Locus Map - forum

Support => Troubles & Questions => Topic started by: PeterPablo on August 11, 2012, 15:53:37

Title: Navigation: no voice
Post by: PeterPablo on August 11, 2012, 15:53:37
Hi Menion,

in the meanwhile I tried the navigation of Locus Pro several times. Unfortunately I never hear any commands. I tried to disable and reenable the sound, even downloaded the czeck voice from the shop to switch from the phones tts. I have a Galaxy S2 with original firmware 4.0.3 and use the latest official build from the Android Store.

Please let me know what kind of further information you need to fix this bug.

Peter
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: tommi on August 11, 2012, 17:05:24
Hi Peter,
as I like Menion to work on Locus I try to take some of the support work from him.
What do you see if you tap on 3) in this screen http://docs.locusmap.eu/doku.php/manual ... ion_screen (http://docs.locusmap.eu/doku.php/manual:screens:navigation_screen) ?
What do you see if tap on Choose Voice?
Is the volume slider set to maximum?
Is Mute sounds navigation not ticked?
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: gynta on August 11, 2012, 18:30:09
Quote from: "PeterPablo"
...downloaded the czeck voice from the shop to switch from the phones tts.
I have a Galaxy S2 with original firmware 4.0.3

hi peter
the same hw works fine here.

If you want to use TTS, be sure your system works correctly with TTS.

If you have problems with your TTS, you can use different voices from here  
viewtopic.php?f=42&t=2056#p13176 (http://forum.locusmap.eu/viewtopic.php?f=42&t=2056#p13176)

If you change to an other voice, you should hear a test sound like that: (see/hear attachment)
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: PeterPablo on August 12, 2012, 16:15:22
Hi there,

as before I see three options for voice: "no voice, text-to-speech and eliska oc". I selected Text-to-speec. "Mute navigation" is not ticked. Volume is set to 26%.
I just started (again) a small test and this time selected start and end positions "from map" -- now I heard some tts-voice. This is really strange! I will monitor my issue and perhaps try some different voice.

Thank you!
Peter

edit: I watched the video. Interestingly I only hear a "test-voice" if I switch to "eliska". If I switch to "tts" i do not hear some test-voice.
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: tommi on August 12, 2012, 16:21:29
Hi Peter,
one more hint:
If you see a '?' in the navigation element (3) there will be no voice instructions because the phone is too far away from the planned route.
You can configure the distance here: http://docs.locusmap.eu/doku.php/manual ... navigation (http://docs.locusmap.eu/doku.php/manual:settings:navigation) Invalid distance
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: gynta on August 12, 2012, 16:42:36
Quote from: "PeterPablo"
I only hear a "test-voice" if I switch to "eliska". If I switch to "tts" i do not hear some test-voice.
thats ok
tts works only in "real life"
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: PeterPablo on August 15, 2012, 00:07:26
Today I figured it out. The navigation voice only works when the system is not in silent mode! Please fix this, so that the voice is played out load, even if the phone is in silent mode.
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: Menion on August 15, 2012, 00:49:17
hmm but this is intent! Why you want to play sound when phone is in silent mode??
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: tommi on August 15, 2012, 05:20:16
To me this seems to be a much more general question what should still come out of the loudspeaker if the phone is in silent mode.
I'm also not sure if all phones or even all android phones and even more all apps behave in the same way.
E.g. if I start the mp3player the music is still played on the loud speaker, if the timeout of a timer occurs there is no sound whereas from the same app the sound of an alarm still gets played !?
Is there a general guideline for the behaviour of silent mode for Android?
To come back to the question here, I also tend to Menion's opinion that the voice should be suppressed in silent mode.
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: PeterPablo on August 15, 2012, 10:19:53
Well, I understand your point but it is not intuitive when compared to the big competitor google maps. That's why it took me so long to realise that my phone was in silent mode. If you insist on being silent, when the phone is in silent mode, then I suggest to disable the specific items so that it is clear to the user why he can not hear any noise.

I have my phone in silent mode for 90% of the time and only want some selected apps to be able make "noise".

Peter
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: ketani on August 21, 2012, 02:25:06
Quote from: "tommi62"
Hi Peter,
as I like Menion to work on Locus I try to take some of the support work from him.
What do you see if you tap on 3) in this screen http://docs.locusmap.eu/doku.php/manual ... ion_screen (http://docs.locusmap.eu/doku.php/manual:screens:navigation_screen) ?
What do you see if tap on Choose Voice?
Is the volume slider set to maximum?
Is Mute sounds navigation not ticked?

I have everything right from my side , yet no voice-guided navigation for me though i am a pro user !!  :(
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: tommi on August 21, 2012, 06:33:56
Quote from: "ketani"
Quote from: "tommi62"
I'
I have everything right from my side , yet no voice-guided navigation for me though i am a pro user !!  :(
Sorry, ketani it's hard to help you. It's like someone calling the doctor on the phone and saying I'm sick.
Did you read the complete thread thoroughly?
Could you try also with TTS?
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: ketani on August 21, 2012, 08:52:19
Quote from: "tommi62"
Quote from: "ketani"
Quote from: "tommi62"
I'
I have everything right from my side , yet no voice-guided navigation for me though i am a pro user !!  :(
Sorry, ketani it's hard to help you. It's like someone calling the doctor on the phone and saying I'm sick.
Did you read the complete thread thoroughly?
Could you try also with TTS?

I will try TTS & get back to you , as for the reading the thread thoroughly ... Well i did !!  8-)
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: ketani on August 21, 2012, 19:12:38
Selecting TTS has not helped my cause , it seems it's my bad luck as things are not working for me !!
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: tommi on August 21, 2012, 19:45:21
Quote from: "ketani"
Selecting TTS has not helped my cause , it seems it's my bad luck as things are not working for me !!
No, I don't think its bad luck.
Sorry, I'm running out of ideas.
But again one really important point I'd like to be answeredn by you:
What do you see if you tap on 3) in this screen http://docs.locusmap.eu/doku.php/manual (http://docs.locusmap.eu/doku.php/manual) ... ion_screen ?
If there is only a '?' there will be no voice.
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: Menion on August 21, 2012, 19:47:25
Hi Guys, mainly THANKS Tommi! - looks you're on a good way to solve this, but "bad luck" happen :)

OK, so please ketani. If there is any problem, we need from you better description of this. What are you exactly doing, step by step ...

to start from somewhere, try this ...

1. read this http://docs.locusmap.eu/doku.php/manual ... te_measure (http://docs.locusmap.eu/doku.php/manual:add_new_route_measure) , mainly feature of button 5!
2. start menu > functions > Add new route & measure
3. press button 5
4. on new dialog, press top settings button and also check that you have source for navigation MapQuest or CloudMade!! (important)
5. select some method for example fast car
6. then add on map few (at least two) points by moving map and pressing first button
7. in final, you should see purple base line between your points and blue curve computed from online service between your points
8. press button 7 and then OK to store this route to database

this is complex method how to precisely create route for navigation. Is this working for you? If so and you have such route on map, tap on it and from one of bottom menu select "Navigate"

if any step don't work for you, describe it. This is anyway just method how to create route that may speak. If this will work, next step will be to check if your voice works correctly ...
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: ketani on August 22, 2012, 01:51:11
When i open Menu > Functions .... I get these options....

1>Set right panel

2>Search

3>Share

4>Parking

5>Navigate to

6>Add new point

7>Quick new point

8>Quick switch

9>Screen lock

Your post says "Add new route & measure" ... but there is no such option for me !!
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: tommi on August 22, 2012, 06:15:31
Quote from: "ketani"
When i open Menu >Your post says "Add new route & measure" ... but there is no such option for me !!
Goto Settings->Functions&Modules and check that Navigation and Tracks are ticked.
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: tommi on August 24, 2012, 17:38:36
@ketani: Didn't hear from you. Still problems?
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: ketani on August 25, 2012, 05:06:21
Still no voice support , also once a track is recorded then the navigation should work without data connection purely on GPS but whenever i open the app without data connection it reminds me to start the data connection !!

All said & done ,this app is much complicated to use in comparison to Sygic or Navigon !

I would like to study the operating of this app in detail because i purchased it as it looked pretty interesting , i have no complaints regarding the quality of app & app support provided by our dear Dev Menion (he is a genius & so are you my dear friend tommi62) but it seems that i cannot use it properly till i study it's functionalities & get used to it !!
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: tommi on August 25, 2012, 07:53:45
ketani, I fully agree that it's not so easy when you want to use it for the 1st time like sit in the car, enter the destination and go! I also agree that you can do it like this with Navigon but this one is purely dedicated to navigation, has an onboard database and nothing else where Locus is a swiss knife with dozends of functions and navigation is only one out of them (and still needs some improvement, Menion is aware of this).

Again, it's really important to follow the instructions of Menion accurately. Once you are through you'll find it's still some steps everytime you use navigation but I really promise you, it works! I used it quite a lot especially when being abroad (without internet connection, route stored at home) and it always did it's job.
I learnt to use navigation from at home, not from the car where you have to handle this terribly dangerous engine in the traffic.

We are really willing to help you more but you need to help us more, too. The information you gave us up to now is really, really few. Couldn't you add screenshots and some description where you don't get further?
Title: Re: Navigation: no voice
Post by: PeterPablo on September 05, 2012, 10:30:07
ketani, is your phone in silent mode (independent of what is set in the app)? If so, then first put your phone into non-silent mode.