Author Topic: Locus/Brouter incorrectly starts in guidance instead of navigation mode  (Read 3405 times)

Offline poutnikl

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 388
  • Thanked: 28 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A1/ A7.1.2 (<-Sony Xperia M DUAL) / LocusMap Pro
What I see on your first screenshot looks like second option - navigation, but you are too far away from track
how can you tell that? I have position precisely over the displayed track in screenshot?

From the Question mark in top left corner ?
https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles/wiki
When a user digs profiles up from the GitHub repositories,
they will be hopefully wrapped in some wiki knowledge....  :-)
 

Offline poutnikl

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 388
  • Thanked: 28 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A1/ A7.1.2 (<-Sony Xperia M DUAL) / LocusMap Pro
I have turned off recalculation for testing purposes, using latest Trekking-poutnik.brf profile template.
having GPS off, screen of Locus placed near of the middle of the route.

If the route is generated by Brouter and imported as GPX file , it works as expected, switching between navigation ( hints ) and navigation-guidance ( question mark ), if I move the pointer around the route.

If the same route is calculated via Locus navigation interface, it switching to pure Guidance mode ( The guidance icon )
and will not revert to navigation when on the route.

Edit: Also, for route calculated via the interface, there are not displayed the hint points.......
.
« Last Edit: May 19, 2016, 08:13:24 by poutnikl »
https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles/wiki
When a user digs profiles up from the GitHub repositories,
they will be hopefully wrapped in some wiki knowledge....  :-)
 
The following users thanked this post: 0709

Online 0709

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 164
  • Thanked: 16 times
    • View Profile
  • Device: GT-I8160 CM11 SM-T235 4.4.2 THL4000 4.4.2
Thanks Poutnikl... as written my tests without installed brouter app.  (I'll wait to install until reports = 99% stable).
Sometimes (rarely) using Graphopper experimental until now. Not seen such behaviour. ( Well, or I did not notice because always using autorecalculation = on while using grapHopper)
Thanks for observation and report.   Willy.

Edit: Also, for route calculated via the interface, there are not displayed the hint points..

Question:  (hints missing ?) Do you mean exported that track into gpx file (or tcx ?) and then reimported ?
« Last Edit: May 19, 2016, 08:28:39 by 0709 »
 

Offline poutnikl

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 388
  • Thanked: 28 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A1/ A7.1.2 (<-Sony Xperia M DUAL) / LocusMap Pro
Well, without BRouter or with GRaphhopper one cannot properly test the Brouter-Locus hint passing implementation :-)
https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles/wiki
When a user digs profiles up from the GitHub repositories,
they will be hopefully wrapped in some wiki knowledge....  :-)
 

Offline poutnikl

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 388
  • Thanked: 28 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A1/ A7.1.2 (<-Sony Xperia M DUAL) / LocusMap Pro
Question:  (hints missing ?) Do you mean exported that track into gpx file (or tcx ?) and then reimported ?

I have not mentioned any export. Also, BRouter does not generate TCX. Brouter can pass the route to Locus Either as GPX to import, either via Locus navigation API. The latter probably chokes on the hints for now.

Route generated by BRouter as GPX and then imported to Locus from MapItems is fine, with hint points attached to route and navigation<>navigation-guidance works fine - as worked well before for testing Locus and Brouter versions..

The issue I found for Locus Brouter Interface routing. Hint points are NOT placed on the route and Navigation switches to pure Guidance mode.Like if Locus interpreted somehow the route provided via interface like guidance waypoints set.

Edit> Perhaps I have misinterpreted a Menion notice the interface is hint ready, as it was not before yet.
He may have just meant he GENERALLY uses Brouter only via interface, but interface is not hint ready yet.
« Last Edit: May 19, 2016, 08:41:29 by poutnikl »
https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles/wiki
When a user digs profiles up from the GitHub repositories,
they will be hopefully wrapped in some wiki knowledge....  :-)
 

Online 0709

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 164
  • Thanked: 16 times
    • View Profile
  • Device: GT-I8160 CM11 SM-T235 4.4.2 THL4000 4.4.2
I know brouter has no direct tcx output...but Locus has. I reported (without brouter app !) no changes in new Locus 3.17  version standard behaviour.  Andrew said: I never had that issue before...but before there where no hints generated ? Anyway you pointed to the exact brouterapp/Locus combination problem..so nice report.
 

Offline Andrew Heard

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 454
  • Thanked: 13 times
    • View Profile
From the Question mark in top left corner ?
I don't understand your question. Do you mean tap "nearest point" from the Question mark in top left corner? - yes
Sony Z1, Samsung Galaxy Note 8
 

Offline Andrew Heard

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 454
  • Thanked: 13 times
    • View Profile
I have not mentioned any export. Also, BRouter does not generate TCX. Brouter can pass the route to Locus Either as GPX to import, either via Locus navigation API. The latter probably chokes on the hints for now.
@poutnikl - no I am pleased to say that Locus displays the hints (you mean waypoints as navigation commands?) when track generated with BRouter is imported via Locus navigation API.
Sony Z1, Samsung Galaxy Note 8
 

Offline poutnikl

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 388
  • Thanked: 28 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A1/ A7.1.2 (<-Sony Xperia M DUAL) / LocusMap Pro
From the Question mark in top left corner ?
I don't understand your question. Do you mean tap "nearest point" from the Question mark in top left corner? - yes

My question is the answer to your question - How Menion realized from the picture you are too far from the route during navigation.

As in such a state the big top left field displays the question mark, being in navigation-temporary-guidance mode.

If it is in pure guidance mode, there is just a smaller guidance icon.
« Last Edit: May 19, 2016, 09:00:00 by poutnikl »
https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles/wiki
When a user digs profiles up from the GitHub repositories,
they will be hopefully wrapped in some wiki knowledge....  :-)
 

Offline poutnikl

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 388
  • Thanked: 28 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A1/ A7.1.2 (<-Sony Xperia M DUAL) / LocusMap Pro
@poutnikl - no I am pleased to say that Locus displays the hints (you mean waypoints as navigation commands?) when track generated with BRouter is imported via Locus navigation API.
Interesting, so we may have each our own set of not overlapping issues.. :-) Each new feature works, but no new feature works for everybody :-D
https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles/wiki
When a user digs profiles up from the GitHub repositories,
they will be hopefully wrapped in some wiki knowledge....  :-)
 

Offline poutnikl

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 388
  • Thanked: 28 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A1/ A7.1.2 (<-Sony Xperia M DUAL) / LocusMap Pro
Andrew - do you use in your profile for hints generation auto-choose(1), or locus(2) settings ?

Edit: Hm, this does not matter. GPX route import DOES work for me correctly, API interface DOES NOT.
« Last Edit: May 19, 2016, 11:34:14 by poutnikl »
https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles/wiki
When a user digs profiles up from the GitHub repositories,
they will be hopefully wrapped in some wiki knowledge....  :-)
 

Offline poutnikl

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 388
  • Thanked: 28 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A1/ A7.1.2 (<-Sony Xperia M DUAL) / LocusMap Pro
I know brouter has no direct tcx output...but Locus has. I reported (without brouter app !) no changes in new Locus 3.17  version standard behaviour.  Andrew said: I never had that issue before...but before there where no hints generated ? Anyway you pointed to the exact brouterapp/Locus combination problem..so nice report.
Before, hints were generated by Locus from the route shape only.

GPX based hints are fresh, but worked for last few Brouter and Locus updates.

API based hints were added just recently, I have not experiment with them until now.
« Last Edit: May 19, 2016, 09:13:44 by poutnikl »
https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles/wiki
When a user digs profiles up from the GitHub repositories,
they will be hopefully wrapped in some wiki knowledge....  :-)
 

Online 0709

  • Apprentice of Locus
  • **
  • Posts: 164
  • Thanked: 16 times
    • View Profile
  • Device: GT-I8160 CM11 SM-T235 4.4.2 THL4000 4.4.2
@ Andrew.
I tested your tracks  (from tracks.zip). Long and short navigation works perfect on TAB4 or THL4000.
@Poutnikl. I know = before generated by Locus.

NEW EDIT: Both tracks are inclusive navigation hints !  (Also notice my used equipment for details)

Succesful Navigation start on the Samsung TAB4. Locus V3.17  (The most used tab for on desk "virtual" tests)
Sucessful Navigation start on the THL4000. Locus V3.17            (The mobile unit in use)

Unseccesfull Navigation start on the  the Samsung Tab Pro: Locus V 3.16.1 (needs push on nearest point)
After updating:
Unsuccesful Navigation start  on the Samsung Tab Pro: Locus V 3.17  (needs push on nearest point)
Unsuccesfull Navigation start on old Android phone: V 3.15.3.  (needs push on nearest point).

Extra EDIT:
Same testcircuit by .tcx file and exact the same report as above.
2 x succesfull  and 2x need a push on nearest point to start.
Attached: the tcx file.
« Last Edit: May 19, 2016, 20:18:18 by 0709 »
 
The following users thanked this post: Andrew Heard

Offline Andrew Heard

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 454
  • Thanked: 13 times
    • View Profile
Thanks 0709. That's very interesting that you could go into navigation mode with my long track. To my surprise I could go into navigation mode with your test track 100% reliably too (attached). That now suggests to me the bug has something to do with the imported track. Not much to do with any Locus navigation or guiding settings. @Menion, are you following this discussion?
Sony Z1, Samsung Galaxy Note 8
 

Offline poutnikl

  • Padavan of Locus
  • ***
  • Posts: 388
  • Thanked: 28 times
    • View Profile
    • My Brouter Profiles
  • Device: Xiaomi MI A1/ A7.1.2 (<-Sony Xperia M DUAL) / LocusMap Pro
It seems that the issue - see  also http://help.locusmap.eu/topic/problem-with-version-3-17 is related to misinterpretation of Locus Navigation option Compute instructions.

Its true meaning by Menion is

Compute instructions
- enabled: routing engine create commands by itself, or Locus generates them if they are missing
- disabled: routing engine may create commands by itself, anyway they are removed. "No computed instructions" really means no instructions.

I kept it previously OFF, thinking it forces the generation of Locus own hints, based on the route shape only.
« Last Edit: May 20, 2016, 07:46:43 by poutnikl »
https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles/wiki
When a user digs profiles up from the GitHub repositories,
they will be hopefully wrapped in some wiki knowledge....  :-)