Author Topic: Non existing roads on World map  (Read 624 times)

Offline leschek

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
Non existing roads on World map
« on: April 17, 2018, 18:21:42 »
Last summer I was travelling around North India and I was using Locus with vector maps from OpenAndroMaps and World map from your store. It was OK until I had to zoom out the map to level 8 and lower, which I used for planing the route. Unfortunately the World map showed me some non existing roads, so it was useless for the planing. I wrote to OpenAndroMaps forum (link), because I thought it was problem with their map, but it seems it is issue with World map I get from Locus store. The map is loaded at certain levels (I guess at level 8 and lower) automatically instead of the map with bigger resolution (in my case the India map from OpenAndroMaps).

I would like to ask if there is in Locus some option to disable loading of the World map in areas where user has his/her own map with levels the World map is provided.
 
Other solution is to fix the World map, but I guess it would be harder to do it.

Here are screenshots of that area:
EDIT: (area around N 31°19.210′ , E 078°35.861′)





Czech translation:

Minulý rok jsem cestoval po severní Indii a jako zdroj map jsem používal Locus s vektorovýma mapama z OpenAndroMaps a World mapou z Locus Storu. Vše fungovalo opravdu výborně až do chvíle, než jsem odzoomoval na úroveň 8 a nižší a začal plánovat cestu. V té chvíli se zobrazili na mapě neexistující cesty a mapa najednou byla pro plánování nepoužitelná. Nejdřív jsem si myslel, že je to chyba OpenAndroMaps, tak jsem napsal na jejich fórum (odkaz), ale z odpovědí a nějakých testů jsem zjistil, že problém je ve World mapě, která se automaticky zobrazí od úrovně 8 místo mapy s větším rozlišením jako je třeba mapa Indie z OpenAndroMaps.

Chtěl bych se tedy zeptat, jestli je v Locusu nějaké nastavení, které by umožnilo vypnout World mapu v případě, že existuje pro tu úroveň zvětšení jiná mapa.

Dalším řešením by asi bylo opravit World mapu, což si myslím, asi bude složitější.
« Last Edit: April 17, 2018, 18:26:11 by leschek »
 

Offline Condor

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 252
  • Thanked: 13 times
    • View Profile
  • Device: HTC_One_M9_pro (HTC_Desire_500) HTC_Desire_300_free
Re: Non existing roads on World map
« Reply #1 on: April 18, 2018, 01:24:13 »
Zdravím,

Mapy:
Správne fungovanie prepínania map môže no nemusí správne fungovať s mapou z iného zdroja.
V tomto prípade odporúčam vypnúť automatické prepínanie map a Locus bude používať zvolenú mapu.
Druhá možnosť v prípade viacerých map z takého zdroja na zachovanie automatického prepínania odstrániť prehľadovú mapu.
Najvhodnejšie bezstarostné riešenie je používať oficiálne LoMapy ktoré ponúkajú viac informácií a fungujú v Locuse a všetkými jeho funkciami.
Prehľadová mapa sveta je prehľadová a nie podrobná.


Ohľadne plánovania trasy:
Navigácia a plánovanie trasy nemá nič spoločné s mapou ktorá je len vizuálny podklad. Bude to fungovať aj na prázdnom podklade.
Pre navigáciu je rozhodujúci zdroj navigačných údajov. V Locuse je viacero možnosti poskytovateľov online alebo offline dát. Dostupnosť ciest a možnosti navigácie sú závislé a rôzne podľa použitého zdroja dát pre navigáciu.

P.S.:
Pre zaujímavosť som pozrel koľko stojí oficiálna LoMapa Indie. Cena (ak sa to za cenu vôbec dá považovať) je 0,12 € (12 centov alebo 3 koruny) myslím že to by rozpočet na cestu do indie nepoložilo ;-)
Tiež som niekedy hľadal ťahal skúšal mapy...  ten čas nestojí zďaleka za tie peniaze a ešte ponúkajú ďalšie funkcie, vzhľady, body atď. A spoľahlivo fungujú. Je to na zváženie.

Prajem príjemné cestovanie s Locusom a vždy šťastne a bezpečné do cieľa.


Automatic translate to EN

Hello,

maps:
Map switching may work properly with a map from another source.
In this case, I recommend turning off automatic map switching and Locus will use the map you selected.
The second option for multiple maps from this source to preserve automatic switching is to remove the overview map.
The most convenient worry-free solution is to use official LoMaps that offer more information and work in Locus and all of its features.
The World Map is a report and not detailed.


For route planning:
Navigating and planning a route has nothing to do with a map that is just a visual background. It will also work on an empty substrate.
A source of navigation data is crucial for navigation. Locus has several options for online or offline data providers. Route availability and navigation options vary depending on the data source used for navigation.

P.S .:
Interestingly, I've seen how much LoMap India is worth. The price (if it is worth the price at all) is € 0.12 (12 cents or 3 crowns) I think it would not cost the budget for the trip to India ;-)
I've also sometimes been looking for tugged maps ... that time is not worth the money and still offers other features, looks, points, etc. And they work reliably. It's for consideration.

I'm looking for a nice travel with Locus and always happy and safe to the finish.
« Last Edit: April 18, 2018, 01:51:38 by Condor »
 

Offline leschek

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: Non existing roads on World map
« Reply #2 on: April 18, 2018, 02:07:11 »
Ahoj a díky za odpověď

Správne fungovanie prepínania map môže no nemusí správne fungovať s mapou z iného zdroja.
V tomto prípade odporúčam vypnúť automatické prepínanie map a Locus bude používať zvolenú mapu.

Můžu se zeptat, kde přesně v Locusu tohle nastavení najdu?

Druhá možnosť v prípade viacerých map z takého zdroja na zachovanie automatického prepínania odstrániť prehľadovú mapu.

Pokud je to myšleno tak, že smažu World mapu, tak to opravdu funguje, ale určitě to není nejlepší řešení.

Najvhodnejšie bezstarostné riešenie je používať oficiálne LoMapy ktoré ponúkajú viac informácií a fungujú v Locuse a všetkými jeho funkciami.

Mapy z OpenAndroMaps používám, protože jsou aktuálnější. Autor je pravidelně aktualizuje - obvykle je nová verze na začátku měsíce.

Prehľadová mapa sveta je prehľadová a nie podrobná.

To jistě není a nevadilo by mi, kdyby na ní nějaké cesty chyběly. Trochu nepříjemné ovšem je, že jsou na ní cesty, které neexistují.

Navigácia a plánovanie trasy nemá nič spoločné s mapou ktorá je len vizuálny podklad. Bude to fungovať aj na prázdnom podklade.
Pre navigáciu je rozhodujúci zdroj navigačných údajov. V Locuse je viacero možnosti poskytovateľov online alebo offline dát. Dostupnosť ciest a možnosti navigácie sú závislé a rôzne podľa použitého zdroja dát pre navigáciu.

Omlouvám se, že jsem špatně popsal plánování cesty. V mém případě nejde o navigaci, ale znamená to, že jsem na mapě v Locusu viděl cestu z bodu A do bodu B (z Dehra Dun do Rekong Peo), kterou jsem chtěl použít, a o které jsem si myslel, že by po ní měly jezdit autobusy (což jsem vydedukoval na základě toho, že je na mapě světa, tudíž asi bude důležitá), ale ta cesta prostě neexistuje, tak jsem si musel udělat "zajížďku" přes město, kterému jsem se chtěl na základě informace z World mapy vyhnout (ona to vlastně ve skutečnosti zajížďka nebyla, protože cesta, která je na mapě, neexistuje). Naštěstí jsem měl dost času a nevadilo mi, že cesta trvala o cca den dýl, než jsem si myslel, že bude. Trochu mi ale vadí, že World mapě už nemůžu věřit, a že budu muset info, které na ní najdu kontrolovat s jinými zdroji. World mapa je jinak přehledná a tak se na ní dobře plánovala hrubá trasa na několik dní dopředu.

Pre zaujímavosť som pozrel koľko stojí oficiálna LoMapa Indie. Cena (ak sa to za cenu vôbec dá považovať) je 0,12 € (12 centov alebo 3 koruny) myslím že to by rozpočet na cestu do indie nepoložilo ;-)
Tiež som niekedy hľadal ťahal skúšal mapy...  ten čas nestojí zďaleka za tie peniaze a ešte ponúkajú ďalšie funkcie, vzhľady, body atď. A spoľahlivo fungujú. Je to na zváženie.
Jak už jsem napsal, tak OpenAndroMaps používám, protože jsou aktuálnější než mapy z Locus storu (ačkoliv jsem to už několik měsíců nekontroloval, třeba jsou taky každý měsíc nové). Mimochodem, po stažení Lomapy zmíněné oblasti jsem zjistil, že problém s World mapou stále přetrvává a nezáleží na tom, z jakého zdroje používám podrobnou mapu.
« Last Edit: April 18, 2018, 02:26:49 by leschek »
 

Offline Condor

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 252
  • Thanked: 13 times
    • View Profile
  • Device: HTC_One_M9_pro (HTC_Desire_500) HTC_Desire_300_free
Re: Non existing roads on World map
« Reply #3 on: April 18, 2018, 02:50:17 »
Nastavenie > mapy > offline mapy

Tam nájdeš rôzne možnosti ako chceš aby sa mapy správali. Myslím že niektorá zaberie a bude fungovať podľa Tvojich potrieb. Ak nie tak tie vyššie spomínané možnosti.

To s tou cestou je fakt vopruz či jak to hovoríte.

Neviem či je dobré spoliehať sa na prehľadovú mapu a jej "aktuálnosť". Snáď len ako posledná núdzová možnosť orientácie ak by nastala situácia že žiadna iná mapa nie je dostupná.

Cestujem často po Balkáne a pri plánovaní si overujem cesty aspoň z dvoch zdrojov. Mapy oblasti (štátu) a nejaký lokálny zdroj daného štátu. Cestu aj keď zjavne vidim na mape si nechám vypočítať navigáciou. V prípade nejakej nezhody trasy a údajov na mape ma to upozorní na možný problém ktorý treba preveriť.

Ja skôr kladiem dôraz na čo najaktuálnejší zdroj navigačných dát v danej oblasti. Aká mapa je pod tým nie je nevyhnutné dôležité. Už som jazdil po zelených lúkach a dokonca v jednom prípade aj cez vodnú plochu len podľa "fialovej čiary" z navigácie.
 

Offline Condor

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 252
  • Thanked: 13 times
    • View Profile
  • Device: HTC_One_M9_pro (HTC_Desire_500) HTC_Desire_300_free
Re: Non existing roads on World map
« Reply #4 on: April 18, 2018, 03:07:50 »
Pozrel som teraz ako sa vlastné správa prehľad mapa a áno je to tak ako píšeš že od zoom 8 sa prioritné zobrazuje táto prehľad mapa aj keď pre celú oblasť sú dostupné podrobnejšie mapy.
Predpokladám že toto správanie je zámerné asi kvôli rýchlosti načítania mapy. Je to na diskusiu s autorom aplikácie či to takto má fungovať a je to zámer alebo nepredpokladané správanie.
Pravdu povediac som také zmenšenie nikdy nepoužil pre plánovanie alebo jazdu. Je to fakt už len pre základnú orientáciu pozície veľkých miest a štátov.

No podľa môjho názoru by to ešte pri 8 mohlo brat lokálne mapy a až pri 7 prejsť na prehľad. world map.
Pri veľkých štátoch alebo oblastiach by to bolo vhodnejšie.

+edit @Menion
Tak som sa pokúsil zbaviť tej prehľadovej mapy a ono to fakt nejde žiadnou užívateľský dostupnou cestou v Locuse. Všetky automatické voľby zmeny mapy som zakázal no od zoom 8 si Locus vždy načíta world map! A toto už je chyba a zlé!

Takže momentálne riešenie je jedine zmazať túto mapu zo zariadenia manuálne.

Dodatok
Zmazal som world base map a zistil som že lokálne mapy LoMap pri zoom 8 a menej poskytujú menej detailov ako prehľadová mapa sveta.

Takže nastavenie world base map od zoom 8 je SPRÁVNE a žiadúce.

Tým pádom niet čo riešiť ;-)
« Last Edit: April 18, 2018, 04:12:54 by Condor »
 

Offline john_percy

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 484
  • Thanked: 44 times
    • View Profile
  • Device: MotoG
Re: Non existing roads on World map
« Reply #5 on: April 18, 2018, 10:06:45 »
"World Base Map" is installed automatically by Locus to speed up the display for low zooms when using a vector map. It appears for zoom level 8 and below. The current version (version 3) has the error reported in the original post.

1. You can use a different world base map by
a) Download and install an non-transparent world map for Locus from OAM: https://www.openandromaps.org/en/downloads/general-maps - for either zoom levels 1-8 or 1-9. (The transparent version is no longer needed or wanted for Locus.) Follow the instructions carefully as these are not vector maps and go in a different folder from standard vector maps from OAM.
b) Go to Locus: Settings > Maps > Offline Maps > General World Map  and select the map you have just downloaded. Note that if you select "Disabled" it disables this additional feature and reverts to default behaviour and the Locus World Map is used for zoom level 8 and below (if present).

2. If you don't want to use either the Locus Map or a different world map you have to physically remove the Locus World Base Map. I don't recommend this as the vector maps which will be used instead can be very slow at low zooms. However, you can do this in Locus Store, though it is not obvious. Find World Base Map by searching for it. Because the world map was not installed through the Store you may see a blue button that says "Download" - tap this to download the map again and register it with the Store.  Now the blue button says "Remove" and you can tap it to remove the map.
« Last Edit: April 18, 2018, 10:11:25 by john_percy »
 

Offline voldapet

  • Administrator
  • Padavan of Locus
  • *****
  • Posts: 452
  • Thanked: 8 times
    • View Profile
Re: Non existing roads on World map
« Reply #6 on: April 18, 2018, 10:41:54 »
World map has specific behaviour. Locus automatically use it for zoom-levels <= 8.
There are two options: you can delete the maps or you can rename it from _world to "world" (Locus recognize it only by it's name). Map will be visible in list of offline map (if you rename it) and you can select it manually. But it's needed to use custom theme for world map https://github.com/asamm/mapsforge-v3-modded/tree/master/theme-world/src/main/assets/themes/mapsforgeV3 and it's needed to use it only for zooms 0 - 8.

World map is generated mainly from  http://www.naturalearthdata.com/  data set. I think that it's possible to edit problematic ways. Are there more non existed ways?
-- CS --
World mapa ma trochu specificke chovani. Pokud je stazena, tak se automaticky zapina pro zoom-levely 8
a nizsi. Opravdu jedinou moznosti je mapu smazat - respektive je mozne je i prejmenovat napr z _world na "world" Mapa se tak stane viditelnou v seznamu offline map, bude mozne ji rucne vybrat, ale bude potreba pouzit i specialni tema pro world mapu https://github.com/asamm/mapsforge-v3-modded/tree/master/theme-world/src/main/assets/themes/mapsforgeV3

Data pro world map cerpame z http://www.naturalearthdata.com/  nicmene pravdepodobne bude mozne cesty editovat. Je problematickych cest vic?
 

Offline leschek

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: Non existing roads on World map
« Reply #7 on: April 18, 2018, 15:21:22 »
Děkuji všem za odpovědi/Thank you all for the replies

Neviem či je dobré spoliehať sa na prehľadovú mapu a jej "aktuálnosť". Snáď len ako posledná núdzová možnosť orientácie ak by nastala situácia že žiadna iná mapa nie je dostupná.

Já jsem ale neměl důvod mapě nevěřit. Navíc jsem nejdřív vůbec netušil, že se oblast může načítat ze dvou map, proto jsem taky napsal na fórum OpenAndroMaps, kde jsem zjistil, že je problém s World mapou z Locus storu. Do té doby jsem s mapou taky neměl žádné problémy. Navíc by mě nenapadlo, že na ní budou neexistující cesty. Obvykle na mapách můžou nějaké cesty chybět. A měřítko (úroveň 8) bylo pro plánování další cesty ideální.

"World Base Map" is installed automatically by Locus to speed up the display for low zooms when using a vector map. It appears for zoom level 8 and below. The current version (version 3) has the error reported in the original post.

1. You can use a different world base map by
a) Download and install an non-transparent world map for Locus from OAM: https://www.openandromaps.org/en/downloads/general-maps - for either zoom levels 1-8 or 1-9. (The transparent version is no longer needed or wanted for Locus.) Follow the instructions carefully as these are not vector maps and go in a different folder from standard vector maps from OAM.
b) Go to Locus: Settings > Maps > Offline Maps > General World Map  and select the map you have just downloaded. Note that if you select "Disabled" it disables this additional feature and reverts to default behaviour and the Locus World Map is used for zoom level 8 and below (if present).

Thanks, this works quite well, although I prefer the behaviour of World map from Locus store, because I don't have to switch manually to more detailed map when I zoom in (Locus do it automatically  for me).

2. If you don't want to use either the Locus Map or a different world map you have to physically remove the Locus World Base Map. I don't recommend this as the vector maps which will be used instead can be very slow at low zooms. However, you can do this in Locus Store, though it is not obvious. Find World Base Map by searching for it. Because the world map was not installed through the Store you may see a blue button that says "Download" - tap this to download the map again and register it with the Store.  Now the blue button says "Remove" and you can tap it to remove the map.

I figured out that the easiest way is to rename the World map to disable it and restart Locus. It's also working great in areas where is not internet connection (without access to Locus store).

World map has specific behaviour. Locus automatically use it for zoom-levels <= 8.
There are two options: you can delete the maps or you can rename it from _world to "world" (Locus recognize it only by it's name). Map will be visible in list of offline map (if you rename it) and you can select it manually. But it's needed to use custom theme for world map https://github.com/asamm/mapsforge-v3-modded/tree/master/theme-world/src/main/assets/themes/mapsforgeV3 and it's needed to use it only for zooms 0 - 8.

Thank you for your help. I tried to rename the map and it is working. I still didn't have a time to try the custom theme you mentioned, but I will try it in the evening or tomorrow.

World map is generated mainly from  http://www.naturalearthdata.com/  data set. I think that it's possible to edit problematic ways. Are there more non existed ways?

That would be great. In the area where I was this is the only road I can confirm (I was on the north end of this road), but I believe there is more roads like this (its border area between India and China in Himalayas and I don't believe there are those roads crossing the border. There could by some old footpaths though).

It maybe would be worth to create topic about the issue and ask Locus users if they can report non existing roads. But I'm not sure, how to report it. Would be screenshots enough? Or what other info would you need?

World mapa ma trochu specificke chovani. Pokud je stazena, tak se automaticky zapina pro zoom-levely 8
a nizsi. Opravdu jedinou moznosti je mapu smazat - respektive je mozne je i prejmenovat napr z _world na "world" Mapa se tak stane viditelnou v seznamu offline map, bude mozne ji rucne vybrat, ale bude potreba pouzit i specialni tema pro world mapu https://github.com/asamm/mapsforge-v3-modded/tree/master/theme-world/src/main/assets/themes/mapsforgeV3

Díky za pomoc. Zkusil jsem přejmenovat mapu a opravdu to funguje. Zatím jsem ale neměl čas vyzkoušet to speciální téma, které jsi zmínil. Rád bych ho vyzkoušel dnes večer, nebo zítra, až budu mít trochu času.

Data pro world map cerpame z http://www.naturalearthdata.com/  nicmene pravdepodobne bude mozne cesty editovat. Je problematickych cest vic?

To by bylo super, pokud by šla mapa upravit ručně.
Tam, kde jsem byl je to jediná cesta, kterou můžu potvrdit, že neexistuje, protože jsem se dostal ze severní strany na její konec. Nicméně si myslím, že tam bude takových cest víc. Je to území v Himaláji na hranici Indie a Číny, kteří nepatří mezi největší přátele a tak bych řekl, že cesty, které vedou přes hranice existovat nebudou - možná tam budou nějaké staré chodníky.

Možná by stálo za to vytvořit nové téma týkající se tohoto problému a požádat uživatele Locusu o pomoc při lokalizaci neexistujících cest. Nicméně nevím jak by bylo nejlepší tohlásit? Stačily by skrýnšoty, nebo jsou potřeba i jiné informace?
 

Offline john_percy

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 484
  • Thanked: 44 times
    • View Profile
  • Device: MotoG
Re: Non existing roads on World map
« Reply #8 on: April 18, 2018, 23:16:42 »
... 1. You can use a different world base map by
a) Download and install an non-transparent world map for Locus from OAM: https://www.openandromaps.org/en/downloads/general-maps - for either zoom levels 1-8 or 1-9. (The transparent version is no longer needed or wanted for Locus.) Follow the instructions carefully as these are not vector maps and go in a different folder from standard vector maps from OAM.
b) Go to Locus: Settings > Maps > Offline Maps > General World Map  and select the map you have just downloaded...

Thanks, this works quite well, although I prefer the behaviour of World map from Locus store, because I don't have to switch manually to more detailed map when I zoom in (Locus do it automatically  for me).
If you follow the instructions above carefully, then when you are using vector maps the world map should appear automatically at zoom 8 or 9 and below, depending which world map you selected, and show the detailed vector map at higher zooms -- exactly like the behaviour with the Locus world map. The only difference is that it also appears in the list of maps (though I now wonder if renaming it to _world would hide it).
« Last Edit: April 19, 2018, 12:58:15 by john_percy »
 

Offline voldapet

  • Administrator
  • Padavan of Locus
  • *****
  • Posts: 452
  • Thanked: 8 times
    • View Profile
Re: Non existing roads on World map
« Reply #9 on: April 19, 2018, 14:01:25 »
@leschek OK. I'll check this area with the latest data from NaturaEarth and I could compare it with OSM maps.
Please see the john_percy's suggestion it's really alternative to World base map
 

Offline leschek

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: Non existing roads on World map
« Reply #10 on: April 20, 2018, 12:18:17 »
@ john_percy 
You are right. I didn't follow this part:
Quote
b) Go to Locus: Settings > Maps > Offline Maps > General World Map  and select the map you have just downloaded...
I just selected the map from map list. Now it's working as it should.

@voldapet - I found in area mentioned above (and around) some other non existing roads. What is the best format to send it? Screenshots with arrows showing the problematic roads, or something else?
 

Offline voldapet

  • Administrator
  • Padavan of Locus
  • *****
  • Posts: 452
  • Thanked: 8 times
    • View Profile
Re: Non existing roads on World map
« Reply #11 on: April 23, 2018, 12:02:36 »
@leschek
the screenshot with arrows or somehow highlighted wrong roads will be the best "format" :)
Thank you for the help!
 

Offline michaelbechtold

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 487
  • Thanked: 16 times
    • View Profile
Re: Non existing roads on World map
« Reply #12 on: May 11, 2018, 07:57:15 »
For all interested parties: the new release of world maps is online: https://www.openandromaps.org/en/downloads/general-maps

Comments are welcome.
 

Offline john_percy

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 484
  • Thanked: 44 times
    • View Profile
  • Device: MotoG
Re: Non existing roads on World map
« Reply #13 on: May 11, 2018, 13:40:36 »
Great idea and much appreciation for all the work you've obviously put into it.
For my purposes, it really has too much information, as what I want is a simple overview with key roads and towns.


Sent from my XT1039 using Tapatalk

 
The following users thanked this post: michaelbechtold

Offline Viajero Perdido

  • More than Newbie
  • *
  • Posts: 73
  • Thanked: 9 times
    • View Profile
  • Device: Nexus 7 (2013) and Blackview BV6000s, both Android 6.
Re: Non existing roads on World map
« Reply #14 on: May 11, 2018, 19:41:18 »
Yes, greatly appreciated!

Though I'll agree with John, a little less detail would be fine.  (I don't mind the current level of detail though.)  I only use the base map for orientation as I'm zooming in to somewhere.

Thus, more prominent borders would be useful.

And ... how do I say this tactfully? ... Z4 really stands out with the bold colors.  But I'm not interested in geology, just borders at that level.

But these are just minor nits.  This was a very welcome upgrade, thanks.
 
The following users thanked this post: michaelbechtold