Locus Map - forum

Support => [CZ&SK] - diskuze o Locusu => Topic started by: milh on October 31, 2015, 09:58:50

Title: Preddefinované nastavenia
Post by: milh on October 31, 2015, 09:58:50
Veľa užívateľov používa Locus, podobne ako ja, na rôzne účely. Niekedy ako turistickú mapu, ako cyklonavigáciu, inokedy ako autonavigáciu či na geocaching.
Každé špeciálne použitie aplikácie vyžaduje svoje osobitné nastavenia.
Viem, že prechod z jedného nastavenia na iné je v súčasnosti možný pomocou záloh nastavení (backup) a znovunáčítania príslušnej zálohy, ale je to na viac klikania.
Chcem sa opýtať, či by nebolo možné urobiť akési widgety s preddefinovaným nastavením, pomocou ktorého by sa Locus spustil pripravený na špec. použitie zvlášť pre turistiku, cyklistiku, geocaching alebo cestnú navigáciu?

Odoslané z 20040M18         pomocou Tapatalku
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: Dan S. on November 02, 2015, 09:55:45
Moc si nedokážu představit, proč mít různé nastavení Locusu pro turistiku, cyklo apod. Např. když používám záznam trasy, tak na jedno ťapnutí si vyberu z mých přednastavených možností (záznam pro chůzi, cyklo, auto,...), dashboard taky mám různý pro turistiku, cyklo,...
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: poutnikl on November 02, 2015, 11:06:45
No vidíš, Dane, už sis odpověděl sám, používáš různá nastaveni tam, kde to jde. Ale všude to nejde.

Já bych Třeba chtěl, aby při výběru navigačního modu auto / bike / foot Locus automaticky pouzil ta nastavení, která jsem pro auto, kolo nebo pěšky použil posledně a která nemusí bút stejná.  Třeba navigacni service Mapquest pro auto, jinak  Brouter. Nebo různé numerické a logické parametry navigace/ navádeni.

Sent from Sony Xperia M Dual

Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: voldapet on November 03, 2015, 14:11:42
S dovolením se pokusím tuto diskusi zastavit dokud je čas :-) Nápad dává smysl, ale už nyní Locus obsahuje hromadu nastavení, které mohou být pro spoustu uživatelů zavádějící. Bohužel ale není v plánu.
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: poutnikl on November 04, 2015, 10:51:39
No, vtip je v tom,  že ta nastavení-tedy profilová, ne přednastavená -  mohou být stejná jako předtím, čili stejně matoucí nebo nematoucí. Jen nezávislá pro auto, kolo, a pěšky.

Třeba OSMAnd, kdykoli chci vlézt do konfigurace týkající se navigace., tak se mě předtím zeptá, jestli pro kolo, auto, nebo pesiho. No a pak prace s konfiguraci vypada uplně stejně, jako by se neptal ( akorat ze vzdy sahne po 1 ze 3 sad  hodnot )



Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: milh on November 07, 2015, 09:17:55
Možno som to nenapísal dosť presne, ale myslel som na widgety, ktoré by sa spúšťali s vlastným užívateľským prednastavením. Také rýchle spustenie Locusu pre turistiku, cyklo apod. s prednastevením podľa uložených backupov.

Odoslané z 20040M18         pomocou Tapatalku
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: Žajdlík Josef on November 21, 2015, 15:37:22
Kdysi jsem měl pro WM nějakou podobnou navigaci a ta měla profily vyřešeny velmi šikovně. Prostě se do každého profilu uložilo veškeré nastavení z aplikace.  Každý profil se dal velmi jednoduše přepnout hned na úvodní obrazovce a stejně tak jednoduše uložit změny delším stiskem na název profilu. To bylo velmi šikovné a jednoduché pro uživatele. Velmi bych se přimlouval za něco takového i v Locusu. Bylo by to výhodné i pro nováčky protože by se dalo předem nabídnout několik nastavení jako třeba auto/kolo/pěší.
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: poutnikl on November 22, 2015, 08:01:30
Profile pro úplně všechna nastavení může mít nevýhodu tam, kde chci, aby některá nastavení byla společná. Pak musí dávat člověk pozor, aby nějaký globální parameter v jednom profilu nezměnil. Parametry typu "globální nastavení" by součástí profilu být neměla. Líbí se mi přístup OSMAndu.
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: poutnikl on November 22, 2015, 08:56:43
OsmAnd používá systém View profiles ( Browser, car, bike, Foot)  kde je definovany styl (vektorove) mapy a další zobrazovací charakteristiky, které jsou obvykle navázány na car/bike/Foot navigační profily. Globální nastavení stojí mimo profily.

Sent from Sony Xperia M Dual

Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: Žajdlík Josef on November 22, 2015, 17:12:59
OsmAnd neznám, faktem je, že by určitě šlo jako volbu při ukládání udělat strom se zatržítky co chci při ukládání profilu přepsat, ale už by se to trochu komplikovalo. Nevím ani co považovat za "globální" jednomu může vyhovovat to, druhému ono. To ukládání v "GPS Cycle Computer" fungovalo tak, že si člověk napřed udělal všechna nastavení, vyzkoušel a uložil jako základní profil. No a když mu něco dočasně nevyhovovalo - třeba při změně z cyklistiky na turistiku - tak to změnil. Chvíli zkoušel a když se to osvědčilo, uložil jako nový profil třeba "turistika". No a pokud mu naopak změny nevyhovovaly, vrátil se k původnímu profilu a vyzkoušel něco jiného. Profilů mohlo být několik a vlastně se vždy klonovalo základní nastavení do nového profilu. Myslím, že to bylo v podstatě geniálně jednoduché.
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: menion on November 23, 2015, 18:14:06
Pánové, zbytečně neztrácejte čas diskuzí. Tento problém mě též již delší dobu trápí a doufám, že si na něj najdu v blézské době čas a něco s tím udělám ;).
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: Žajdlík Josef on November 24, 2015, 11:38:16
Tak to už se docela těším. Někdy bych rád v Locusu experimentoval s různým nastavením a odrazuje mě od toho právě to, že se nemohu jednoduše vrátit do původního stavu.
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: menion on November 24, 2015, 13:03:14
no to snad relativně snadno můžeš přes Správce zálohování (http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=cz:manual:user_guide:tools:backup). Moc jednodušší už to být nemůže ...
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: Žajdlík Josef on November 24, 2015, 14:22:30
No vida, to mě nikdy nenapadlo, je vidět, že věkem nepřibývá jen moudrost... Tak mě dodatečně napadlo, že by se ty zálohy asi v podstatě daly využít jako profily. Stačilo by si je nějak pojmenovat a pak před použitím Locusu nahrát tu správnou zalohu se jménem třeba chůze nebo kolo. Budu se na to muset podívat.
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: poutnikl on November 24, 2015, 18:06:35
No vida, to mě nikdy nenapadlo, je vidět, že věkem nepřibývá jen moudrost... Tak mě dodatečně napadlo, že by se ty zálohy asi v podstatě daly využít jako profily. Stačilo by si je nějak pojmenovat a pak před použitím Locusu nahrát tu správnou zalohu se jménem třeba chůze nebo kolo. Budu se na to muset podívat.
Já už jsem to udělal - mám car / bike /foot profily. Akorát je škoda, že se tenprofil nemůže natáhnout hned při startu, ale musí se restartovat. Viz též Backup manager - autoload / autosave of chosen settings defined by icon/widget (http://help.locusmap.eu/topic/backup-manager-autoload-autosave-of-chosen-settings-defined-by-iconwidget)
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: Žajdlík Josef on November 25, 2015, 07:19:49
Super nápad, taky to tak udělám. To restartování je sice blbé, ale dá se to přežít. V podstatě by bylo dobré kdyby šlo spustit Locus přes ten záložní soubor, který by se rovnou načetl. Manion by ani nemusel žádné uživatelské profily řešit.

Na Tebe Poutníku bych ale měl pár dotazů ohledně Brouteru, jestli jsem se nespletl, měl bys přes něj být znalec. Nevadilo by Ti kdybych napsal e-mail? Případně tady mohu založit nové vlákno.
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: poutnikl on November 27, 2015, 09:12:06

Ad spouštění, to je víceméně co jsem navrhoval v linku na Helpdesk.
Ad Brouter, lépe tady, než email, nejlíp extra vlákno, ať to může být k užitku více lidem.

P.S. Koukám, taky Xperia M. Výborný mobil svého času, tedy až na tu GPS a 4 GB interni flash.
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: Žajdlík Josef on November 30, 2015, 07:25:59
Ano, GPS Mka je problematická. Sice přesná, ale občas naprosto bez důvodu vypadává a nedokáže znovu najít satelity. Už jsem na to našel "berličku". Stačí v Locusu vypnout GPS přijímač a pak mobil hned za sebou přepnout do módu Letadlo a zpět. GPSka pak hned naskočí. Uvažoval jsem tento proces i zautomatizovat detekcí Taskeru, ale bez ROOTu by to asi nešlo.
 Ohledně Brotheru tedy založím nové vlákno, šlo mi v podstatě jen o to, zda existuje v češtině nějaký jednoduchý manuál jak si pomocí úpravy kodu profilu vytvořit navigaci dle vlastních představ. Zatím jsem totiž nenašel ani jeden profil, který by mi vyhovoval na nordic walking.
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: poutnikl on November 30, 2015, 08:30:45
Pro Brouter jsem založil vlákno na volnou diskuzi, a odpověděl jsem tam.
http://forum.locusmap.eu/index.php?topic=4883.new#new (http://forum.locusmap.eu/index.php?topic=4883.new#new)

Já jsem si navykl vypínat zapínat GPS ve widgetu na home screen, protože třeba OSMAnd samostatné ovládaná GPX nema. Někdy to nepomohlo, tak restart.

Zajímavé, říkáš, že Letadlo pomáhá....   Protože GPS pracuje i v modu letadlo. Nepoužívá aktivní komunikaci, když nepočítam aGPS, takže se jej Letadlo přímo netýká. No ale všechno souvisí se vším....
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: Žajdlík Josef on November 30, 2015, 10:00:22
Já když jezdím na kole, používám Locus jen v módu Letadlo. V tomto nastavení se totiž výpadky GPS takřka neprojevují a navíc mě nikdo neotravuje telefonováním :-) U turistiky mi telefonování nevadí a tak Letadlo primárně nepoužívám. Při výpadku ale opravdu stačí ten jednoduchý postup: Vypnout GPS - to je nutné; tlačítkem telefonu delší stisk a přepnout na Letadlo, znovu stisk a přepnout zpět. Pak znovu zapnout GPS. Funguje to naprosto spolehlivě a není třeba nic restartovat, záznam v Locusu běží normálně dál, dokonce i přehrávač hudby hraje bez přerušení. To přepnutí na Letadlo zřejmě přeruší nějaký proces, který brání nalezení družic. Nevím jestli sis toho všiml, ale když se ta GPSka nemůže chytit, stále vidí jen jeden satelit. To je tak pokaždé a jednoduché vypínání GPSky nepomáhá.
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: poutnikl on November 30, 2015, 14:09:21
Já když jezdím na kole, používám Locus jen v módu Letadlo. V tomto nastavení se totiž výpadky GPS takřka neprojevují a navíc mě nikdo neotravuje telefonováním :-) U turistiky mi telefonování nevadí a tak Letadlo primárně nepoužívám. Při výpadku ale opravdu stačí ten jednoduchý postup: Vypnout GPS - to je nutné; tlačítkem telefonu delší stisk a přepnout na Letadlo, znovu stisk a přepnout zpět. Pak znovu zapnout GPS. Funguje to naprosto spolehlivě a není třeba nic restartovat, záznam v Locusu běží normálně dál, dokonce i přehrávač hudby hraje bez přerušení. To přepnutí na Letadlo zřejmě přeruší nějaký proces, který brání nalezení družic. Nevím jestli sis toho všiml, ale když se ta GPSka nemůže chytit, stále vidí jen jeden satelit. To je tak pokaždé a jednoduché vypínání GPSky nepomáhá.

Tak to tedy vliv Letadla na stabilitu GPs musim vyzkoušet. Ale moje zkušenost s tím, co GPS ukazuje, když trucuje, se různí. Někdy nevidí žádný, někdy jen několik, někdy všechny , ale neni na ně zaměřená. a někdy dokjoce tvrdí, že je zaměřená na 8/16, ale pozice žádná.
Title: Re: Preddefinované nastavenia
Post by: Žajdlík Josef on November 30, 2015, 16:31:02
No ona mi ta GPSka ve výpisu taky ukazuje, že vidí třeba 8/16, ale připadá mi, že to je jen poslední záznam před tím než začala stávkovat. Když ji vypnu a zapnu, tak na těch sloupcích v Locusu vidím vždy jen jeden. Pokud ale mezi vypnutím a zapnutím přepnu na Letadlo, chytne se během pár vteřin vždy. Už to tak používám více než rok. Abych ještě doplnil mé nastavení, pomocí GPS Status jednou za pár dnů stáhnu nová A-GPS data. GPSka se pak velmi rychle chytne.