Locus Map - forum

Support => [CZ&SK] - diskuze o Locusu => Topic started by: thirdknown on December 06, 2011, 12:17:26

Title: Mapy TAR
Post by: thirdknown on December 06, 2011, 12:17:26
Ahoj všichni,
zaprvé se s Vámi chci podělit o úspěšnou laboraci s vkládáním TAR map do Locusu.
V Ozi exploreru jsem vytvořil z mých podkladů kalibrovanou mapu. Koupil jsem za 10 britskejch liber program MAPC2MAPC a dal jsem vytvořit mapu pro TrekBuddy. MAPC2MAPC vyhodil složku a já jsem obsah tý složky (ne tu celou složku!) 7-zipem zabalil do TARu. Jednoduše jako do zipu, prostě do TARu (ne tar.gz). Takhle jsem si vytvořil několik map, tedy různých zoomů. Ty jsem pojmenoval stejně, s tím rozdílem, že před přínou jsem napsal číslo zoomu. Jednotlivé soubory vypadaly takhle:

NazevMezeraCislozoomuTeckaTar

Praha 12.tar
Praha 13.tar
Praha 14.tar
Praha 15.tar

Všechny tyhle tary jsem hodil do složky /sdcard/locus/maps/Praha . (ne jenom /sdcard/locus/maps !)

Soubor png (tedy originál mého mapového podkladu), tedy ještě před zpracováním v Oziexploreru (a nebo i po něm) jsem programem FastStone Image Viewer upravil, aby obsahoval jenom 16 barev, je to menší na bajty (ne na px!), locus pak dlaždice toho Taru načítá rychlejc. Záleží, ale na mapě, nakolik jí snížení barev uškodí, aby na ní např. byly rozpoznatelný barvy. Vím, že obyčejná mapa z mapy.cz má málo barev, ale třeba turistická z mapy.cz má těch barev dost, takže redukce na 16 barev je spodní hranice. 8 už ne!
Důležité je zachovat při tvoření v MAPC2MAPC velikost dlaždic 512x512, ozkoušel jsem jiný velikosti, ale tohle je podle mě nejrychlejší. 1024x1024 je pomalejší, 2048x2048 jsem nezkoušel, ale 4096x4096 Locus už nezchroustne (vypne se).

Zadruhé:
Výsledná dlaždice z MAPC2MAPC má okolo 12 kilobajtů. Locus se při načítání taru moc neseká, ale trochu ano, ale je to lepší, než když maj dlaždice okolo 25 kilobajtů.
Chci se zeptat, Menione, zda by nešel Locus upravit tak, aby Tary načítal rychleji?

Ještě malý vysvětlení, proč používám TAR a ne SQLITEDB, ikdyž sqlitedb je rychlejší.
Komunikoval jsem s vývojářem MAPC2MAPC. Napsal jsem mu, že když dělám sqlitedb v jeho programu, má to chybu.
Mám originál v zoomu 13. Když udělám v MAPC2MAPC sqlitedb se zoomem 13, je to větší, než originál. Když udělám se zoomem 12, je to menší, než originál.
Odepsal mě tohle:

The Mobile Atlas format views the world as a square (up to about Latitude 85) with a Mercator Projection. The squares are divided up into more squares : each square is 256x256 pixels and there are 2^Z (where Z is the zoom) squares in each direction - zoom level 1 is attached.
The zoom is always a whole number. So, depending on the scale of your map, the nearest zoom level may be larger or smaller. If you are using applications like Locus (and almost all other Android applications) that use this format then this cannot be changed. If you need the exact map, look for an application that uses an exact format like Trekbuddy or Androzic (both of which MAPC2MAPC will create).
Přiložen soubor osm1.jpg, kterej mě poslal.


Tak díky za případnou odpověď a reakce
Pavel
Title: Re: Mapy TAR
Post by: Menion on December 06, 2011, 12:28:52
Ahoj Pavle,
  určitě to můžeme ještě nějak vylepšit. Jinak pěkná techická zpráva ;). Ten TAR formát přeci jen není zcela ideální. Právě pracuju na podpoře pro další formáty, snad jich časem pár přibude. Akorát dneska dodělávám podporu pro RMAP formát. Není v exportu mapc2mapc programu? Jinak důvod proč používáš TAR chápu a SQLite má opravdu nevýhodu jak kolega píše, tzn. má omezený rozsah zoomu a je potřeba vybrat pro export ten nejbližší.

  jinak TAR který locus podporuje má několik omezení vyplívajících ze staré implementace celého systému. Určitě na tom v nejbližší době zapracuju a snad trošku pohnu i s tou rychlostí
Title: Re: Mapy TAR
Post by: thirdknown on December 06, 2011, 13:09:17
Ahoj,
díky za odpověď.
RMaps je v MAPC2MAPC, ale jedná se o schodnou sqlite databázi, jako Locus. Přikládám screen z MAPC2MAPC.

V úvodu do této diskuze jsem napsal toto:
Výsledná dlaždice z MAPC2MAPC má okolo 12 kilobajtů. Locus se při načítání taru moc neseká, ale trochu ano, ale je to lepší, než když maj dlaždice okolo 25 kilobajtů. Jedná se o turistické mapy z mapy.cz !
Opravuji, že se jedná o velikosti pro dlaždici 256x256.
To však nic nemění na tom, že je dobré - podle toho, jak jsem to ozkoušel - používat dlaždice 512x512.

Pavel
Title: Re: Mapy TAR
Post by: Menion on December 06, 2011, 13:14:38
nemyslel jsem Maps ale RMAP, formát používaný programem CompeGPS/TwoNAV, ak se jukni jestli tam není
Title: Re: Mapy TAR
Post by: thirdknown on December 06, 2011, 13:27:08
Nenašel jsem, každopádně je tam tohle:

Maverick
AndNav
OsmTracker
Back country navigator
Gaia GPS
Orux maps
Locus / RMaps sqlitedb
Alpinequest / MyTrails
SAS Planet
MGMaps / MyTrails
Gemf
Garmin
TrekBuddy
JNX
Androzic (Ozi)
Kap chart
(a bit map pro mobily od jablíčkářů)
Title: Re: Mapy TAR
Post by: Menion on December 06, 2011, 13:43:39
hmm, fajn ... tak Locus z toho navíc umí ještě GEMF, ale to je to samé jak SQLite jen rychlejší.

koukám že ten program je celkem zaměřen na Android programy, zajímavý. No jestli by jsi mi poslal ke stažení jeden mapový soubor s 512x512 px dlaždicemi, tak na to v průbehu týdne hodím rychlé oko jestli se to nedá nějak jednoduše zrychlit. každopádně jak jsem psal, ten TAR formát čeká trošku revize a taky přibudou jiné fomráty (pevně věřím) takže TAR určitě nebude ideální formát
Title: Re: Mapy TAR
Post by: thirdknown on December 06, 2011, 14:03:27
Zde to je:
V obyčejným zipu.
Původní barvy, docela se to v Locusu při přetahování seká: www.pavelweb.wz.cz/dobrouc13_tilesv.zip (http://www.pavelweb.wz.cz/dobrouc13_tilesv.zip)

16bit, ujde to: www.pavelweb.wz.cz/dobrouc13_tilesm.zip (http://www.pavelweb.wz.cz/dobrouc13_tilesm.zip)
Title: Re: Mapy TAR
Post by: Menion on December 08, 2011, 10:26:41
hmm tyhle mapy ti v locusu fugnují? To se docela divím .. mají jen dva kalibrační body a to bohužel pro můj způsob výpočtu kalibrace nestačí ...

EDIT: eh promiň, už tam mám udělaný dopočet pro zbývající když jsou jen dva v protějším rohu, porkačuju v testu :)
Title: Re: Mapy TAR
Post by: thirdknown on December 08, 2011, 20:50:17
Tyhle mapy mě v Locusu fungujou. Je to jenom o pár bodů posunutý, když to srovnám se staženou mapou (třeba MOBACem)... Prostě jen přepnu mapu a je to (skoro) na tom místě, kde to bylo v jiný mapě.
Title: Re: Mapy TAR
Post by: Menion on December 09, 2011, 19:46:14
no heleď problém s rychlostí nijak nevymyslím, teda přes veškerý hraní který jsem s tím měl, nevidím možnost jak načítání dlaždic urychlit. Problém proč se to seká je ten, že 512x512 dlaždice trvají moc dlouho na načtení (zlášt když potřebuje třeba tři najendou) no a já to u tar map mám udělané tak že se načítají v hlavním vlákně a proto to u těch 512x512 jakoby vždy lehce zasekne telefon ... 256x256 by měly být určitě rychlejší a hlavně šetrnější k paměti telefonu ...

jinak můžeš zkusit novou verzi (viewtopic.php?f=25&t=1250#p7349 (http://forum.asamm.cz/viewtopic.php?f=25&t=1250#p7349)), kde by to mohlo být o trošku rychlejší ale moc si neslibuj. Jinak koukám jak ty mapy sedí a zdá se že jsou o nějakých 50 metrů mimo ... jinde ti to sedí takže je chyba v locusu nebo je to chyba v kalibraci, netušíš?
Title: Re: Mapy TAR
Post by: rumcajs_tr on July 23, 2012, 19:14:31
Ahoj, mám dotaz, dělám si nějaké rozsáhlejší mapy v TAR a u ZOOM 14 mi už vychází TAR větší než 4GB, což naráží na limit FAT32. Tak se chci zeptat, jestli pro jednu úroveň zoomu musí být jen jeden TAR soubor nebo může být třeba 15_CZECH_WEST.TAR a 15_CZECH_EAST.TAR, tj rozdělit to na dva soubory ale aby to Locus zobrazoval v jedné vrstvě... než to budu zkoušet s takovým objemem dat, chci se zeptat,... protože ty experimenty trvají hrozně dlouho :-)
Title: Re: Mapy TAR
Post by: psuk on July 23, 2012, 22:11:02
Ahoj, Locus v rámci jednoho zoomu vždy pracuje jen s jedním tar souborem, bohužel. Jake mapy chces vyrabet? Mozna ti muzu uz nejake nasdilet ;)
Title: Re: Mapy TAR
Post by: rumcajs_tr on July 24, 2012, 07:14:09
Ahoj, dík za info, takže tím pádem končím na ZOOM 14 (3,4GB) :-) Dělal jsem si nové turistické MAPY.CZ :-) Už to je hotovo.
Title: Re: Mapy TAR
Post by: rumcajs_tr on July 24, 2012, 18:54:11
HELP! Mám problém u TAR souboru level 14 (3,4GB) protože v určité části ČR mi LOCUS místo dlaždic hlásí "Neznámý problém". Nevím, zda je problém v mapě nebo ne, existuje nějaký jiný program na PC nebo ANDROID, abych zjistil jestli je problém v mapách nebo v LOCUSu?

PS: Zkusím to večer ještě jednou vygenerovat - naštěstí jsou dlaždice stažené, tak mě čeká jen "chvíli" počkat na výpočetní výkon PC a HDD... :-)
Pokud to bude opět stejná chyba, přemýšlím, jestli by se někam dal uložit 3,4Gb soubor, aby se na něj někdo koukl...
Title: Re: Mapy TAR
Post by: rumcajs_tr on July 25, 2012, 07:22:01
Tak problém stále přetrvává :-( LOCUS v některých místech ČR vypíše místo zobrazení dlaždice text "Neznámý problém" a jinde dlaždice v pohodě zobrazí... Ta chyba se vyskytuje v souvislém pásu odshora až dolů, úplně na západě je to OK, na východě (morava) taky, ale třeba Praha se prostě nezobrazí...
Mohla ny se nějaká dobrá duše zkusit mrknout na ten TAR. Nahrál jsem ho provizorně na uložto.
http://http://www.uloz.to/20100554/czech14-tar
Asi mám něco blbě v mapě, ale nevím co?
Title: Re: Mapy TAR
Post by: Menion on July 25, 2012, 07:28:50
klidně se ti an to podívám, jen momentálně mapa nejde stáhnout. Nicméně problém by mohl být v pojmenování dlaždic. Počkám chvilku a až to půjde stáhnout tak to prozkoumám.

EDIT: a už to jede ... odpoledne dám vědět
Title: Re: Mapy TAR
Post by: ormoru on July 25, 2012, 08:26:53
Potvrzuji. Udelal jsem si vlastni mapu s tou samou chybou nad Prahou. Mozna velikost souboru. Vyrez Prahy o velikosti 700 MB je v pohode. Nesla by vymyslet podpora pro vice Taru pro jeden zoom? Tim by se mohli zmensit velikosti souboru ...
Title: Re: Mapy TAR
Post by: rumcajs_tr on July 25, 2012, 08:46:35
Ahoj, moc děkuji, pokud se Ti podaří najít chybu!
Možná je to fakt velikostí souboru...jenže víc TARů na jeden ZOOM nejde.

Určitě souhlasím a podporuji myšlenku, že víc TARů na jeden zoom by vyřešilo nejen tento problém, ale třeba i to, že toto je poslední úroveň mapy, která se dá takhle stáhnout celá... další level už by měl velikost >4GB a to naráží na limity filesystému FAT32, takže s tímto souborem se na Androidu nedá pracovat. Na XDA Developers existovaly sice pokusy, zformátovat kartu jako Ext3, ale myslím, že s tím stejně byly problémy.
Teda ne že bych si chtěl dělat ještě jeden detail mapy ČR - to už by mělo okolo 8GB, ale třeba pár oblastí udělat ještě v jedné úrovni detailu větší by se hodilo... jenže to by bylo víc TARů na jednu úroveň zvětšení a to bohužel zatím LOCUS nedokáže interpretovat.
Díky předem za jakýkoliv help!
Title: Re: Mapy TAR
Post by: rumcajs_tr on July 25, 2012, 21:24:24
Quote from: "ormoru"
Potvrzuji. Udelal jsem si vlastni mapu s tou samou chybou nad Prahou
Můžu se zeptat, jakým programem jsi to dělal? Já použil MapGen v3.0b. Pokud jsi použil jiný program, je asi chyba v LOCUSu, pokud stejný, může být chyba i v MapGen v3.0b
Dík za info.
Title: Re: Mapy TAR
Post by: psuk on July 25, 2012, 21:27:24
resenim by bylo prevest tar format na sqlitedb, pote muze byt nekolik mensich map v jednom zoomu...bohuzel jsem to nedokazal prevest...
Title: Re: Mapy TAR
Post by: ormoru on July 25, 2012, 22:00:02
@rumcajs_tr Ano, dělal jsem to tím samým programem. Že by tar měl problém ztarovat tak velkou složku?
@psuk Právě, že nemůžu dostat TAR mapy vytvořené MapGenem do SQLite :( Věděls bys, jak? Mappc2mapc i zde zmíněný konvertor (http://http://forum.locusmap.eu/viewtopic.php?f=44&t=73) nejde :(
Title: Re: Mapy TAR
Post by: Menion on July 25, 2012, 22:41:25
zkuste tohle https://dl.dropbox.com/u/8015949/Locus% ... .5.3.3.apk (https://dl.dropbox.com/u/8015949/Locus%20%28dev%29/test_versions/2.5.3.3.apk)

sice to bude opět cca půl hodiny inicializovat, ale velké mapky by měly fungovat. A propo rumcajsi, co je to za zdroj ze kterého máš dělanou tu ČR? Moc pěkná mapa
Title: Re: Mapy TAR
Post by: rumcajs_tr on July 26, 2012, 07:41:48
Ahoj, díky moc! Potvrzují, že už to funguje správně. Vyjde prosím update i pro PRO verzi (mám ji koupenou)?
Jinak zdroj map jsou ty nové mapy.cz od seznamu, pokud bude zájem, můžu se podělit :-)
Title: Re: Mapy TAR
Post by: ormoru on July 26, 2012, 08:58:00
Tohle je jen testovací verze. Po odladění bude klasický update přes playstore.
Title: Re: Mapy TAR
Post by: ormoru on July 26, 2012, 09:01:37
Quote from: "menion"
zkuste tohle https://dl.dropbox.com/u/8015949/Locus% ... .5.3.3.apk (https://dl.dropbox.com/u/8015949/Locus%20%28dev%29/test_versions/2.5.3.3.apk)

sice to bude opět cca půl hodiny inicializovat, ale velké mapky by měly fungovat. A propo rumcajsi, co je to za zdroj ze kterého máš dělanou tu ČR? Moc pěkná mapa

Mapu to zobrazi. Zkusil jsem zoomovat delší dobu pořád dokola bez zobrazených waipontů a po čase komplet vytuhne telefon. Reaguje jen hw tlačítko off. Asi se naplnila paměť? Při takovémto vytuhnutí je logcat asi na nic, že?
Title: Re: Mapy TAR
Post by: rumcajs_tr on July 26, 2012, 10:03:29
Ještě bych pořešil, jak se vypořádat s většími soubory než 4GB. Jsou v zásadě dvě možnosti:
1. Vytvořit více TAR map pro jeden zoom o velikosti < 2GB a naučit LOCUS zobrazovat mapy TAR s více souborů v jedné úrovni zoomu
2. Stejně jako v bodě 1 vytvořit více TAR map pro jeden zoom o velikosti < 2GB a najít funkční SW, který dokáže převést TAR mapy do formátu .sqlitedb, s tím už si LOCUS poradí.

Bohužel v současnosti nefunguje ani jedno z těchto řešení.
Zajímal by mě názor autora i ostatních, kterou cestou se vydat. :-)
Title: Re: Mapy TAR
Post by: ormoru on July 26, 2012, 10:36:15
Jsem pro bod 2. Ono staci najit  jen ten funkcni sw. U sqlite map muzes treba prolinat dve mapy nad sebou.  Kdyz mas 2 sqlite mapy se stejnym zoomem v jednom adresari, tak ti je taky zobrazi v jednom zoomu.
Title: Re: Mapy TAR
Post by: psuk on July 26, 2012, 14:58:49
Nezkusite kontaktovat vyrobce mapgenu, zdali by nemohl program generovat mapy v sqlitedb misto v tar?
Title: Re: Mapy TAR
Post by: rumcajs_tr on July 26, 2012, 15:35:17
S výrobcem jsem v úzkém kontaktu a bohužel na to nemá čas... třeba ho v budoucnu ukecám :-)  prozatím budu hledat konvertor...
Title: Re: Mapy TAR
Post by: psuk on July 26, 2012, 15:47:49
napadl mne vyuzit MOBAC, kdyby jako mapsource bral prave tady tu tar mapu...
Title: Re: Mapy TAR
Post by: rumcajs_tr on July 26, 2012, 17:05:58
Bohužel, to taky nejde, respektive to není tak jednoduché - viz diskuse zde http://http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=3486&postdays=0&postorder=asc&start=350

Quote
To podstatné je podle mne rozdíl v projekci: Google Maps či Cykloatlas.cz zahrnutý v Mobac používají projekci Mercator, zatímco mapy.cz používají projekci Transverse Mercator.