Author Topic: Zoom u rastrové mapy  (Read 3001 times)

Offline nitram

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy S6
Zoom u rastrové mapy
« on: April 16, 2014, 10:00:48 »
Používám i rastrové mapy ZM10, které jsem používal v TrekBuddy (.tar). Mapy lze v Locus zmenšit jen do určitého zoomu. Lze nějak toto nastavit? Díky za odpověď.
 

Offline Kroko_CZ

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 112
    • View Profile
  • Device: HTC One M8
Re: Zoom u rastrové mapy
« Reply #1 on: April 16, 2014, 12:44:59 »
Zoom je věcí mapových podkladů. Myslím že počet vrstev je stejný jako jsi měl ale mapy jsou zobrazovány na jiném rozlišení (větší hustota pixelů) a tím se zdá že jsou méně podrobné. Zkus si nastavit zvětšení v Locus - Menu - Mapa pokročilé - Měřítko rozlišení a tam zvol zvětšení které ti bude vyhovovat. Já na svém HTC One používám až 2,75x .
backup BackuP BACKUP
 

Offline nitram

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy S6
Re: Zoom u rastrové mapy
« Reply #2 on: April 16, 2014, 13:14:16 »
Já to ale myslel obráceně. Potřeboval bych mapu více oddálit (zoom < 1).
 

Offline Kroko_CZ

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 112
    • View Profile
  • Device: HTC One M8
Re: Zoom u rastrové mapy
« Reply #3 on: April 16, 2014, 13:17:27 »
A máš všechny díly mapy v jedné podsložce? Doufám tedy že je to stejné jako u rastrových sqlite map kdy jednotlivé díly, pokud jsou, musí být v LOCUS/MAPS/vlastní _složka aby program mezi nimi přecházel automaticky
backup BackuP BACKUP
 

Offline nitram

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy S6
Re: Zoom u rastrové mapy
« Reply #4 on: April 16, 2014, 13:35:56 »
Přiznám se, že tomu nerozumím, zatím s Locusem začínám. Mapa je jen jedna, je předělána z mapy pro OziExplorer.
 

Offline Lugen

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 89
    • View Profile
Re: Zoom u rastrové mapy
« Reply #5 on: April 16, 2014, 15:44:02 »
Pokud máš v mapách jen jednu vrstvu tak již nelze zmešovat... snad kuli paměti v telefonu tuším, myslím, že když jsem před par lety přecházel ze symbianu měl jsem stejné otázky. Kdyžtak si sežeň jiné mapy. s více vrstvami, rozuměj, locus hlavně zoomuje mezi vrstvami, každá vrstva představuje jiné rozlišení, horní vrstva méně podrobností, spodní nejvíce. možná je to malinko více datově náročné než jediná nevětší vrstva, ale daleko přehlednější. Pokud si budeš chtít vytvořit nějaké své vlastní mapy (není to vůbec těžké) zaměř se při hledání informací na program MOBAC
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12336
  • Thanked: 714 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 2
Re: Zoom u rastrové mapy
« Reply #6 on: April 16, 2014, 19:06:04 »
Přesně jak píše Lupan.

Omezení v "odzoomování" je opravdu kvůli paměti a i rychlosti. Přestože by to šlo udělat lépe, prozatím jsem k tomu příliš nucen nebyl, takže to funguje jak funguje. Na slabších telefonech jen na 50% originální mapy, na silnějších až na 25%. Více bohužel zatím není možné
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline onelook

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 52
  • Thanked: 1 times
    • View Profile
Re: Zoom u rastrové mapy
« Reply #7 on: April 16, 2014, 22:55:40 »
Paměť by problém nebyl, ale výkon a spotřeba ano. Vem si, že normálně se na obrazovku vejde třeba 3x5=15 dlaždic, které je třeba načíst z disku, dekomprimovat typicky PNG a vykreslit. Pokud ale zmenšíš mapu na 25 %, tedy každá strana dlaždice bude mít 25 % původní velikosti, k vykreslení obsahu obrazovky potřebuješ najednou (3*4)x(5*4)=240 dlaždic. A navíc je třeba každou dlaždici zmenšit. Pokud by se šlo ještě o jeden krok dále, bylo by třeba zpracovat (3*8)x(5*8)=960 dlaždic. Dlaždice se možné zpracovávat postupně (resp. třeba vždy pouze 4 najednou) a ukládat stačí výsledek, takže paměť by nebyl problém. Ale znamenalo by to velké množství IO operací (čtení z paměťové karty) a času CPU (a potažmo také energie z baterie). Tedy v reálu by to stejně nebylo moc použitelné.

Lepší je tedy toto provést na (oproti telefonu) výkonnějším počítači a hlavně pouze jednou a takto zpracovaná data uložit na paměťovou kartu. Tedy pro každý zoom (1x, 2x, 4x, 8x, ...) budou již připravené dlaždice standardní velikosti a vždy se jich bude zobrazovat na obrazovce např. těch 15. Navíc u prostého zmenšování je problém s tím, že když příliš zmenšíš různé objekty jako texty, čáry, ikony apod., tak jsou pak příliš malé a stejně nejsou vůbec vidět. Takže reálně se pro menší měřítka vytváří jiná mapa, která obsahuje méně informací, ale v dostatečné velikosti. Např. už tam nejdou jednotlivé ulice, ale jen schematicky celá města a jejich názvy.
 

Offline Menion

  • Locus team
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 12336
  • Thanked: 714 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 2
Re: Zoom u rastrové mapy
« Reply #8 on: April 16, 2014, 23:00:06 »
jasné souhlas. Problém s pamětí by nicméně byl, protože Locus by držel v paměti celých 960 velkých dlaždic. Systém, který popisuješ ty (tedy držet si už rovnou zmenšené dlaždice) se v mé předchozím příspěvku vešel do "by to šlo udělat lépe" :).

Nicméně i tak by to nebylo dokonalé, proto to omezení na 50%
- Official help (ideas, questions, problems): help.locusmap.eu
- Advanced topics, sharing of knowledges: you're here!
- LM 4 Beta download, LM 4 final download
 

Offline Lugen

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 89
    • View Profile
Re: Zoom u rastrové mapy
« Reply #9 on: May 02, 2014, 13:19:46 »
 ???