Author Topic: Calibrated Map won't appear  (Read 1673 times)

Offline UKlocusfan

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 87
    • View Profile
Calibrated Map won't appear
« on: July 24, 2014, 12:14:56 »
Hi
Using Locus Pro 2.20.2 on Android Gingerbread.
Have got a JPEG, imported it into Map Calibrate section and set up 4 points which are all green and all within tolerance.
I have made the calibrated map and it appears in my Data screen under 'Items'.  I select it or import it and nothing happens.  The overlay of my JPEG doesnt appear on my map.
I have carefully followed the instructions on: http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:functions:on_board_map_calibrator
but if you look at the very last picture on that webpage... it shows the calibrated map sitting perfectly overlaid ontop of the regular map.... mine just doesnt appear and I've tried this over and over.

edit
I made the calibrated map for a 5th time but this DIDN'T use the3 optimize map which it says in the app is 'highly recommended'.
It seems to have worked this time although the street names on the calibrated JPEG are completely unreadable as it seems to have knocked the image quality really down as the original image is big enough.
I have attached the original image for an opinion on it but as I say - every street name is just mush when used in Locus Pro.
Would be handy to know if the lack of using 'optimize map' is a bug or not?

edit
FIXED

Okay. I have just managed to figure it out myself and so hope my 3 posts on my thread help someone else.

The key to it is very important.... don't use any spaces when saving the calibrated map file name!

The optimize tickbox works well.  If you leave it ticked you will end up with a calibrated map of the same quality you imported as your JPEG.  But if you untick it, you will end up with a very low quality calibrated map in which certain aspects cannot be read.

So, all in all I've finally figured out this amazing feature.  Keep the optimized box ticked, ensure you have 4 green calibrated points and most of all do not use any spaces when saving your file name,

Hope that helps someone else.  Locus continues to amaze me.
 ;)
« Last Edit: July 24, 2014, 14:34:19 by gynta »
 

Offline gynta

  • Global Moderator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 3550
  • Thanked: 44 times
    • View Profile
    • Locus live tracking service
  • Device: SM-A530F(A8) Android 8.0.0
Re: Calibrated Map won't appear
« Reply #1 on: July 24, 2014, 14:30:04 »
...and most of all do not use any spaces when saving your file name,
@menion
No problems  here - but maybe again a "Locus&Gingerbread" problem.

Online Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12430
  • Thanked: 757 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 2
Re: Calibrated Map won't appear
« Reply #2 on: July 24, 2014, 15:29:23 »
I'm checking also a code and seems there is no reason, why spaces in path may cause any troubles.

If Locus generates for you any map, but ap on this map in Data > Items do nothing, may you please share such map file so I may check what is problem inside of this file? Thanks
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline UKlocusfan

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 87
    • View Profile
Re: Calibrated Map won't appear
« Reply #3 on: July 24, 2014, 17:46:08 »
Hi Menion,
Nice to hear from you.

I have had this problem with Locus on Gingerbread before with something and I am confident its not a problem with Gingerbread - but a file restriction problem with Gingerbread.  Yes, I should have realised about the lack of spaces in a filename as it has happened before.

I have attached the file that works and the one with spaces that doesn't.  But I do think Gingerbread was the best android version (and I own an ICS tablet too) and so maybe this is just a gingerbread restriction and nothing to worry about.   Would be interested to read about your conclusions from the 2 files though.

now here is something very important to keep in mind menion:  If you make a file without spaces in Gingerbread it works.  But if you go back and use the same points and setting to make a file with spaces - it will also work.  I think this is because the system has already generated a working file.  You MUST remove 1 of the points and make a new one then export it with a space in the filename.  To re-iterate... the dont use the exact same points and setting when first exporting a file without spaces and then exporting a file with spaces... change something.

regards.

(sorry gynta, I had to add the other file on a new post otherwise it was saying file sizes are too big)
« Last Edit: July 24, 2014, 17:52:02 by UKlocusfan »
 

Offline UKlocusfan

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 87
    • View Profile
Re: Calibrated Map won't appear
« Reply #4 on: July 24, 2014, 17:51:12 »
Here is the file that won't work.
 

Offline gynta

  • Global Moderator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 3550
  • Thanked: 44 times
    • View Profile
    • Locus live tracking service
  • Device: SM-A530F(A8) Android 8.0.0
Re: Calibrated Map won't appear
« Reply #5 on: July 24, 2014, 18:22:33 »
"new_gran.kmz" has broken graphics inside...

Offline UKlocusfan

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 87
    • View Profile
Re: Calibrated Map won't appear
« Reply #6 on: July 24, 2014, 22:13:41 »
in what way 'broken' gynta?
this seems to be the problem then as that file was made around 5 times and each time it wouldnt work....

...I do wonder if this is the problem as it did happen multiple times but seemed not to happen when I didnt use spaces.  I must re-iterate at this point that I have had problems with Locus Pro previously with the issue of 'spaces' on Gingerbread.

I'll continue to test and see what I can figure out.

Thanks gynta, thanks Menion
 

Online Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12430
  • Thanked: 757 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 2
Re: Calibrated Map won't appear
« Reply #7 on: July 25, 2014, 06:45:07 »
problem is that image files in not-working file are not valid. Inside are PNG files, but they cannot be open (you may simply rename KMZ to ZIP and open it to see on your own).

Really only different was name? Interesting, this should never happen of course. I'll check it ...

EDIT
Weird, I'm unable to find single possible issue :/. Anyway PNG images in your not working file are really corrupted in any way, but how, where ... unfortunately I do not have device with 2.x Android anymore and to be true, if only you have such problem on this older Android and there exists workaround for you, I don't want to spend a lot time on this ...
« Last Edit: July 25, 2014, 08:02:43 by menion »
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download