Author Topic: Maximum size for vector maps  (Read 3823 times)

Offline bronger

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
Maximum size for vector maps
« on: April 18, 2012, 11:44:36 »
Is there a maximum size for vecor maps?  I have a western Europe .map file in my mapsVector/ directory, yet Locus doesn't dislay it in the map selection menu.  Its size is 3.3 GB.

Can one test easily whether a .map file is valid?
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
 

Offline menion

  • Administrator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 11349
  • Thanked: 292 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: SGS7
Re: Maximum size for vector maps
« Reply #1 on: April 18, 2012, 11:45:32 »
I think it's global limitation on whatever file size - 2GB
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
Ideas, wishes, problems
Advanced topics, public discussion, sharing of knowledges, testing beta versions: you're here!
 

Offline bronger

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
Re: Maximum size for vector maps
« Reply #2 on: April 18, 2012, 15:51:39 »
Quote from: "menion"
I think it's global limitation on whatever file size - 2GB
But the file is there -- I can see it with its full filesize with other apps on my smartphone.  It's just that Locus ignores it.  I think 4GB is the limit of the file system.  So is it a bug in Locus?
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
 

Offline menion

  • Administrator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 11349
  • Thanked: 292 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: SGS7
Re: Maximum size for vector maps
« Reply #3 on: April 18, 2012, 15:59:52 »
hmm I don't think it will be bug in Locus. If you created such huge map, please test it with AdvancedMapViewer here http://code.google.com/p/mapsforge/ (section download). If result will be same, then it's a problem of MapsForge and should be reported on their site. Otherwise I'll look at it. Also some logcat from Locus start should help me to check where is problem (logcat can be created for example with program CatLog).
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
Ideas, wishes, problems
Advanced topics, public discussion, sharing of knowledges, testing beta versions: you're here!
 

Offline bronger

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
Re: Maximum size for vector maps
« Reply #4 on: April 18, 2012, 17:57:05 »
Quote from: "menion"
[...] If you created such huge map, please test it with AdvancedMapViewer here http://code.google.com/p/mapsforge/ (section download). If result will be same, then it's a problem of MapsForge and should be reported on their site. [...]
The AMV cannot display the map either: "Value too large for defined data type".  Well, mapsforge's own code generated that map.   ;)  Anyway, I'll take the discussion to their site.  What a pity, it was so difficult to make the map ...
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
 

Offline menion

  • Administrator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 11349
  • Thanked: 292 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: SGS7
Re: Maximum size for vector maps
« Reply #5 on: April 19, 2012, 10:56:55 »
bronger, I really suggest to separate your map to smaller parts. If this will be issue in Locus, I can tell you that this will have very very very low priority. Such huge fill have no benefit. 99% of area is not needed, huge file takes longer to create, take more time to generate tiles I believe, it's complicated to update because you have to create whole file again ... suggest to separate at least to two parts ...
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
Ideas, wishes, problems
Advanced topics, public discussion, sharing of knowledges, testing beta versions: you're here!
 

Offline bronger

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
 

Offline bronger

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
Re: Maximum size for vector maps
« Reply #7 on: April 21, 2012, 10:11:36 »
Quote from: "menion"
bronger, I really suggest to separate your map to smaller parts.[...]
I will do so.

On the other hand, I also really want to have more than one country in a map.  I live in Aachen, Germany, with three countries within a range of 10 km.   ;)  I think on the long run, Locus/mapsforge should be able to handle such maps.  Crossing borders while navigating into the holidays is a common usecase, and people expect this to work seamlessly.  Moreover, creating such maps will become more and more feasible with modern hardware.
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
 

Offline gynta

  • Global Moderator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 3552
  • Thanked: 40 times
    • View Profile
    • Locus live tracking service
  • Device: SM-A530F(A8) Android 8.0.0
Re: Maximum size for vector maps
« Reply #8 on: April 21, 2012, 11:56:44 »
Quote from: "bronger"
What a pity,...
like you said ;)
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
 

Offline bronger

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
Re: Maximum size for vector maps
« Reply #9 on: April 21, 2012, 13:10:29 »
You may test the map possibly with other tools here: http://https://bob.ipv.kfa-juelich.de/bronger/west_europe.osm.map.xz
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
 

Offline jusc

  • Global Moderator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 1896
  • Thanked: 19 times
    • View Profile
  • Device: Samsung Galaxy S2 and Note 2
Re: Maximum size for vector maps
« Reply #10 on: April 21, 2012, 14:53:23 »
I believe there is no way. I have 2 RMaps with about 3,9 GB each. Both worked in the past with WinCE 5 TWoNav system.
Now, just tested with my S2 with SanDisk MicroSDXC 64GB I can see the maps with root explorer, but not open with Locus or Oruxmap.

in German: http://www.android-hilfe.de/android-all ... limit.html
http://www.couchbase.com/issues/browse/CBMA-21
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
Regards J.
 

Offline bronger

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
Re: Maximum size for vector maps
« Reply #11 on: April 22, 2012, 10:15:26 »
Quote from: "jusc"
I believe there is no way. I have 2 RMaps with about 3,9 GB each. Both worked in the past with WinCE 5 TWoNav system.
Now, just tested with my S2 with SanDisk MicroSDXC 64GB I can see the maps with root explorer, but not open with Locus or Oruxmap.

in German: http://www.android-hilfe.de/android-all ... limit.html
http://www.couchbase.com/issues/browse/CBMA-21
Thank you for the links!  However, they suggest there is a file size limit of 2GB.  This is not the case, it is 4 GB.  Thus, it is not an Android problem. I suspect a bug or limitation in mapsforge.
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
 

Offline bronger

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
Re: Maximum size for vector maps
« Reply #12 on: April 22, 2012, 11:21:11 »
Quote from: "bronger"
[...]Thank you for the links!  However, they suggest there is a file size limit of 2GB.  This is not the case, it is 4 GB.  Thus, it is not an Android problem. I suspect a bug or limitation in mapsforge.
I stand corrected.  Apparently, Android <3.0 has problems with accessing arbitrary positions in a file larger than 2GiB.  This has been fixed in Android 3.0.
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
 

Offline tommi

  • Global Moderator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 1223
  • Thanked: 2 times
  • Devices: Samsung S7 + S5 + S3 + Nexus7 flo
    • View Profile
Re: Maximum size for vector maps
« Reply #13 on: April 22, 2012, 14:06:29 »
As most people use Android 2.3 we should not use files >2GB if data shall be shared which is the case for vector maps with the exception of private ones.
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »