Locus Map - forum

Support => Troubles & Questions => Solved => Topic started by: bongo on January 30, 2012, 11:03:01

Title: error in RMAP calibration
Post by: bongo on January 30, 2012, 11:03:01
looks like there is an error in calibrating RMAP formatted maps. :cry:

my map has the following projection/datum:
projection: Transversal Mercator
datum: Potsdam Rauenberg DHDN
resolution: 2.5 m/pixel

when placing a waypoint on this map, this does not show at the correct position.

example:
coords of the wpt: 48°08.995 11°31.305
the wpt is shown on the map at about:  48°08.900 11°31.215

when using osm vector maps, the wpt is shown where it should be, but when using RMAP, the map seems to have an offset to the north-east and the wpt is shown in a wrong position.

i also checked this with another RMAP which has same projection/datum but different resolution, and the problem is the same.

first i thought that my maps are bad, but i did the following tests:

- loaded RMAP into compegps on the pc, and the wpt is shown in the right position
- loaded RMAP into oruxmaps, and the wpt is shown in the right position

so i think that definitely locus is the problem, which misinterpretes either the projection or the datum settings.

can you please have a look at this misbehaviour?

thanx!
bongo
Title: Re: error in RMAP calibration
Post by: menion on January 30, 2012, 11:07:03
I'll gladly check it, but I need some sample map with this issue. It's weird because I was almost sure then UTM should work correctly but seems not ...
Title: Re: error in RMAP calibration
Post by: bongo on January 30, 2012, 11:12:52
hm. then map which shows this behaviour is about 1.5gb. not really nice to upload ;-(
maybe, i can find a smaller one, but will still be a few 100mb.
where can i upload this map for you to check (it's definitely too big for email)?
bongo
Title: Re: error in RMAP calibration
Post by: menion on January 30, 2012, 11:19:31
if you can create just some small ... then perfect. If not, 100MB will not be problem. Some web service? Hellshare, maybe one czech service http://leteckaposta.cz/ (http://leteckaposta.cz/) - very useful for files up to around 150MB. Thanks ...
Title: Re: error in RMAP calibration
Post by: bongo on January 30, 2012, 12:40:40
i found a small one. sent it to your email address...
thanx!
Title: Re: error in RMAP calibration
Post by: krzysiekz on January 30, 2012, 21:56:06
I,ve got same error, but with last update my maps work perfect.
Title: Re: error in RMAP calibration
Post by: bongo on January 31, 2012, 08:45:44
i actually have 1.16.3 which shows this problem. think it's the latest one.

seems to be a problem with either Transversal Mercator projection or Potsdam Rauenberg DHDN map datum (or both).
Title: Re: error in RMAP calibration
Post by: menion on February 02, 2012, 07:19:39
uff ... I was playing with this whole evening and night. Finally at morning solved.


I probably understand something wrong, but Datum in configuration file is also used on calibration point. I firstly just converted calibration points from LatLon Datum=WGS84 to defined projection. But this gives me still same errors no matter what I did. Solution is to use LatLon, but Datum= datum from calibration. Hmm good to know :). Probably basic mistake but for sure very very important because I should be error that cause many small calibration issues. Perfect ... so ...fixed, uff :)
Title: Re: error in RMAP calibration
Post by: bongo on February 02, 2012, 09:01:23
great!
so i hope to find the new version in the market soon... ;-)
thanx!
Title: Re: error in RMAP calibration
Post by: menion on February 02, 2012, 11:40:38
test version viewtopic.php?f=25&t=1537#p9270 (http://forum.asamm.cz/viewtopic.php?f=25&t=1537#p9270)

regular market version will take some time now
Title: Re: error in RMAP calibration
Post by: bongo on February 02, 2012, 12:39:08
looks fine now!...
... but i had to uninstall locus free first. when installing over an existing locus free version (had a former testversion installed) calibration was still wrong.
but now, it seems to work fine.
thanx!
Title: Re: error in RMAP calibration
Post by: menion on February 02, 2012, 12:40:41
still wrong? hmm interesting. This should not be ... anyway good that works. Perfect
Title: Re: error in RMAP calibration
Post by: bongo on February 02, 2012, 12:45:17
not really a problem. i think there was a problem with the first installation of 1.16.3 when i installed over a former free version.
when starting 1.16.3. for the first time, it crashed. then i started again and still had the wrong calibration.
so i uninstalled and reinstalled and now it works.