Author Topic: Navigace - využití průjezdných bodů  (Read 2794 times)

Offline Čelda

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 144
  • Thanked: 2 times
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy A8 (dualSIM) Android 9, formerly: Lenovo VIBE Shot (dualSIM) Android 6.0.1, Gigabyte G1355 (dualSIM) Android 2.3.4
Navigace - využití průjezdných bodů
« on: January 08, 2016, 19:03:47 »
Ahoj všichni, se starým HW (viz podpis) a Androidem 2 jsem na začátku minulého roku ustrnul na staré verzi Locusu, ale nyní jsem s fungl novým HW, zdá se, zpátky ve hře (opět viz podpis) a držím prst na tepu Locusu !  :)

Byl jsem příjemně překvapen, kolik novinek se za ten rok v Locusu objevilo !  8) Všiml jsem si m.j., že v mezidobí do navigace přiskočila možnost zadání průjezdných bodů. Bomba ! Hned jsem si to vyzkoušel. Buď mi ale něco uniklo v ovládání nebo tomu úplně nerozumím:

Většinou totiž vystačím s jedním bodem (cíl). Zadám ho a pokud je nalezená trasa dle mých představ, nic neřeším a jedu. Když se ale stane, že internetová služba, která aktuálně stojí Locusu v zádech (pro mě většinou MapQuest) vede trasu jinudy, než jsem si představoval, nastoupí ten správný okamžik, kdy bych chtěl průjezdný bod zadat. Ale jak to udělám ? Jak znovu vyvolám ten autonavigační dialog stejně vyplněný, jako jsem to měl před chvilkou, abych jen doplnil jeden průjezdný bod a nechal trasu přepočítat ? Nechcete mi říct, že musím všechno (původní zadání + nový průjezdný bod) zadávat komplet znovu, to ne že !!?  ::)
« Last Edit: January 08, 2016, 19:11:28 by Čelda »
 

Offline menion

  • Administrator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 11596
  • Thanked: 352 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: SGS7
Re: Navigace - využití průjezdných bodů
« Reply #1 on: January 10, 2016, 12:56:09 »
Zdravím,

zajímavý nápad, tohle zatím nicméně nejde. Přiznám se že sám cestu plánuju celkem často ale když vím že se nebudu chtít spolehnout na vypočtenou trasu, použiju spíše "Přidat novou trasu" a navigaci pak spouštím až když jsem spokojen.
Ideas, wishes, problems
Advanced topics, public discussion, sharing of knowledges, testing beta versions: you're here!
 

Offline Čelda

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 144
  • Thanked: 2 times
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy A8 (dualSIM) Android 9, formerly: Lenovo VIBE Shot (dualSIM) Android 6.0.1, Gigabyte G1355 (dualSIM) Android 2.3.4
Re: Navigace - využití průjezdných bodů
« Reply #2 on: January 10, 2016, 16:01:27 »
Ahoj !
Nástroj "Přidat novou trasu" taky používám, ale jenom tehdy, když mně na (většinou dlouhé) trase fakt záleží a když to plánuju předem v klidu domova - např. předem plánovaná cesta k moři - tu si pak uložím a následně v autě na začátku jízdy jen podle ní dám navigovat.
Možnost zadat jeden nebo více průjezdných bodů chápu jako rychlou možnost modifikovat, kudy se pojede, když prosté zadání cíle vede cestu kudy nechci (je tam třeba uzavírka nebo komplikace, o které Locus neví, nebo když ze dvou srovnatelných cest chci raději tu druhou).

Napadají mě dva způsoby, jak by šlo moje přání jednoduše implementovat:
I) Buď si pamatovat, jak bylo zadávací okno vyplněno a dokud režim navigace neskončí, tak při požadavku na jeho otevření defaultně předvyplnit minulé hodnoty. To by ale znamenalo, že když chci navigovat najednou úplně někam jinam, musím "starou" navigaci nejprve ukončit.
II) Nebo modifikovat chování záložky "Naposledy použité" tak, že po výběru v ní se nezahájí rovnou navigace (jako je tomu dosud), ale minulé zadání se uživateli znovu objeví v zadávacím okně navigace, dá mu možnost zadání případně upravit a až dalším stiskem se navigace znovu spočítá.

Upravíš takovou drobnost  :) rovnou nebo mám http://help.locusmap.eu/ žebrat o hlasy ?  :P Díky.
 

Offline menion

  • Administrator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 11596
  • Thanked: 352 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: SGS7
Re: Navigace - využití průjezdných bodů
« Reply #3 on: January 10, 2016, 16:12:54 »
Přiznám se, že ani jedno z těch řešení se mi moc nezamlouvá. Spíše když už, tak bych se přikláněl k možnosti dlouhého stisku na mapě a položky typu "Přepočítat s průjezdem zde", tak aby jsi rovnou na mapě řekl kudy chceš aby navigace šla. Nicméně teď se moc v navigaci hrabat nechci po pravdě, takže možná později.
Ideas, wishes, problems
Advanced topics, public discussion, sharing of knowledges, testing beta versions: you're here!
 

Offline Čelda

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 144
  • Thanked: 2 times
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy A8 (dualSIM) Android 9, formerly: Lenovo VIBE Shot (dualSIM) Android 6.0.1, Gigabyte G1355 (dualSIM) Android 2.3.4
Re: Navigace - využití průjezdných bodů
« Reply #4 on: January 10, 2016, 16:56:05 »
Tak to by se mně asi líbilo úplně nejvíc, ale připadá mně, že to implementačně musí být ze všech tří variant nejtěžší - stejně si musíš pamatovat, jak byla současná navigace zadaná (abys mohl doplnit průjezdný bod a nechat přepočítat) a co když aktuální navigace nebyla zadána z dialogu ale z dříve uložené trasy s instrukcemi, z toho zpětně poznáš, jaké bylo původní zadání ? Proti tomu musí být prosté otevření zadávacího okna s parametry zadanými jako posledně celkem jednoduché - právě proto jsem to navrhl.
No je to škoda, že na to teď nemáš čas/náladu, protože tohle je podle mého názoru přesně ten případ, kdy relativně malá úprava může přinést zásadní zlepšení funkčnosti. Takhle je možnost zadání průjezdních bodů využitelná jen omezeně. Proč by uživatel předem zadával průjezdní bod ? Buď do toho místa jede, tak ho zadá jako cíl (a pak pokračování zadá jako novou navigaci) nebo trasu plánuje detailně pomocí nástroje "Přidat novou trasu".

No nic, vypadá to, že teda budu muset žebrat o hlasy ...
« Last Edit: January 10, 2016, 22:08:09 by Čelda »
 

Offline agilka

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 71
    • View Profile
Re: Navigace - využití průjezdných bodů
« Reply #5 on: January 10, 2016, 21:40:14 »
...tak zadat předem průjezdní body se také někdy hodí, např. coby místa která chci na trase A-B plánovaně navštívit. Někdy má moje trasa i víc než 10 průjezďáků, přičemž některé jsou již zmíněné zastávky, jiné jen coby modifikátory trasy, aby vedla přesně kudy požaduji neboť algoritmy žádné navigace nikdy nevyhoví veškerým požadavkům. Ty trasové modifikátory se nejlépe zadávají právě v mapě, kdy se dosáhne největší přesnosti. Samozřejmě je ideální když navi za tímto účelem obsahuje i sofistikovaný trasový editor. A to má opravdu jen minimum autonavi z nichž určitě nejlepší má Igo, bohužel Locusem v nabídce nepodporované.
Pokud jde navigaci v Locusu, tak kromě ne zrovná intuitivnosti při nastavování tras mě pak v reálném provozu vadily 2 věci....pouze 2D pohled místo standardního 3D a nepochopitelné chování na kruhácích, kdy tak není zobrazen a ani není hlášeno a zobrazeno číslo výjezdu, ale každý výjezd je ohlašován jako samostatná křižovatka, systémem jeďte vpravo, pak vlevo, po 50metrech vpravo...apod. To je věru překvapivá snůška zbytečných až zmatečných informací ( a to mám nastaven ten nejnižší stupeň hlášek, byť i ty 2 spojené za sebou, což je dobrá věc, ale tragické pro takovéto pojetí kruháku), nemluvě o tom, že těch 50m to hlásí i na těch mini-mikro kruhácích co mají průměr pár metrů s odbočkami po 3m. No tak to jen námět na doladění do budoucna...
 

Offline Čelda

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 144
  • Thanked: 2 times
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy A8 (dualSIM) Android 9, formerly: Lenovo VIBE Shot (dualSIM) Android 6.0.1, Gigabyte G1355 (dualSIM) Android 2.3.4
Re: Navigace - využití průjezdných bodů
« Reply #6 on: January 10, 2016, 22:00:55 »
...Někdy má moje trasa i víc než 10 průjezďáků, ... 
V tom případě není co řešit a správným nástrojem pro plánování takové navigační trasy v Locusu je nástroj "Přidat novou trasu", který umožňuje naplánovat pečlivě každý detail.

... nepochopitelné chování na kruhácích, kdy tak není zobrazen a ani není hlášeno a zobrazeno číslo výjezdu, ale každý výjezd je ohlašován jako samostatná křižovatka, systémem jeďte vpravo, pak vlevo, po 50metrech vpravo...apod.
Používáš jako zdroj pro navigaci B-ROUTER že ? Ten jsem teď taky vyzkoušel a zdál se mi celkem použitelný i pro auto, ovšem jen než jsem dojel k prvnímu kruháči - on prostě (? zatím) prostě nerozeznává kruháče. Pokud si ale jako zdroj pro navigaci zapneš MapQuest, bude ti "Eliška" hlásit na kruháčích rovnou ten správný výjezd.  8)  (Ovšem pro MapQuest buď musíš být online nebo mít trasu spočtenou dopředu.)
« Last Edit: January 10, 2016, 22:07:30 by Čelda »
 

Offline Dan S.

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 155
  • Thanked: 3 times
    • View Profile
  • Device: SG S6
Re: Navigace - využití průjezdných bodů
« Reply #7 on: January 12, 2016, 18:20:38 »
Já moc Locus jako navigaci v autě nepoužívám, jezdím s Google maps, ale když jsem zkoušel Locus, tak neříkal sjezdy z dálnice (výpočet přes MapQuest).
Jinak se přimlouvám za úpravu navigace dle varianty ll
« Last Edit: January 12, 2016, 20:01:45 by Dan Seliga »
Locus Pro
 

Offline roze

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 219
    • View Profile
  • Device: SGS6, Nexus 7
Re: Navigace - využití průjezdných bodů
« Reply #8 on: January 14, 2016, 21:30:28 »
I já dávám hlas pro úpravu navigace dle varianty ll.
 

Offline Dan S.

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 155
  • Thanked: 3 times
    • View Profile
  • Device: SG S6
Re: Navigace - využití průjezdných bodů
« Reply #9 on: January 28, 2016, 19:32:28 »
Jak funguje výpočet navigace, pokud použiji navigovat po trase?  Příklad, naklikám si trasu např. na mapy.cz nebo využiji dříve zaznamenanou trasu a u ní si vyberu "navigovat", jak dojde k výpočtu povelů (odboč vlevo, vpravo,...), potřebuji k tomu internet nebo je to offline?
Locus Pro
 

Offline menion

  • Administrator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 11596
  • Thanked: 352 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: SGS7
Re: Navigace - využití průjezdných bodů
« Reply #10 on: January 31, 2016, 17:17:47 »
Doporučuju kouknout sem: http://www.locusmap.eu/cz/a-closer-look-at-navigation-in-locus/ , kde se kolega o navigaci rozepisoval.

Jinak výpočet navigace na naklikané nebo importované trase se generuje bez internetu, nicméně jen pomocí algoritmu které bere v potaz tvar trasy, nikoliv skutečnou situaci v terénu. Tzn. ostrou zatáčku na cestě lesem zahlásí jako ostře vpravo i když se nikam jinam nebude dát jet, atd.
Ideas, wishes, problems
Advanced topics, public discussion, sharing of knowledges, testing beta versions: you're here!