Author Topic: Import skenované mapy  (Read 7120 times)

Offline neneezatch

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
Import skenované mapy
« on: February 17, 2012, 21:46:46 »
Zdravím, omlouvám se, pokud už tady takové téma je, ale já ho (celkem s podivem) nenašel...

Může mi prosím někdo napsat jednoduchý postup, jak do Locusu dostanu naskenovanou mapu (či staženou,tzn. jpeg bez jakékoliv kalibrace, *.map souboru atd.)
Myslím, že to ocením nejen já.

díky David
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
 

Offline Menion

  • Administrator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 11838
  • Thanked: 433 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 2
Re: Import skenované mapy
« Reply #1 on: February 22, 2012, 10:02:18 »
Ahoj Davide,
  zkoušel jsi v locusu "onBoard map calibration funkci"? Otázka je jak velký soubr chceš kalibrovat. Nějakou menší velikost Locus zvládne. Větši budeš muset nakalibrovat. A to jak? To bude muset odpovědět někdo fundovanější
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
Ideas, wishes, problems
Advanced topics, public discussion, sharing of knowledges, testing beta versions: you're here!
Support email: locus.map@asamm.com
 

Offline neneezatch

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: Import skenované mapy
« Reply #2 on: February 22, 2012, 17:20:33 »
Ahoj,
díky za odpověď, onboard calibration jsem zkoušel, ale vždycky mi Locus zahlásil, že je soubor moc velký (zkoušel jsem ho i zmenšovat, ořezávat, ale nepomohlo to.../jaké jsou limity?/). Chtěl bych importovat například tuhle mapu http://www.horydoly.cz/files/jizerky_petr_mapa.jpg ...Kalibrovat ji po x rozřezaných čtvercích se mi tedy nechce.

Pomocí eMapZone dokážu pro mapu jpeg vytvořit *.map soubor s kalibrací, ale jak jí pak dostat do SQL, to nevím...

PS.: Návrh na vylepšení funkce GPS auto-off: Bylo by možné přidat možnost pro automatické vypínání téhle funkce, když je zaplý display? tzn, když zapnu display, abych měl stále aktuální pozici. Když vypnu display, získávat pozici za zvolený čas
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
 

Offline Menion

  • Administrator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 11838
  • Thanked: 433 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 2
Re: Import skenované mapy
« Reply #3 on: February 22, 2012, 17:41:28 »
pěkná mapka ...

tak bych zkusil program Mapc2mapc ... tady jsou nějaké postupy http://www.the-thorns.org.uk/mapping/help/how.html. Pro tebe bych doporučil postup na vytvoření KMZ souboru "To create a Garmin Custom Map from a Libre Map Project Map". Od nové verze (release asi zítra) Locus načte i velké KMZ soubory takže tahle mapa bude fungovat. Je tam i nějaká demo verze takže na vyzkoušení určitě stačí

a ohledně GPS auto-off - doporučuju si dát do pravého panelu rychlý přepínač ;)
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
Ideas, wishes, problems
Advanced topics, public discussion, sharing of knowledges, testing beta versions: you're here!
Support email: locus.map@asamm.com
 

Offline lacop2

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 31
    • View Profile
Re: Import skenované mapy
« Reply #4 on: February 22, 2012, 18:25:51 »
V programe MAPC2MAPC si môžeš obrázok skalibrovať a nechať uložiť kalibračný súbor napr. v OziExplorerovskom formáte *.map. Na to stačí aj demo verzia. Okrem formátu *.kmz sa v MAPC2MAPC dá ukladať aj do *.sqlitedb.

Stručný postup:
- File -- Load Image for Calibration -- From Map Coordinates
- Map Calibration Settings -- zaškrtneš Latitude/Longitude, Mercator, WGS84 (všimnime si, že na výber máme aj SJTSK, čo má máloktorý podobný program)
- zvolíš podľa červených značiek na okraji mapy kalibračné body a zapíšeš ich súradnice (stačí 3 body v rohoch mapy)
- dáš uložiť - Write Calibration - získač tak *.map súbor

Takže mapu máme skalibrovanú a teraz ju môžeme uložiť vo formáte *.sqlitedb:
- File -- Write Mobile Atlas --- Locus/RMaps sqlitedb --- Zomm Level vyberieš 12 až 15

MAPC2MAPC však stojí 10 GBP. Ak ich chceš ušetriť, môžeš na vytvorenie mapy pre Locus použiť free program OKMap. V ňom si môžeš už skalibrovanú mapu uložiť vo formáte *.kmz (tešíme sa, že to bude od novej verzie v Locuse fungovať):
- Utilities --- Map Tiling/Garmin Custom Maps

Tým, že v Locuse budú fungovať aj veľké KMZ mapy, sa z OKMap stáva veľmi dobrá free možnosť na prevod OziExplorerovských máp do formátu vhodného pre Locus. MAPC2MAPC však vie pracovať naviac aj s formátom OZFX3 a OZF2.
« Last Edit: February 22, 2012, 18:36:23 by lacop2 »
 

Offline Menion

  • Administrator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 11838
  • Thanked: 433 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 2
Re: Import skenované mapy
« Reply #5 on: February 22, 2012, 18:33:51 »
ah pravda, mapc2mapc umí rovnou SQlite nebo RMAP formát, takže pokud budeš používat tenhle program, tak oba dva formáty budou rychlejší než KMZ, nicméně i ten KMZ by měl od následující verze pracovat
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
Ideas, wishes, problems
Advanced topics, public discussion, sharing of knowledges, testing beta versions: you're here!
Support email: locus.map@asamm.com
 

Offline neneezatch

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: Import skenované mapy
« Reply #6 on: February 23, 2012, 22:59:56 »
Super :) díky moc za návod. Funguje to perfektně a ani moc tam nevadí ty křížky z Mapc2mapc.

ohledně auto-off- rychlý přepínač na pravém panelu mám, ale stejně je to dost nešikovné tam při každém zapnutí a vypnutí chodit..používám Locus na kole, kde každý kliknutí navíc je docela problematický i nebezpečný...Nevím jak moc je to složité na programování, ale řekl bych že by to uvítal každý, kdo používá auto-off (rozhodně by to nikomu nebylo na obtíž). Ale samozřejmě záleží na tobě ;-)
 Díky D.
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
 

Offline Menion

  • Administrator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 11838
  • Thanked: 433 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 2
Re: Import skenované mapy
« Reply #7 on: February 24, 2012, 06:47:24 »
no právě s tím naobtíž je to problém ... četl jsem a docela se s tím ztotožňuju (i když to tak nevypadá) že čím kvalitnější program, tím míň má nastavení. Locus je teda docela tragédie :))
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
Ideas, wishes, problems
Advanced topics, public discussion, sharing of knowledges, testing beta versions: you're here!
Support email: locus.map@asamm.com
 

Offline neneezatch

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: Import skenované mapy
« Reply #8 on: February 24, 2012, 09:02:38 »
ok, čekal jsem podobnou reakci...tenhle argument docela chápu, i když myslím že platí jen pro skupinu "nepokročilých" uživatelů ( ale těch je asi většina)
Možná by ale stálo za úvahu, jestli by to funkce auto-off neměla umět automaticky.Pokud to dobře chápu, tahle funkce slouží primárně  k úspoře energie; takový GPS čip žere okolo 70 mA, zapnutý display(a s ním ostatní zapínané služby) okolo 400mA - z čehož plyne, že pokud mám zaplý display, může mi být už celkem jedno, že mi GPS běží pořád. Naproti tomu, myslím, že je velká výhoda nemuset přepínat auto-off pokaždé když chci znát pozici dřív než za zvolenou dobu...

Myslim, že hlavní uživatelská skupina téhle funkce jsou turisti, kteří chtějí logovat svojí trasu, ale zároveň jim nevydrží baterie na nepřetržitý provoz GPS. Pro ně by bylo určitě jen výhodou, kdyby hned (nebo spíš chvíli) po zapnutí veděli, na které křižovatce jsou...Jak jsem psal, nedokážu si představit nikoho, komu by to bylo na obtíž.
 :-)

ještě mě napadlo - už dřív - jestli by nestálo za to, udělat dvě úrovně nastavení Locusu: pro nováčky základní, pro pokročilé rozšířené. Byla by teda zaručena přehlednost a zároveň přizpůsobitelnost. Ale možná je to blbost-jen návrh
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
 

Offline Menion

  • Administrator
  • Professor of Locus
  • *****
  • Posts: 11838
  • Thanked: 433 times
    • View Profile
    • http://www.asamm.com
  • Device: Pixel 2
Re: Import skenované mapy
« Reply #9 on: February 24, 2012, 09:49:19 »
no ovládáš trošku angličtinu? Vypadá že ano, tak doporučuju postnout ten nápad na GetSatisfaction. Přeci jen nápady o které osobně nemám zatím moc zájem, si rád nechám ohodnotit od lidí a pokud bude zájem, rád dodělám ...
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »
Ideas, wishes, problems
Advanced topics, public discussion, sharing of knowledges, testing beta versions: you're here!
Support email: locus.map@asamm.com
 

Offline Rumcajs

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Re: Import skenované mapy
« Reply #10 on: May 24, 2012, 20:14:39 »
Ahoj, potřeboval bych poradit. Taky mám naskenované mapy. Zkoušel jsem je zkalibrovat podle příspěvku od lacop2 a vytvořil jsem příslušný soubor jak je uvedeno v návodu. Po nahrání do Locusu je však mapa jakoby otočená do prostoru (plastická). Po vyhledání souřadnic GPS se nacházím mimo mapu. A po reinicializaci je zrcadlově obráceně. Poradíte mi kde dělám chybu?
« Last Edit: January 01, 1970, 01:00:00 by Guest »