Locus Map - forum

Support => [CZ&SK] - diskuze o Locusu => Topic started by: wenca66 on October 06, 2015, 09:11:53

Title: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: wenca66 on October 06, 2015, 09:11:53
Update na tuto verzi u mne (zřejmě) způsobil:
Pozn.: IGO s orientací-rotací mapy problém nevykazuje. A ani předchozí verze Locus PRO tento problém nevykazovali. (Myšleno na mém mém jednom, konkrétním zařízení)
Usuzuji tedy, že se zřejmě jedná o problém této verze.
Zařízení: Lenovo A660, Android 4.0.4 (sestavení A660-V4-Mironet)
Jinak chci poděkovat za skvělou aplikaci všem, kdož se na Locus podílejí. Smekám.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: otan on October 06, 2015, 09:46:53
Mně to funguje dobře, ale myslím že jsem nejdřív musel dát vystředění mapy podle GPS.

Psáno v Xperia Z3C

Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: wenca66 on October 06, 2015, 15:00:11
Mně to funguje dobře, ale myslím že jsem nejdřív musel dát vystředění mapy podle GPS.

Psáno v Xperia Z3C
Tím vystředěním mapy podle GPS máš na mysli Tlačítko Centrace (levy spodní roh)? Toto tlačítko mi funguje, ale tlačítko "Rotace" mi sice zobrazí roletku s volbami ale po volbě "Rotace mapy" ani "Zobrazit pohled" se nic nezmění.

Je možné, že jsem neopatrností při manipulaci s telefonem někde něco nevědomky vypnul nebo zapnul. Tedy něco co by mohlo mít na tyto funkce vliv. Před upgradem vše fungovalo jak mělo - leda shoda náhod po upgrade + nevědomky nějaká změna. Napadne někoho, co bych mohl mít nastaveno "špatně" a mělo to vliv na tyto dvě funkce.

Předem díky - mám tuhle navigaci rád... a myslel jsem, že s ní pracovat umím :-(.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Menion on October 06, 2015, 15:24:43
Zkus prosím v nastavení - senzory > hardware kompass , tak to zapnout (pravděpodobně budeš mít vypnuté).
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: wenca66 on October 06, 2015, 16:16:34
HW kompas mám vypnutý - ale nelze ani zapnout je "zašedlý". Jsem přesvědčen že moje Lenovo A660 HW kompas nemá...
Před cca 14 dny jsem zkusil oživit-nastavit Live Tracking. To se povedlo a vše šlapalo.
Cca  2 dny zpátky mi myslím po upg na 3.12.0 Live Tracking nešel spustit - a hned po upg na 3.12.1  opět Live Tracking fungoval, ale současně přestala fungovat ta Rotace mapy / zobrazování úhlu pohledu.

Mylíte, že mám zkusit reinstalaci... bráním se tomu, mám tam mapy, překryvný mapy, nastavení. Co myslíte?
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Menion on October 06, 2015, 16:35:47
No pokud zařízení nemá! HW kompas, pak rotace ani jednoduše fungovat nemůže. Funguje pak jedině při pohybu, tzn. rotace mapy se odvíjí od pohybu zařízení (GPS). Takže zapněte rotaci, rozejděte se a jsem si jis, že se mapa začne též otáčet spolu s modrou šipknou na mapě která znázorňuje pohyb. Za Live tracking omvluva, chyba byla na mé straně.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: wenca66 on October 06, 2015, 21:13:03
Na rotaci "jen a pouze až za pohybu" jsem zvyklý z dob předešlých - dříve se to bez pohybu točilo jako káča "bláznivě-nelogicky". Ale teď to (a možná že, opravdu jen na mém telefonu) fakt nedělá nic ani v klidu ani za pohybu. Bude to znít hloupě, ale jsem rád, že aspoň ten Live Tracking jsem si nevymyslel  ;) . A jste kabrňák, že to přiznáte.

To, že se mapa neorientuje podle pohybu bych chápal - není to asi tak jednoduché, ale že se nezobrazí ani symbol "úhelu pohledu"... Kde je ten zakopanej pes?! Nemá ta nová verze nastaven ten HW kompas natvrdo - ať je či není přítomen?

Mám zkusit na zkoušku nainstalovat nějakou předešlou verzi - aktualizuji automaticky, tak nevím přesě na jeké verzi to běhalo bez problémů, ale tuším tak cca 14 dnů zpátky určitě. Downgrade nebo čistá reinstalace... ale nechce se  mido toho.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Menion on October 06, 2015, 21:56:14
Problém na 90% nebude na vaší straně,objevil se stejný problém u dalšího člověka, report je zde: http://help.locusmap.eu/topic/rotace-mapy-3-12-1 . Dneska večer se mi do toho už moc nechce přiznávám, takže ráno to zkusím hned nějak otestovat a podívám se co by tohle chování mohlo ovlivnit.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: wenca66 on October 07, 2015, 08:31:00
Tak to jsem rád, že problém bude mít jiné řešení než reinstalaci. U mně v pohodě - žádný spěch nejde o život  ;). A díky, jsem rád, že se tím někdo zabývá. Budu rád, když dáte vědět, až bude problém vyřešen a případně co a jak udělat.
Mějte se fajn.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Dan S. on October 11, 2015, 16:18:26
Při pokusu o zobrazení menu/nabidky v Položky se zobrazí pouze černé okno. (http://www.imgup.cz/images/2015/10/11/Screenshot_2015-10-11-14-01-33.png)
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: wenca66 on October 11, 2015, 23:17:55
Potvrzuji vaše zjištění - ALE - tato černá plocha nabídku obsahuje jen je tam proklatě malý rozdíl barvy textu a barvy pozadí (zkoumal jsem to - lze to vidět "ostrým pod úhlem" s nakloňěným telefonem).
Čitelný a totožný obsah vám zobrazí nabídka z pravého horního rohu obrazovky. Takže chyba to je, ale lze ji obejít. Dokonce mám pocit, že tento problém s nečitelným menu "z systémového tlačítka" je na více místech, ale pravý horní roh to jistí  ;). Leč chyba to asi je.

A teď se zeptám já - možná hloupě - jak jste získal ten screenshot? Dík za odpověd a mějte se fajn.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Menion on October 12, 2015, 08:24:24
Zdravím, chyba je tam dlouho, je známá ale bohužel nevím jak jí opravit. Tedy chyba je primárně že tlačítko menu vám zobrazuje tuto spodní nabídku a ne horní menu "tři tečky".
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update - zap/vyp GPS
Post by: wenca66 on October 12, 2015, 09:00:08
Další zjištění (opět si nejsem jist po kterém přesně update to nastalo) - nefunguje mi ovládíní z prostředí Locusu zapínání/vypínání GPS telefonu.
Mám nastaveno "zapnout při spuštění Locus" - Locus mi signalizuje, že je zapnuté ale fakticky není.
Ani manualní zapnout/vypnout na skutečný stav GPS nemá vliv - tzn. musím odejít ven z aplikace a GPS ovlátat z prostředí systému telefonu.
Telefon: Lenovo A660 (stařík ;-) ).
Má někdo podobnou zkušenost - před blíže nespecifikovanou dobou mi to určitě fungovalo?
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Joska 000 on October 12, 2015, 11:47:36
Lokus umí auto i manual zapnout GPS,ale jen u sebe v aplikaci. Já to musím taky řešit zapnutím ve founu. Tuším,že někde mě vyskočila hláška,že aplikace 3tích stran toto mohou mít odmítnuté.Myslím tím zapínání GPS přímo ve founu přes Locus.Jak to povolím,tak už si to v aplikaci mohu ovládat. Ale přednost má vždy foun. Galaxy S4.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: wenca66 on October 12, 2015, 12:08:09
Lokus umí auto i manual zapnout GPS,ale jen u sebe v aplikaci. Já to musím taky řešit zapnutím ve founu. Tuším,že někde mě vyskočila hláška,že aplikace 3tích stran toto mohou mít odmítnuté.Myslím tím zapínání GPS přímo ve founu přes Locus.Jak to povolím,tak už si to v aplikaci mohu ovládat. Ale přednost má vždy foun. Galaxy S4.
Díky - vnukl jste mi myšlenku a pohledal jsem na webu a nelezl následující informaci:

Tohle jsem nevěděl, žil jsem v domění, že je-li povoleno GPS tak automaticky "běží-hledá" a spotřebová energii.
V Locusu jsem to zkoušel - a opravdu je-li povoleno GPS v systému, tak stav GPS Locus řídit umí.
Omlouvám se za zbytečný "poplach".
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Menion on October 12, 2015, 15:29:55
Díky za vyřešení dotazu ... vše přesně, k tomu už nemám co dodat :)
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Joska 000 on October 12, 2015, 18:00:48
Tak to jsem zase nevěděl já. Možná proto,že jsem byl moc netrpělivý.Vyzkouším.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Joska 000 on October 13, 2015, 11:09:57
Tak dnes proveden test a jsem z toho trochu mimo. Zapnout GPS pozici je to samé jak kliknutí na ikonu GPS ve founu nebo pomocí nějaké apky.. To znamená,že Locus toto nedovede. Také mě není jasné a musím říct,že jsem se tím nějak dříve nezabýval,jak vlastně pracuje úsporný režim GPS v nastavení Locusu. Pokud už mám spuštěno z founu,tak Locus sice indikuje zap/vyp,ale jen u sebe.Ve founu jede GPS klidně dál.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: wenca66 on October 13, 2015, 11:36:03
  • Pokud  zaškrtnete (v systému) Použít satelity GPS, mohou aplikace (mapy, navigace,…) pustit GPS modul a číst Vaši polohu. Zaškrtnutí ALE neznamená, že se GPS hned pustí, jen že si ji aplikace mohou zapnout.
  • A to zdali opravdu GPS běží (vyhledává satelity) je indikováno na horní oznamovací liště (symbol kruh s křížem) - pokud tam je, GPS běží. Pokud bliká, modul běží, ale nemá ještě zaměřenu přesnou polohu.

Tohle jsem nevěděl, žil jsem v domění, že je-li povoleno GPS tak automaticky "běží-hledá" a spotřebová energii.
V Locusu jsem to zkoušel - a opravdu je-li povoleno GPS v systému, tak stav GPS Locus řídit umí.
Omlouvám se za zbytečný "poplach".
Mělo by to být tak jak jsem nastudoval kdesi na internetu - viz citace.
Systémová indikace GPS by měla být pouhou indikací "povolení používat GPS aplikacím". Jinak řečeno "neindikuje vyhledávání satelitů".
Z výše popsaného by mělo vyplývat, že pouhým "systémovým povolením GPS"  by nemělo docházet ke zbytečné spotřebě el. energie.
Takže vnitřně Locus zapíná a vypíná v podstatě jen svoji komonikaci se satelity - ale tato komunikace probíhá pouze za předpokladu, že je "povoleno použití GPS" v systému.

Všade jsem použil podmiňovací spůsob, jelikož sám jsem se ještě nestihl přesvědčit o faktu, že výdrž baterie je stejná "s" i "bez" systémového povolení GPS (za předpokladu nepoužívání GPS žádnou aplikací). Lidově řečeno zdali i samotné povolení žere nebo neřere energii  ;).
Možná to zkusím vyzkoušet přes víkend.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Menion on October 13, 2015, 17:40:47
Pánové, nenechte se zmást. Systémové zapínání GPS je opravdu jen povolení jestli aplikace můžou nebo nemůžou GPS využívat. Samo o sobě toto nastavení nic nedělá!! Tzn. v ideálním případě nechat permanentně zapnuté a neřešit.

Jestli je GPS jako taková zapnutá nebo není opravdu poznáte podle systémové ikony ve stavové liště, jinak ne. Zapnuto (ikona GPS v liště) = žere baterii, vypnuto (ikona v liště není) = nežere baterii. Nic více.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Joska 000 on October 13, 2015, 19:52:11
No a nešlo by to tak,jak to řeší SmartMaps,že pri stisknutí ikony v Lokusu tě to hodí přímo do systémového nastavení. I když samozřejmě záleží na zvyku. Uvítal bych ohledně úspory vypnutí v systému,ale to bych asi musel dělat furt ručně.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: wenca66 on October 13, 2015, 20:06:29
No a nešlo by to tak,jak to řeší SmartMaps,že pri stisknutí ikony v Lokusu tě to hodí přímo do systémového nastavení. I když samozřejmě záleží na zvyku. Uvítal bych ohledně úspory vypnutí v systému,ale to bych asi musel dělat furt ručně.
Samozřejmě je to otázka zvyku,
ale tak jak to řeší Locus je v podstatě systémově správně - řeší komunikaci se satelity jen a pouze v rámci své "mateřské aplikace".
Možná by bylo fajn mít volbu v nastavení (nevím zdali to je možné) aby v případě "systémového nepovolení GPS" toto Locus automaticky prováděl.
Já sám jsem se současným stavem při vědomí toho, že systémové povolení "nic nežere" spokojen. Prostě nechám toto povolení zapnuté stále  :)
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Joska 000 on October 13, 2015, 21:10:04
Jj. A nezkoušel jsi co,co žere baterku víc,zda zapnutá GPS v systému,nebo Locus, když cucá info ze satelitů?
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: wenca66 on October 14, 2015, 09:56:33
Jj. A nezkoušel jsi co,co žere baterku víc,zda zapnutá GPS v systému,nebo Locus, když cucá info ze satelitů?
Po zběžném vyzkoušení bych řekl, že lze asi opravdu věřit faktům uvedeným v předešlých příspěvcích, tedy rozdíl je POVOLIT a AKTIVNĚ NAVAZOVAT SPOJENÍ. Je to jako elektrický jistič a vypínač světla - nahozením jističe se žádná energie nespotřebovává... a je-li jistič shozený, vypínač světlo nerozsvítí ;-).
Takže samotné zapnutí v systému, není-li zobrazena ikonka GPS v horním informačním pruhu nic nespotřebovává (zatím to potvrzuji jen po zběžném vyzkoušení).
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Joska 000 on October 14, 2015, 12:50:30
Tak aby jsme to trochu nepletli. Je myšleno zapnout GPS v systému a ikona v liště Locusu? Trochu jsem taky gůglil a záleží jak je ve founu čip vestavěn a případně napájen,ale to už je asi mimo mého technického chápání a ani se tím nebudu zaobírat. Takhle jak to má Locus je to vlastně správně,bo jakmile v něm pracuji offline a to dělám hodně často , tak není důvod GPS v systému founu zapínat. Tak si myslím,že jme si tady dobře porozuměli.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Menion on October 14, 2015, 13:02:35
Pánové, trošku se ve vašich myšlenkových pochodech ztrácím.

Takže moje doporučení (vlastní nastavení): zapnout (povolit používání) GPS v systému a zapomenout že takové nastavení vůbec existuje :)
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: wenca66 on October 14, 2015, 14:25:30
Pánové, trošku se ve vašich myšlenkových pochodech ztrácím.

Takže moje doporučení (vlastní nastavení): zapnout (povolit používání) GPS v systému a zapomenout že takové nastavení vůbec existuje :)
Souhlas - mám to tak již 2 dny také a je to přesně to co mně vyhovuje (povoleno v systému).
Vlastní komunikaci se satelity řeším ZAP/VYP v Locus. (Žere to jen při ZAP).
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Joska 000 on October 14, 2015, 15:49:01
Mno nezapomínejte,že jsou i jiné aplikace,které chtějí znát vaší polohu. U mě tedy neplatí zapnutí pernamentně.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Menion on October 14, 2015, 18:57:12
No aplikace která používá polohu kdy se jí chce bez pořádného důvodu nemá podle mě v telefonu co dělat...

Odesláno z mého D5503 pomocí Tapatalk

Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Joska 000 on October 15, 2015, 08:45:04
Jsou aplikace které jsou zcela legální a u kterých jsem toto získávání nastavil,ale i tak tomu nechci nechávat volný průběh.Však ona si apka zažádá sama a je na mém uvážení jak se rozhodnu. Jinak je to věc osobního vkusu . Toto ale do tohoto vlákna už určitě nepatří.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: milh on October 16, 2015, 23:31:15


Pri POI allert mi nejde nastaviť TTS. Pri navigácii aj navádzaní TTS funguje.

Odoslané z GT-I9100 pomocou Tapatalku
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: milh on October 18, 2015, 00:47:20
Už som na to prišiel. V adresári Locus/data/tts je potrebný súbor so slovenskými inštrukciami sk.tts.

https://onedrive.live.com/?cid=c7d769b07ae7cd80&id=C7D769B07AE7CD80%2130787&authkey=%21AApOu4gKRVBpCT4 (https://onedrive.live.com/?cid=c7d769b07ae7cd80&id=C7D769B07AE7CD80%2130787&authkey=%21AApOu4gKRVBpCT4)

Odoslané z GT-I9100 pomocou Tapatalku
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Menion on October 21, 2015, 13:15:18
Zdravím,

no TTS je třeba mít přeložené právě v takovémto souboru. Díky za něj :) přidám ho do instalace Locusu
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: milh on October 22, 2015, 16:14:23
A nemohli by tie inštrukcie *.tts byť uložené v obchode?

Odoslané z 20040M18         pomocou Tapatalku

Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Dan S. on January 05, 2016, 07:59:37
Hlásím problém s Google Diskem v Locusu. Mám verzi 3.14.1 a celkem často se mi stává, že při importu gpx souboru z Google Disku si jej Locus načítá velice dlouho (v řádech desítek sekund až minut) do té doby než Locus natvrdo ukončím. Po restartu Locusu se z Google Disku odhlásím (tapnuti na odhlášení) a v tom se mi objeví soubory z mého GD a odhlášení neproběhne. Další gpx už se importu je bez problémů. Po nějaké době se proces zas opakuje. Stává se mi to v telefonu i v tabletu.
gpx jsou objemově malé, cca do 1 MB.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Menion on January 06, 2016, 07:03:26
Zdravím Dane, omluva za komplikace, zkus prosím novou verzi 3.14.2, děkuji.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Dan S. on January 06, 2016, 16:56:45
Už to funguje v pořádku, dík za rychlou opravu.
Title: Re: PRO Ver. 3.12.1 - problémy po update
Post by: Menion on January 06, 2016, 21:37:31
Perfekt, to rád slyším.