Author Topic: Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti  (Read 7369 times)

Offline roze

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 244
  • Thanked: 1 times
    • View Profile
  • Device: SGA70, Lenovo TAB 8 Plu
Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti
« on: April 02, 2016, 17:07:25 »
Zatím v drtivé většině případů jsem nechával spočítat navigaci na MapQuestu.
Dnes mi nějak stávkuje, tak jsem zkusil OSRM. Navigační trasu mám spočítanou, ale chtěl jsem zeptat, zda zde někdo nemá zkušenosti s těmi jednotlivými zdroji pro výpočet?
Našel jsem sice nějaký starší článek http://neis-one.org/2011/07/comparison-reloaded/, ale praktická zkušenost je k nezaplacení  :) .
Jde mi o navigaci po ČR.
 

Offline Condor

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 255
  • Thanked: 13 times
    • View Profile
  • Device: HTC_One_M9_pro (HTC_Desire_500) HTC_Desire_300_free
Re: Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti
« Reply #1 on: April 02, 2016, 22:39:19 »
Myslím že momentálne aktuálna otázka je skôr že aký zdroj a aká náhrada plnohodnotnej navigácie pre auto namiesto Mapquest?
 

Offline poutnikl

  • Expert
  • Master of Locus
  • ****
  • Posts: 695
  • Thanked: 76 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A2 (6G/128G) / A10 / LM3 Pro + LM4 alpha
Re: Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti
« Reply #2 on: April 02, 2016, 23:15:19 »
Pro auto online service OSRM nebo YOURS 
nebo offline Graphhopper.

Brouter pro auto moc vhodný není i přes široké možnosti konfigurace.

Je totiž stavěný primárně pro kolo a turistiku. Chybí mu omezeni pro odbočování / otáčení a řazení do odbočovaích pruhů, takže mistni pokyny mohou být hlavne ve velkych mestech chybné.

Ale kdo chce experimentovat....  https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles/wiki/Car-profiles


Offline Condor

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 255
  • Thanked: 13 times
    • View Profile
  • Device: HTC_One_M9_pro (HTC_Desire_500) HTC_Desire_300_free
Re: Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti
« Reply #3 on: April 03, 2016, 00:11:00 »
Poutnikl dik za odpovede.

No asi nastal trocha problém... za dva roky som si už úplne zvykol na navigáciu cez Locus a mapquest (TomTom už minimálne len sem tam v zahraničí mimo plánovanej trasy bez dátového pripojenia) a prešiel tak balkán kadetade niečo okolo 7000km a všetko v pohode aj pruhy aj kruhové aj jednosmerky vo veľkých mestách.
No... nájsť náhradu do Locusu za mapquest asi nebude ľahké :-(
Na príkazy s číslom cesty, diaľnica, číslo výjazdu a na kruhovom číslo odbočky pri všetkých momentálne dostupných zdrojov dát pre navigáciu môžeme zabudnúť :-(:-(:-(
Edit: pozerám že OSMR vie aspoň číslo výjazdu z kruhového výjazdu.

Budem vďačný za akékoľvek tipy a táto otázka asi smeruje aj na Meniona čo nové iné bude Locus podporovať.
« Last Edit: April 03, 2016, 00:26:38 by Condor »
 

Offline poutnikl

  • Expert
  • Master of Locus
  • ****
  • Posts: 695
  • Thanked: 76 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A2 (6G/128G) / A10 / LM3 Pro + LM4 alpha
Re: Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti
« Reply #4 on: April 03, 2016, 00:42:28 »
Jinak už mě napadaji jen veci mimo Locus,,,,

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12533
  • Thanked: 797 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti
« Reply #5 on: April 03, 2016, 14:03:43 »
Úplné zrušení MapQuestu snad nebude třeba. Jen potřebuji vymyslet způsob jak MapQuest upozadnit a dát prioritu na jinou, ideálně offline, routovací službu. MapQuest byl celé roky zcela zdarma a před pár měsíci usoudili, že už toho mají dost a nasadily trošku, dle mě, přemrštěné ceny. Takže platit v lépě 20 tis. "jen" za routing se mi moc nechce a budu to nějak řešit. Uvidíme.
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline roze

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 244
  • Thanked: 1 times
    • View Profile
  • Device: SGA70, Lenovo TAB 8 Plu
Re: Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti
« Reply #6 on: April 03, 2016, 20:59:18 »
No, včera mi MapQuest nešel, zkusil jsem OSRM a potom i YOURS, ale trochu mě ty výsledky neuspokojily.
Vyrážel jsem z Prahy, sjet jsem chtěl u Divišova a pokračovat dále směr Vlašim.
OSRM i YOURS mě navedly očekávaně na D1, ale místo sjetí z D1 u Divišova mi to doporučilo se otočit a jet zpátky k nejbližšímu předchozímu sjezdu (Ostředek) a tam jsem měl z D1 sjet.  :(
Dnes mi MapQuest jde. Zkusil jsem nechat spočítat ten problematický úsek a výsledek byl pro mě dle očekávání - tj. sjezd u Divišova.

jo... díky všem za rady a vlastní poznatky
« Last Edit: April 03, 2016, 21:01:17 by roze »
 

Offline Julius

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
  • Device: Sony Xperia
Re: Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti
« Reply #7 on: July 17, 2016, 18:36:58 »
Pro kolo je výše zmiňován Brouter jako dobrý, já moc spokojen nebyl. Vrátil jsem se z Anglie a při navigování po trase (zdroj tras: http://cycle.travel/map) mi to některé křižovatky (vedlejší silnice) ignorovalo a naopak navigovalo v zatáčkách. Např.cyklostezka kolem vody, 5 km bez odbočky hlásilo téměř v každé zatáčce "odbočte a pak odbočte", kolemjedoucí koukali co to jede za blázna, tak jsem vypnul zvuk.
Teď jsem koukal na odkazy na nastavení Brouter (já to stáhnul a vůbec neřešil) a vůbec jsem to nepochopil.
Něco jiného použít? Off line, pokud možno.
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12533
  • Thanked: 797 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 5, A12
Re: Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti
« Reply #8 on: July 18, 2016, 00:15:42 »
Zdravím, Juliusi, dej tomu ještě jednu šanci, nicméně smaž komplet adresář BRouteru a stáhni si data znovu. Cca pšed měsícem došlo na straně BRouteru celkem k velké aktualizaci,kde se již generují příkazy přímo v BRouteru a ne až později v Locusu jen podle tvaru trasy (proto tolik hlášení na každé zatáčce), nicméně je potřeba mít stažená nová data, jinak to nefunguje jak má.
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline Julius

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
  • Device: Sony Xperia
Re: Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti
« Reply #9 on: July 20, 2016, 19:09:23 »
Tak jsem aktualizoval dle níže BRouter, nachystal si trasu (v okolí domova nemám nic "referenčního", tady jsem navigovat nepotřeboval) a o víkendu vyzkouším, zda došlo ke zlepšení.
Nepříjemné je, že když Locus naviguje, tak rozsvěcí displej a "žere" baterku, když to vypnu tak zas furt "odemykám" obrazovku.
Mně většinu dne stačilo jen hlídání, že jsem na trase, tady jsem měl jeden "problém". Měl sem nastaveno "pípání" když sjedu z trasy i druhé, když ztratím GPS. Chybělo mi ještě jedno zvukové upozornění, např. každých 10 minut signál, že vše funguje OK a jsem na trase.
 

Offline poutnikl

  • Expert
  • Master of Locus
  • ****
  • Posts: 695
  • Thanked: 76 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A2 (6G/128G) / A10 / LM3 Pro + LM4 alpha
Re: Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti
« Reply #10 on: July 20, 2016, 20:13:19 »
Locus se správně konfigurovaným BRouterem 1.4.2 a aktualními profily naviguje pouze na křižovatkách.

Podobně, Locus umí navigovat pouze hlasem, resp pípáním, stačí v konfiguraci zakazat polozky zpusobujici rozsvěcování displeje.

Offline poutnikl

  • Expert
  • Master of Locus
  • ****
  • Posts: 695
  • Thanked: 76 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A2 (6G/128G) / A10 / LM3 Pro + LM4 alpha
Re: Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti
« Reply #11 on: July 24, 2016, 09:19:39 »
Chybělo mi ještě jedno zvukové upozornění, např. každých 10 minut signál, že vše funguje OK a jsem na trase.

Pípání vše je OK přímo v nastavení navigace není ( ani pípání že pípání vše je OK nefunguje :-)  ).

Ale jako nepřímou náhradu - kontrolu, že se třeba Locus nezasekl nebo jej Android nesestrelil -  lze definovat Treninkoveho managera - ted nevim jestli i samostatne, nebo jen v ramci nahrávani trasy.  Může kazdych x minut nebo y km slovně hlásit vybrane statistiky, jako třeba jak dlouho se jede, ujeté km, průměrnou rychlost atd.

Offline Dan S.

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 155
  • Thanked: 3 times
    • View Profile
  • Device: SG S6
Re: Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti
« Reply #12 on: July 24, 2016, 11:51:34 »
Manažer funguje jen se záznamem trasy
Locus Pro
 

Offline poutnikl

  • Expert
  • Master of Locus
  • ****
  • Posts: 695
  • Thanked: 76 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A2 (6G/128G) / A10 / LM3 Pro + LM4 alpha
Re: Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti
« Reply #13 on: July 25, 2016, 07:05:06 »
Myslel jsem to, ale najednou si nebyl jist.

Navigační "OK ping" by se hodil, protože třeba navigační pokyny z BRouter můžou být zticha dlouhé kilometry, když není kam odbočovat.

Offline Dan S.

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 155
  • Thanked: 3 times
    • View Profile
  • Device: SG S6
Re: Navigace->Zdroj pro výpočet - vaše zkušenosti
« Reply #14 on: July 25, 2016, 09:24:34 »
Tohle vyřeší upozornění na sjetí z cesty. Zadáš si upozornění po pár metrech sjetí + opakování co minutu a nemůžeš se ztratit.
Ale pokud to bereš tak, že ti něco může Locus sestřelit a ty si poté myslíš, že jdeš správně, tak na tohle bude asi nejlepší tréninkový manager v záznamu trasy.

Mi u navigace vadí, že bere v potaz jen kilometry u sjetí z trasy. Mám nastaveno upozornění na 80 metrů, a když sjedu z trasy, tak mi Locus hlásí trasa leží jeden kilometr na x hodinách a já jsem od trasy 150 metrů. Kdyby hlásil alespoň stovky metrů.
Locus Pro