Locus Map - forum

Support => [CZ&SK] - diskuze o Locusu => Topic started by: phula on August 23, 2011, 15:38:05

Title: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: phula on August 23, 2011, 15:38:05
Ahoj.

Mam nasledujici problem, stahl jsem si soubory cyklomapy ve formatu sqlite (zde viewtopic.php?f=15&t=813 (http://forum.asamm.cz/viewtopic.php?f=15&t=813) ), ulozil jsem je vsechny na kartu do slozky mapscyklo. Po spusteni aplikace se provede inicializace, ale ejhle po nabehnuti je sice videt cela CR ale "dlazdice chybi", jsou viditelne jenom okolo Plzne,vychod Slovenska a nad Libercem - celkem 3. Pokud treba kliknu na praznde misto a podrzim, tak to normalne napise treba Praha bla bla, proste ze neco pod tim bilym je, ale je to bile misto. Zkousel jsem v sqlite manazer (firefox addon) kontrolovat database integrity check a psalo to, ze jsou ok.

Mam Samsung Galaxy S2 s rootem. Map Cache ve slozce Locus jsem mazal a stejne tak ze spravce aplikaci smazal data aplikace a nepomaha  :( . Kde by mohl byt problem? Mam zakoupenu verzi Locus Pro pres android market.

Jeste puvodne jsem mel vsechny soubory ve slozce maps, ale kdyz jsem z aplikace dal vybrat offline mapy, tak jsem videl jenom par souboru, ale ne vsechny. A posledni info co by snad mohlo vest k rozreseni, po inicializaci jsou puvodni soubory prejmenovany na soubory s priponou sqlite.back - ty maji puvodni spravnou velikost, pak je tam soubor s priponou sqlitedb (coz puvodne byl onen stazeny soubor) a ten ma velikost 24K a pak soubor s priponou sqlite.mark ktery ma 0k. Jsou tam vsak soubory u kterych se neco asi neprovedlo a ty maji puvodni priponu sqlitedb a zadne dalsi okolo sebe nemaji.
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: bender on August 24, 2011, 13:34:28
Tyto mapy jsem delal ja pomoci MOBAC, na mem Sensation funguje vse bez problemu. Zkusil bych mapy smaznout a jejich instalaci provest znovu. Me zase nekdy Locus necha ve stejnem adresari se *.sqlitedb mapami jeste soubory *.sqlitedb-shm a *.sqlitedb-wal a pak tyto mapy nelze pouzit, dokud se tyto soubory rucne nesmazou.
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Menion on August 24, 2011, 14:36:28
to je zajímavý že tam něco takového při použití SQL databáze zůstává. Zkusil jsem těd přepsat zapomenu opevírání databází i pro zápis pouze na "pro čtení" takže by to mohlo tyhle problémy odstranit, doufám
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: phula on August 24, 2011, 17:56:29
Quote from: "bender"
Tyto mapy jsem delal ja pomoci MOBAC, na mem Sensation funguje vse bez problemu. Zkusil bych mapy smaznout a jejich instalaci provest znovu. Me zase nekdy Locus necha ve stejnem adresari se *.sqlitedb mapami jeste soubory *.sqlitedb-shm a *.sqlitedb-wal a pak tyto mapy nelze pouzit, dokud se tyto soubory rucne nesmazou.

Ahoj mapy jsem mazal nekolikrat i s cache a datama aplikace. Ale jak pise menion v odpovedi vyse,  zkusim zatim na tech filech nastavit readonly jestli to treba neprojde :). Akorat to kopirovani tech 5ti GB tam a zpet je docela sranda.
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: phula on August 24, 2011, 18:38:02
Aha tak R/O pro soubory map neni dobrej napad. Neni videt vubec zadna mapa ani v programu zalozka vlastni mapy neni nic, soubory jsou ve slozce maps/cyklo a stejne je to prechroupalo na ty sqlite.back a sqlite.mark , zajimavy je ze porad u 5ti souboru to prechroupani neudela u 2,3,4,10 a 18. Zkusim zkoumat dale.
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Menion on August 24, 2011, 19:53:20
read only jsem nastavil v aplikaci :) .. soubory read only jako takové raději ne ...
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: phula on August 26, 2011, 15:16:34
:) aha, a v te aplikaci to se mi nahraje az bude update?
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Menion on August 26, 2011, 15:45:37
no jen jsem chtěl říct že jsem nastavil jen čtení z databáze v poslední verzi (nevydané) ... mapy by ti měly fungovat pořád
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: phula on August 30, 2011, 16:02:24
Tak v nove verzi to provadi to same, zase to prejmenovava ty puvodni sqlite soubory  :(. Nelze ti zaslat nejaky log z telefonu, ktery by mohl pomoci?
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: pavel_o on September 02, 2011, 15:48:14
Ahoj, nevím jestli můj dotaz je k tématu, ale od vydání nové verze programu, mi nejdou načíst mapy které mám v adresáři maps (osobní) ještě v jednom adresáři kvuli načítání celé mapy, abych nemusel překlikávat stále nové čtverce.
Postupoval jsem podle tohoto návodu http://http://forum.asamm.cz/viewtopic.php?f=28&t=566 a od vydání nové verze LOCUS již mapy v adresáři nevidí, přestože před tím to běhalo v pohodě.
Nevíte co s tím?
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Menion on September 02, 2011, 16:20:36
no úplně k tématu není ale nevadí. To co říkáš nikdo nehlásil a jak u sebe zkouším vše funguje. Doporučuju tedy buď vymazat v Locus nastavení cache, nebo přejmenovat trošku ten adresář kde máš mapy, čímž dojde (pokud smazání cache nepomůže) k přeinicializování map

ad phula: mám ten samý telefon tak si asi zkusím mapy stáhnout co mi to bude dělat
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: pavel_o on September 02, 2011, 20:31:54
Tak jsem udelal cos mi radil (smáznul cache, prejmenoval adresář) a jednou se mi podarilo mapy nastartovat. Když jsem Locus vypnul a znovu zapnul opet jsem je jen videl,ale nesli spustit. Nyní už ani po smazáni cache a přejmenování mapy nevidím. Jdou naimportovat spodním + tlačítkem, ale to jsou pak zase jen po dlaždicích a musí se přepínat.
Zjistil jsem, že se ale v adresáři kde jsou jednotlivé dlaždice (jsou to zřejmě ty samé co jsou v odkazu výš) objevili soubory *.sqlitedb-shm a *.sqlitedb-wal a po jejich smazání se znovu objeví i v locusu a jdou normálně načíst.
Takže je to zrejmě úplně stejný problém jako tu řešíte.
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Menion on September 02, 2011, 20:38:08
aha, to koukám. Fajn, dám si to jako prioritu a hned začátkem týdne se na to podívám trošku líp ...

EDIT: hmm ... zkoušely jste stejný mechanismus i s jinými mapami? Pokud ne, zkuste si samostatně v Locusu stáhnout dvě mapy, každou s nějakými měřítky a dát je pak do jednoho podadresáře jestli vám to bude dělat to samé...

něco jsem možná našel ... http://www.sqlite.org/wal.html (http://www.sqlite.org/wal.html), a vypadá že je to nějaká specialita SQL databáze která urychluje zápis a čtení ale evidentně by mohla způsobovat problémy na androidu. Takže pokud vám jiné mapy budou fungovat, tak je asi problém v samotné SQLite databázi. Ale ještě na to kouknu ...
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: pavel_o on September 02, 2011, 21:17:47
Tak u stažených map z Locusu to udělá to samé.
Pokud jsou samostatně přímo v adresáři "maps" soubory *.sqlitedb-shm a *.sqlitedb-wal se sice vytvoří také, ale mapy po jednom fungují.
Pokud se dají do adresáře a spojí se, tak se také ty souboru vytvoří a po druhém spuštění již locus nevidí adresář se spojenými mapami.
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Hodo65 on September 02, 2011, 23:36:15
Quote from: "menion"
... Takže pokud vám jiné mapy budou fungovat, tak je asi problém v samotné SQLite databázi. Ale ještě na to kouknu ...

Mapama to rozhodně není, mám verzi Pro a ještě minulej tejden to normálně fungovalo, fungovat to přestalo někdy v průběhu tohoto tejdne po aktualizaci Locusu Pro z Marketu. Myslím, že bys měl spíše zapátrat v paměti, co jsi za úpravy dělal v poslední nebo posledních verzích, co by na to mohly mít vliv (bohužel si nevzpoměnu přesně, kdy to začalo takhle blbnout). Jezdím podle Locusu na biku a tenhle tejden bych HTCčko nejradši rozšlapal, pokaždý, když se chci kouknout, kde přesně jsem a kam dál, musím napřed do manažera a vymazat všechny soubory *.sqlitedb-wal (0 bajtů) a *.sqlitedb-shm (32.0 kB). Fajn, pak to jednou jde, vypnu Locus, protože ho nepotřebuju mít stále spuštěnej, ale za dalších pár kiláků musím dělat to samý znova. Tento týden se bohužel aplikace z tohoto důvodu stala takřka nepoužitelnou  :roll:
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Hodo65 on September 03, 2011, 12:24:53
Tak zatím provizorně vyřešeno tím způsobem, že jsem si udělal v Mobile Atlas Creatoru přesně jen tu část mapy, co teď nejčastěji potřebuju a vytvořil jsem si jen jeden sqlitedb soubor s požadovanou oblastí. Když je v adresáři jen jeden soubor, funguje to bez problémů. Bohužel tato oblast byla předtím na rozmezí mezi dvěma sqlitedb soubory s mapami, takže jsem měl v adresáři dvě mapy, které mi  navazovaly a pokrývaly přesně oblast, kterou jsem potřeboval používat. A tady začalo tento týden docházet k tomu problému popsanému výše. Kdyby se povedlo dostat program do stavu, kdy to chodilo bezproblémově i s více sqlitedb soubory v jednom adresáři, bylo by to fajn, rozhodně je to pohodlnější přidat do adreáře další potřebnou oblast mapy (již staženou), než si to znovu všechno připravovat a stahovat v Mobile Atlas Creatoru.
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Hodo65 on September 03, 2011, 12:55:46
Před chvílí aktualizováno přes Market na novou (1.11.1 dnešní) verzi, při více než jednom sqlitedb souboru s mapou v jednom adresáři chování zatím naprosto stejné, jako je už popsáno. První spuštění OK, při druhém spuštění se mapa ukazuje na výběr, ale vlastní mapa se následně nezobrazí. Opět se vytvoří soubory po prvním spuštění (ke každému sqlitedb souboru s mapou, v mém případě ke dvěma) sqlitedb-shm (32.0 K) a sqlitedb-wal (0 bajtů) a funguje to opět zase jen jednou po smazání těchto souborů. Prosím o prioritní vyřešení tohoto problému.
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Hodo65 on September 03, 2011, 13:08:42
Jen pro informaci, verze 1.10.2 tímto neduhem netrpí, naštěstí jsem našel zálohu této verze v Titanium Backup, provedl jsem obnovu a všechno zase chodí tak, jak má. Zatím zůstávám na této verzi, zakázal jsem na Marketu automatickou aktualizaci a budu čekat, dokud se problém nevyřeší. Nové verze jsem pro mě bohužel nepoužitelné.
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: phula on September 07, 2011, 11:35:25
Jde nejak ziskat tuto starsi verzi? Ze bych vyzkosel jestli to v ni pujde?
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Menion on September 07, 2011, 11:43:19
no poslední verze (včera nahraná na market) by měla šlapat .. zkoušel(y) jste?
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: bender on September 07, 2011, 12:47:40
Vypada to, ze problem s *.sqlitedb-shm a *.sqlitedb-wal je vyresen.  Diky. :)
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Menion on September 07, 2011, 13:20:02
fajn, to rád slyším. No oni se ty soubory asi pořád budou dělat. Netuším totiž proč se najednou vytvářejí když dříve to nedělali. každopádně nyní už by jejich přítomnost neměla nijak vadit fungování map ...
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: phula on September 07, 2011, 15:53:23
Ne, jdu na to :)
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Hodo65 on September 07, 2011, 18:52:08
Potvrzuji funkčnost mapy při použití více sqlitedb souborů v jednom adresáři u nové verze 1.12.0. Soubory  sqlitedb-shm a sqlitedb-wal se sice tvoří pořád, ale mapa vzniklá spojením několika sqlitedb souborů již funguje korektně, nejenom po prvním spuštění eventuelně po smazání sqlitedb-shm a sqlitedb-wal souborů. Moc díky za rychlou opravu problému, opravdu rychlost reakce hodná velké pochvaly ;-).
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: phula on September 08, 2011, 09:15:38
Tak me to dela porad to same, *.sqlite soubory to prejmenuje na *.sqlite.back tudiz ty mapy nefunguji :(. Cache vymazana, soubory nescetnekrat taky, ale nejede to, zajimavy je ze par souboru to nezmeni. Zkousel si to na svem telefonu?
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Menion on September 09, 2011, 09:11:19
no jo zkoušel .. vždyť já locus testuju pořád mapy jsem projížděl všechny. Jak vidíš podle hodo a bendera, zbyl jsi na to sám. A to ani přes mail se mi nikdo neozval...

co to je za mapy co ti zlobí? nemáš tam jednu menší která ti zaručeně zlobí a kterou by jsi mi mohl poslat?
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: phula on September 09, 2011, 12:14:14
No to jsem dopadl teda  :D . Kazdopadne zde http://leteckaposta.cz/175511522 (http://leteckaposta.cz/175511522) mas ulozeno : 1mapu co funguje (18MB), jednu mapu co nefunguje (nejmensi je 62 MB) a screenshot prehledu souboru co se s nima stane po inicializaci. Snad to pomuze, pokud ne, budu muset pozadat bendera o vytvoreni map v jinem formatu (psal mi, ze snad ma ulozeny offline dlazdice).

Edit: jeste pro upresneni mam Android v 2.3.3 , GINGERBREAD.BUKE1
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Menion on September 09, 2011, 14:23:55
díky za upload ...

tady je výsledek který vidím když šoupnu mapu do locusu

takže doporučuju stáhnout znovu. Případně stáhnout, uschovat kopii, spustit Locus a porovnat výsledek po inicializaci s kopií
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Lukas_K on September 18, 2011, 14:29:26
Ahoj, dovolil bych se přidat jako Locusový nováček:

Stáhl jsem si Benderovy mapy (cyklomapa CZ+SK by JH) - díky za přípravu - zakoupil Locus Pro a za chvíli tu GSII už asi definitivně rozšvihnu o stěnu. Prostě to nejde a nejde.

Snažím se teď rozjet jen čtverce 5, 6, 11 a 12 (střední Čechy), spolu mají 4 sql soubory 1,13GB - v tom by problém být neměl. Po kabelu do Maps > Moje cyklo > 4 soubory (zkoušel jsem i každý do své složky, marně). V Locusu v Osobních kliknu na přidat > potvrdím. Žádná inicializace nenásleduje, mapa se ani neobjeví na seznamu; při opakovaném pokusu hlásí "mapa již byla přidána", ale nikde ji nevidí. V Astru vidím ke každému sql souborudotvořené soubory ".back" a ".mark"

Nějaký návod pro technicky nezdatné? Nebo jinou ověřenou mapu ke stažení? Stahování skrz Locus jsem zkoušel, ale s omezením na 10k dlaždic je celá ČR doživotním sysyfovským úkolem, který onu "offline" funkčnost trochu podráží. Přiznám se, že bych tam raději sosnull něco kabelem z počítače a měl svatý klid.

Díky za radu... LK
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Menion on September 18, 2011, 14:55:13
rada je jednoduchá ...

1) jedině tyhle mapy dělají takové problémy, jinak jsem o podobných potížích neslyšel, což znamená že ta mapa asi nebude úplně v pořádku ...
2) telefon nerozšvihávat, je to škoda ;)
3) ne všechny mapy omezení na 10k dlaždic. Mají to snad jen přímo OSM, napřklad ArcGIS mají 150k!
4) právě kvůlu volům (s prominutím) jako jsi ty, kteří chtějí mít celou republiku i když z nakonec budou potřebovat jen pár procent, je tam tohle omezení!!
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: bender on September 18, 2011, 18:34:41
Ty mapy Cykloatlas CZ+SK komplet jsem si vyrobil v MOBACu původně pro vlastní potřebu. Nicméně na základě http://http://forum.asamm.cz/viewtopic.php?p=1110#p1110 jsem se je rozhodl poskytnout i ostatním. Mně to v současné verzi Locusu Pro funguje absolutně bez problémů, ale je možné, že na jiných zařízeních se to chová podivně. Pro další případné testování sem nebudu samozřejmě dávat znovu odkaz (respektuju pravidla tohoto fóra), ale kdo hledá, najde. ;)
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Menion on September 18, 2011, 18:57:54
fajn díky bendere. Podnět pro pro sdílení byl samozřejmě myšlen v "dobrém", aby se prostě (když už se to stahuje) ty servery zbytečně nezatěžovaly. Ale SHOCartům došla trpělivost (což se nedivím), takže udělali ochranu na serveru a snaží se své dílo chránit. Na jejich žádost jsem odkazy zde na serveru smazal a podnět na sdílení beru zpět :). Ale jak říkáš, kdo hledá najde ...
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: phula on September 19, 2011, 10:02:01
Ahoj,

tak jeste jeden postreh k zamysleni, mam mapy s nazvem cyklorelief od jednoho nejmenovanoho nadsence z jednoho nejmenovaneho cykloserveru, ktere maji dohromady 5GB taky, jedna se o 3 soubory + 1 je navic pro Prahu s 16 zoomem a tyto mapy funguji naprosto bez problemu! Tak to je dobra haluz :). Jinak nasel jsem na xda developers, ze nektere Micro SD karty class 4 a vyssi maji problem s ukladanim dat pres USB z PC do systemu Android, zkusim jeste udelat pokus a to ze data nahraju na kartu z PC pres ctecku co mam a pak to dam do telefonu a uvidime :).

EDIT: zapomel jsem dodat, ze se jedna o sqlite soubory.
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: phula on September 22, 2011, 18:01:17
Hm tak ani soubory ze ctecky prehrany nepomohly :). Tak asi nic uz. :)
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Menion on March 21, 2012, 18:04:35
Zdravím pánové a Zdeňku (který otevřel tohle téma po emailu)

zkoumal jsem soubor co jsi mi poslal a taky mi nešel. Nakonec jsem nalezl řešení

Code: [Select]
Your database probably has WAL mode enabled (write-ahead logging). This
is a new (as of 3.7.0) transaction logging mode, which is not compatible
with earlier SQLite versions.

You can check the mode by running "PRAGMA journal_mode". If the result
is WAL, disable it by using "PRAGMA journal_mode=DELETE" or
"...=TRUNCATE" before copying the database off to your device.

takže po spuštění těchto dvou příkazů v Firefox SQLite Manageru, mapka funguje
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: zdenal on March 22, 2012, 08:32:42
Ahoj vsichni !

Potvrzuji ze menionovo "lecivo" na zlobive mapy funguje skvele.

Evidentne posledni MOBACy pouzivaji nejakou novejsi SQL knihovnu.

Dik menione za support, ktery dorazil ani ne za 3 hodiny..
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Patrac on May 04, 2012, 09:48:09
Je možný to nějak trochu rozepsat z tý hlášky mi není jasný co přesně mám spustit.. Já osobně s mapama problém nemám ale kamarád kterému sjem mapy poskytl je nerozjede. Mi jedou bez problémů. D9ky za radu "pro lamy"
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Menion on May 04, 2012, 12:46:16
manuál přidán http://docs.locusmap.eu/doku.php/manual ... g_sql_maps (http://docs.locusmap.eu/doku.php/manual:not_working_sql_maps)

pokud by byla angličtina zásadní problém, řekněte
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: tomas on May 25, 2012, 15:59:33
Mám drobný problém s rastrovými mapami (sqlite). Vytvořil jsem v MOBAC mapy CZ_Topo, SK_Topo, CZ_Relief a SK_Relief. Pokud je uložím do adresáře locus/maps, a zvolím CZ_Topo jako aktuální mapu a CZ_Relief jako překryvnou vrstvu, vše běhá vpořádku. Překryvná vrstva se správně zobrazuje jak v rastrových, tak i ve vektorových mapách. Pokud však vytvořím adresáře locus/maps/Topo a locus/maps/Relief a vložím do nich mapy stejného typu, nejde současně zvolit rastrovou mapu s rastrovým překryvem. Mapy CZ a SK se sice tváří jako jedna mapa (což bylo cílem), nelze ale vrstvu Topo zvolit současně s překryvnou vrstvou Relief. Ve vektorových mapách se Relief zobrazuje vpořádku.
Ještě jedna poznámka, nejde asi o chybu programu, ale o jeho vlastnost. Pokud přidám do adresáře locus/maps větší soubor (více jak 1GB), pak se Locus spouští i několik minut. Při každém dalším spuštění to trvá již jen pár vteřin.
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: Menion on May 25, 2012, 16:17:14
no k tomu nemám moc co dodat. Takhle to prostě funguje.

Mapy dělané mimo Locus je třeba při startu zinicializovat, čím větší, tím déle to trvá ale dělá se to jak jsi sám poznamenal jen jednou, takže to ve výsledku není zase takový problém myslím. Ty mapy, jakmile je umístíš do podadresáře, Locus z nich udělá jednu jedinou mapu takže pak je nelze vybírat samostatně ... a teď po asi třetí přečtení chápu co je za problém. Tobě nejde tyhle multi-mapy vybrat jako podklad a překryv, ale když jsou samosatně v maps adresáři tak to funguje, chápu to správně?
Title: Re: Nemohu rozbehat sqlite mapu
Post by: tomas on May 25, 2012, 17:36:01
Ano, je to přesně tak, multi-mapa funguje jako překryv pouze pro vektorovou mapu, ale když vyberu jako podkladovou mapu jinou multi-mapu, tak locus zahlásí "tuto mapu nelze vybrat". Pokud zruším překryv, pak vybrat lze, ale zase v menu Funkce/Překryv mapy nelze zvolit žádný překryv. Pokud jsou tyto mapy rozdělené, vše funguje jak má.