování:

po naplánování vidím cestu pouze šipky, což není moc přehledné, nenašel jsem možnost někde si to změnit v nastavení

pokud vyjedu s křížem mimo trasu, vidím trasu modře, ale nikde jsem nenašel v nastavení možnost nastavit si vlastní barvu a šířku

pokud dám navádět, zde už to vidím super a mám možnost si to individuálně nastavit

ovšem pokud dám navádět (bez uložení trasy) a jezdím s mapou, abych si prohlédl detaily, trasa se mi přepočítává dle kříže. Navíc po ukončení mi zadané body zmizí.

Asi jsem trochu laboroval s nastavením a zkoušel jsem kde co a teď mám na tebletu spojnici bodů (fialová se vzdáleností) hrozně širokou a nedaří se mi najít, kde bych to změnil.
Z toho vyplývají dotazy -
1. jde někde nastavit šířku a barvu cesty při plánování? Pak by bylo možno trasu lépe kontrolovat a přizpůsobovat a až teprve finální verzi uložit.
2. pokud se týká přepisu - tím by se vyřešila možnost úpravy trasy následně. Příklad-naplánuji trasu, projdu, projedu ji a následně si ji aktualizuji a chci si ji uložit pod stejným názvem uložit pro budoucnost. Plánuji trasy Sušice-někam, pokud bych se mi při ukládání nabídly názvy již zadaných tras, mohl bych si vybrat nejbližší název a přizpůsobit ho. Ale to už bych si asi moc vymýšlel :):)

2.
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12533
  • Thanked: 797 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Dotazy začátečníka
« Reply #9 on: January 17, 2014, 09:59:36 »
tak podle obrázků:

1) to, že vidíš jen šipky, je kvůli tomu, že trasa jako tkaová je kreslená inverzí defaultní modré, tedy žlutou a splývá v tomto případě se silnicí ;)

2) tahle defaultní barva se definuje v menu > nastavení > různé , nicméně když potvrdíš uložení trasy zeleným OK tlačítkem, tak si můžeš finální vzhled nadefinovat sám

3) oki

4)
a) aby trasa zůstala i po ukončení navigace, je třeba při ukládání po editaci nedat hned "navádět" ale nejdříve uložit a pak navádět.
b) to že se přepočítává, je pravděpodobně dané zapnutým "automatickým přepočtem". Bud vypnout a nebo zapnout v Locusu GPS, čímž se vypne funkce kdy středový kříž simuluje GPS (a právě se děje tento přepočet)

Dotazy:
- růžová čára při plánování změnit nejde (barva), nicméně tloušťka ano - během plánování klikni na tlačítko "nástroje" a tam je možnost zobrazit nahoře pruh kde se definuje šířka
- čára během navigace se mění v menu > nastavení > navigace

Ten přepis trasy promyslíme, ale nic neslibuju
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline MilanSu

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
  • Device: Samsung SII, Toshiba Excite Pro, HTC HD2
Re: Dotazy začátečníka
« Reply #10 on: January 17, 2014, 10:58:37 »
Děkuji za informace

ad.2) a dotazy - v menu Nastavení/Různé si mohu definovat barvu až vytvořené (importované) a uložené trasy. Při plánování se mi standartně naplánovaná trasa vykreslí tence modře. Kdyby bylo možné nastavit samostatně šířku pro cestu, obdobně jako šířku pro spojnici bodů přes volbu nástroje (nebo jakkoliv jinak, na barvě zase až tak nesejde). V současné verzi se změnou šířky mění pouze spojnice bodů. Ale aby jedno táhlo měnilo šířku spojnice i naplánované cesty by bylo nepřehledné.

Asi je řešení si trasu zhruba naplánovat, uložit a pak doladit, Ale zde pak narážím na problém s ukládáaním pod stejným názvem :):)

Mimochodem, trochu jsem tápal jak doladit trasu. Ale lze to pohodlně pomocí nabídky  po výběru trasy.
Takže když to shrnu, kdyby šla možnost nastavit šířku trasy (modré) při plánování a přepsat soubor se stejným názvem (třeba po dotazu) bylo by to SUPER. Ale to je i tak :):)
Takže zase jsem o něco moudřejší. Pokud si upravím trasu jejím výběrem a přidáním nebo ubráním bodů, uloží s emi automatucky pod stejným názvem. Tím vlastně odpadá nutnost přepsání.
Člověk se pořád učí a zjišťuje, že to co se mu zdálo zpočátku "neřešitelné" nakonec už aplikace má řešitelné.
Takže když to znovu shrnu, tak v podstatě jde jenom o nastavení šířky trasy při plánování, ale to lze snadno obejít uložením a následným doladěním. SUPER
« Last Edit: January 17, 2014, 11:41:53 by MilanSu »
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12533
  • Thanked: 797 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Dotazy začátečníka
« Reply #11 on: January 17, 2014, 13:22:38 »
ah máš pravdu, to nastavení šířky se neaplikuje na tu vypočtenou trasu. Koukám že tam mám natvrdo nastaveno 5 px, asi něco z historie kdy tolik nastavení nebylo. Opraveno, v další verzi bude mít nastavení vliv na tu vypočtenou čáru.

A to nastavení šířky pro růžovou spojnici - to je užitečné například pro stahování map, kde to přesně ukazuje co se stáhne. Tady je otázka jestli je to vůbec k něčemu. Myslím že asi ani ne. Promyslím ale nejspíše to odeberu a nastavím nějakou optimální (cca 10 px velikost)
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline MilanSu

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
  • Device: Samsung SII, Toshiba Excite Pro, HTC HD2
Re: Dotazy začátečníka
« Reply #12 on: January 17, 2014, 14:08:28 »
Takže jestli do dobře chápu, tak se nastavení v nabídce Nastavení/Různé/Import dat aplikuje na vypočtenou trasu již při plánování trasy?
Používám převážně zakoupené mapy SmartMaps, takže mapy nestahuji. Možná by bylo dobré mít možnost spojnici zobrazit Ano/Ne. Někdy už je tam moc čar a je to nepřehledné :) V nastavení jsem to nikde nenašel.
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12533
  • Thanked: 797 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Dotazy začátečníka
« Reply #13 on: January 17, 2014, 18:38:21 »
je potřeba si uvědomit že
- trasa zobrazená při navigaci se nastavuje v  nastavení > navigace
- trasa aktuálně zaznamenávaná má vzhled v nastavení > záznam trasy
- trasa uložená v nějaké složce má vzhled definovaný podle složky nebo trasa samotná má u sebe svůj vlastní vzhled který používá (nastavení v editaci složky nebo editaci trasy)
- trasa přímo zobrazená z KML může mít vzhled definovaný v KML souboru
- ve všech ostatních případech by se měl aplikovat obecný styl definovaný v nastavení > různé

EDIT: možnost vypnutí spojnic neplánuju, věřím že není zase tak moc potřeba
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline MilanSu

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
  • Device: Samsung SII, Toshiba Excite Pro, HTC HD2
Re: Dotazy začátečníka
« Reply #14 on: January 17, 2014, 20:33:42 »
Právě, že to takhle nefunguje. Alespoň u mně.
trasa při navigaci, trasa ve složce i trasa samotná - zde je možné vše nastavit, tedy jak šířku, tak barvu
KML nevím, zatím jsem nepoužil
záznam trasy - tedy rozumím záznam trasy v terénu - také jsem zatím nevyužil
vzhled v nastavení různé, změna šířky pouze změní šířku spojnice bodů, barva nemé vliv.

Na vzhled naplánované trasy - volba přidání stopy ručním zadáním bodů se zaškrnutou volbou Vypočti trasu je vždy vypočtená trasa mezi body tence modrá, ať nastavím všude cokoliv (myslím tím jak vzhled ve volbě Nastavení - Navigace, Záznam stopy, různé. Nevím, jestli to je jenom u mně na Android 4.2, ale myslím si, že ne.
Pořád se bavím o plánování trasy ručním přidáním bodů se zapnutou volbou Vypočti trasu před jejím uložením.
Ale je to spíš tak, že se teď v tom trochu štourám a napadají mě věci na "vylepšení" (alespoň podle mého :):))