Author Topic: Information missing from LoMaps  (Read 230 times)

Offline mictie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
  • Device: Xiaomi
Information missing from LoMaps
« on: September 10, 2019, 13:23:40 »
I am new to Locus Maps (coming from OSMAND which I have been using for years), and just realized that certain information shown in OpenStreetMaps is missing.
There are some (older) buildings missing, bus-stops show some information but not the bus-lines stopping and very likely other info (talking about Singapore Map).

My question: how can I obtain / create / ... a complete map, an OSM-map having all buildings and all info on public transport?

Thanks!
 

Offline poutnikl

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 471
  • Thanked: 45 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A2 (6-128G) / And9-Pie / LocusMap Pro
Re: Information missing from LoMaps
« Reply #1 on: September 10, 2019, 13:34:10 »
Displayed map features are controlled by the used Mapsforge compatible map theme/style, that is usually configurable subset of the map data ( that is subset of  OSM data , plus some extra data, like isolines ).

Try to search for, install and try some external themes, e.g. on this forum or on other sites ( openstreetmaps.org, osm.paws.cz )

Sent from my Xiaomi MI A2 via Tapatalk

https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles/wiki
When a user digs profiles up from the GitHub repositories,
they will be hopefully wrapped in some wiki knowledge....  :-)
 
The following users thanked this post: mictie

Offline mictie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
  • Device: Xiaomi
Re: Information missing from LoMaps
« Reply #2 on: September 10, 2019, 13:46:41 »
Thank you for your reply!
I tried a few themes, but the missing information never showed up.
Especially the missing buildings worry me...
 

Offline poutnikl

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 471
  • Thanked: 45 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A2 (6-128G) / And9-Pie / LocusMap Pro
Re: Information missing from LoMaps
« Reply #3 on: September 10, 2019, 13:55:08 »
Try to download the Locus compatible map from OpenAndroMaps.org, together with their elevate/elements theme if that help.

Check also, if somebody accidentally deleted the buildings from OSM.

Sent from my Xiaomi MI A2 via Tapatalk
« Last Edit: September 10, 2019, 14:00:38 by poutnikl »
https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles/wiki
When a user digs profiles up from the GitHub repositories,
they will be hopefully wrapped in some wiki knowledge....  :-)
 
The following users thanked this post: mictie

Offline mictie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
  • Device: Xiaomi
Re: Information missing from LoMaps
« Reply #4 on: September 10, 2019, 14:05:59 »
This is what I tried earlier today ...
The missing buildings show up, but I cannot 'click' on the bus-stop at all ...
Using the same Theme with the LoMap, does not show the buildings

 

Offline poutnikl

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 471
  • Thanked: 45 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A2 (6-128G) / And9-Pie / LocusMap Pro
Re: Information missing from LoMaps
« Reply #5 on: September 10, 2019, 20:25:47 »
You should be aware of the major difference between OSMAnd and its OBF maps on one side, and Locus maps and Mapsforge compatible MAP maps.

Osmand uses its own map format and, AFAIK, generates internally the map index for POIs, allowing POI search and other operations over vector map objects.

Locus uses external Mapsforge libraries to display maps and to manipulate with them. It does not allow for now POI search or other operations, unless extra Locus POI index for LoMaps is provided.

And even the explicit index  may contain just subset of POIs with basic info, so it is pretty possible a bus stop is not "clickable", but is just a displayed feature of vector map.

@Menion or @Petr Voldan may provide more insight to this.

Sent from my Xiaomi MI A2 / Android 9, via Tapatalk

https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles/wiki
When a user digs profiles up from the GitHub repositories,
they will be hopefully wrapped in some wiki knowledge....  :-)
 

Offline mictie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
  • Device: Xiaomi
Re: Information missing from LoMaps
« Reply #6 on: September 11, 2019, 04:20:27 »
Thank you for your clarifications!

At the moment I am quite disappointed with Locus Maps, as I see a very nicely done and powerful tool, but lacking proper maps and what's even worse (at least known to me) no way to use it with the same comprehensive map contents as OSM or OSMAND.
My current assessment:
 - LoMaps lack information
 - MapForge Maps only show POIs, but don't provide further info (not 'clickable')
 - I have also read that there is no way to import custom POIs (e.g. from Mapforge or own)
 - Online Maps might have more coverage, but you don't have online access all the time when traveling/hiking/... overseas.

So what is the solution for me?
 

Offline poutnikl

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 471
  • Thanked: 45 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A2 (6-128G) / And9-Pie / LocusMap Pro
Re: Information missing from LoMaps
« Reply #7 on: September 11, 2019, 04:56:32 »
..... no way to use it with the same comprehensive map contents as OSM or OSMAND.
.......
So what is the solution for me?

For your complains to be constructive, you should provide the particular place, map and themes for Locus team to evaluate if missing map details are  issue of LoMaps or of the themes not telling Mapsforge libraries to display them. Or it can be an issue of libraries themselves.

LocusMap and OSMAnd work with OSM based maps at very different conditions, so it is not reasonable to expect similar behaviour.

You had presumptions what LocusMap is like, or what it should be like, so the disappointment is the fault of making opinion before getting familiar with.   :-)

Use OSMAnd :-) What is wrong with it ?

I used it in past and now I use LocusMap or Mapsfactor navigator. Or local Czech application, that has its own POI index, using OSM based maps for non Czech locations.

Both Locus and OSMAnd have their strengths and weaknesses. Deal with that. Use an application which fits your requirements better for what you are going to do.

E.g. OSMAnd will probably never have the great integration with BRouter as LocusMap has, or off-road, non routing features. It has better following of GPX route.  It's maps need not extra files nor plugins for isolines.....


Sent from my Xiaomi MI A2 / Android 9, via Tapatalk
« Last Edit: September 11, 2019, 08:08:08 by poutnikl »
https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles/wiki
When a user digs profiles up from the GitHub repositories,
they will be hopefully wrapped in some wiki knowledge....  :-)
 

Offline voldapet

  • Administrator
  • Padavan of Locus
  • *****
  • Posts: 488
  • Thanked: 11 times
    • View Profile
Re: Information missing from LoMaps
« Reply #8 on: September 11, 2019, 07:53:42 »
Thank you for the detailed description. Only some points about LoMaps
- LoMaps maps downloaded from Locus store contain clickable POIs (also the bus stops) https://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:user_guide:maps_locusmaps
- You can search/filter LoPoints (the POIs distributed together with LoMap) via Menu - More - POIs Beta  https://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:user_guide:points:locus_maps_pois
- you can import own POIs as standard Locus points (from GPX, KMZ) https://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:basics:poisimport

Regarding missing building - please send me screenshots or OSM ways that are missing in the LoMaps. I'll check it.
 

Offline poutnikl

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 471
  • Thanked: 45 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A2 (6-128G) / And9-Pie / LocusMap Pro
Re: Information missing from LoMaps
« Reply #9 on: September 11, 2019, 08:10:28 »
Sorry for wrong info about LoMaps. :-)

Sent from my Xiaomi MI A2 / Android 9, via Tapatalk

https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles/wiki
When a user digs profiles up from the GitHub repositories,
they will be hopefully wrapped in some wiki knowledge....  :-)
 

Offline mictie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
  • Device: Xiaomi
Re: Information missing from LoMaps
« Reply #10 on: September 11, 2019, 09:52:29 »
Thank you for the detailed description. Only some points about LoMaps
- LoMaps maps downloaded from Locus store contain clickable POIs (also the bus stops) https://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:user_guide:maps_locusmaps
- You can search/filter LoPoints (the POIs distributed together with LoMap) via Menu - More - POIs Beta  https://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:user_guide:points:locus_maps_pois
- you can import own POIs as standard Locus points (from GPX, KMZ) https://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:basics:poisimport

Regarding missing building - please send me screenshots or OSM ways that are missing in the LoMaps. I'll check it.
Thanks for your clarifications!

I am using GPX-points extensively, but I cannot imagine to extract and convert thousands of points from OSM into GPX .
Especially when hiking, with no online connection, it's essential to have as much as possible information offline. So offering a link to OSM is nice, but useless without internet connection ...

Attached is a zip-file with screen-shots from my phone running Locus Maps, and one shot from OSM (Building OSM.JPG).  The arrows point to location of the missing buildings. The location is around 1.31729/103.91008 (Singapore).
 

Offline voldapet

  • Administrator
  • Padavan of Locus
  • *****
  • Posts: 488
  • Thanked: 11 times
    • View Profile
Re: Information missing from LoMaps
« Reply #11 on: September 11, 2019, 13:20:34 »
Thank you for screenshot. The 'missing buildings'  are signed as residential area not as building in OSM data. I'm sorry but there aren't any buildings to display. Please create new OSM Note if there is problem in OSM data.
https://www.openstreetmap.org/way/397219602
https://www.openstreetmap.org/way/397219600

I'm sorry but I don't understand your issue with Bus Stop. I can see that you were able to click on bus stop and display it's details.
 

Offline mictie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
  • Device: Xiaomi
Re: Information missing from LoMaps
« Reply #12 on: September 11, 2019, 13:38:06 »
Thanks for your quick reply!

Not sure what's the difference between 'residential area' and a building in OSM. Physically these are residential buildings. Locus displays these as empty land, OSM as well as Mapforge Maps  show these 'buildings'.

For the bus-stops I am missing 'route _ref' which shows all the bus lines stopping there. (see BusStop OSM2 .jpeg)
 

Offline voldapet

  • Administrator
  • Padavan of Locus
  • *****
  • Posts: 488
  • Thanked: 11 times
    • View Profile
Re: Information missing from LoMaps
« Reply #13 on: September 11, 2019, 14:11:14 »
As I know the residential area is used for larger ares to depict zones where are residentila building. But it doesn't represent single residential building. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:landuse%3Dresidential
LoMaps has own mechanism to display residential areas and for this suburb is the residential already rendered. For this reason aren't these 3 polygons visible. Please report the new OSM note if you know that these 3 areas should be tagged as building - more about OSM notes https://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:user_guide:maps_tools:osm_notes#report_a_new_note

I'm sorry but it's not possible to display the route_ref value in the LoPoints. However thank you for an idea for further improvements
 
The following users thanked this post: mictie

Offline mictie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
  • Device: Xiaomi
Re: Information missing from LoMaps
« Reply #14 on: September 11, 2019, 14:21:31 »
Thanks for your clarifications!